velikost písma: A +/ A/ A -

Zůstaňte štíhlá s Glyxdietou

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Odbornice na výživu a poradkyně paní Květa nabízí svým klientkám způsob, jak úpravou jídelníčku snížit hladinu krevního cukru a zároveň i pomalu ubírat ze své hmotnosti.

Inspirovala se tzv. Glyxdietou, která je velkým hitem v Německu a jinde ve světě, i u nás si získala své příznivce. Například klientka Marcela prohlásila: „Glyxdieta je skvělý způsob, jak udržet v normě přijímané cukry a tuky. Stačí mít po ruce soupis vhodných potravin, budete se cítit lépe a podaří se vám bez hladovění zhubnout nadbytečné kilogramy“.

Na jakém principu dieta funguje?
Tato dieta je založena na předpokladu, že je nezbytné omezit nebo zcela vyloučit potraviny s vysokým glykemickým indexem. Podstatou této teorie je zjištění, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. Čím vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více se po jejím požití zvedne hladinu cukru v krvi a tím hůře pro hubnutí. Naopak potraviny s nízkým GI zvyšují hladinu krevního cukru pozvolna, bez velkých výkyvů. Ideální jsou potraviny bohaté na složené cukry, které se pomalu přeměňují na glukózu, takže organismus zásobí spoustou energie po delší dobu. Obecně platí, že bílkoviny a tuky mají nízký GI, ale vždy je však nutné brát v úvahu celkový energetický příjem a navíc omezit nevhodnou kombinaci živočišného tuku a sacharidů s vysokým GI.

Čtěte také úvodní článek k tématu: Umíte si představit život bez cukru?

Vhodné potraviny s nízkým GI:
celozrnný žitný chléb, celozrnné těstoviny, ovesné vločky, neslazené müsli, neloupaná rýže, blumy
ovoce - citrony, grapefruit, hrušky, jablka, jahody, meruňky a ostružiny, neslazená čerstvá ovocná šťáva
vařená zelenina – bílé a červené zelí, brokolice, kedlubna, okurky, chřest, cibule, cuketa, lilek, celer, hlávková a růžičková kapusta, květák, papriky, pórek, špenát, zelené fazolky
syrová zelenina – saláty a čerstvá zelenina, brokolice, pórek, rajčata, mrkev, všechny druhy listových salátů, výhonky
Sladkosti a další potraviny - ovocný cukr (fruktóza), čokoláda s vysokým obsahem kakaa (nejméně 60%), mléčné výrobky bez přidaného cukru

Kam dál?
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
Vařte pomalu. A zdravě!
Dobrotami proti splínu
Tajemství tuku odhaleno. Proč se ukládá tam, kde nechceme?
10 podzimních potravin, které vás postaví na nohy
Ovoce a zelenina – chutnají i léčí
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne