velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

1. 12. – 8. 12. 2010 Adventní čas má svoje neopakovatelné kouzlo, které jistě rádi vnímáme a které si také rádi vychutnáváme. Pár nabídek, jak advent příjemně s vnoučaty i v rodině prožít, vám přinášíme.



S vnoučaty do Betlémské kaple v Praze
Určitě se vám bude líbit v Betlémské kapli v Praze. Tématem zdejší letošní vánoční výstavy je sklo. Užasnete nad krásou foukaných i korálkových ozdob, figurek, nahlédnete pod ruce mistrům sklářům a vaše děti si budou moci samy vyrobit vlastní ozdobu na stromeček. Připomeňme, že tradice vánočního skla je u nás poměrně mladá, první skleněné figurky skláři vyfoukali v 1. polovině 19. století. Od té doby však čeští skláři vydatně zásobovali skleněnými ozdobami velkou část světa. Dlouholetou tradici má v Česku i podmalba na sklo, rozšířila se u nás už ve středověku a i dnes se jí věnuje mnoho lidových tvůrců. Pamatuje na ně i vánoční výstava v Betlémské kapli, k vidění jsou tu podmalby na sklo od Jany Bílkové, Jiřího Honysse, Barbory Štísové, Václava Říhy a Valérie Benáčkové, která právě pro tuto výstavu namalovala ve svých 85 letech velký betlém na šestitabulkové okno.

MERKUR – kdo by ho neznal
Výstavu na zámku v Moravské Třebové o jedinečné stavebnici, která zaujala už několik generací (přece jste si s Merkurem také hráli) si se svými vnoučaty nenechte ujít. Kovová stavebnice byla uvedena na trh právě před 85 lety. Je to inspirativní a zábavná hračka, která však zasáhla i do vývoje české vědy. Právě s pomocí přístroje postaveného ze stavebnice Merkur vyrobil Otto Wichterle v roce 1961 první kontaktní čočky. Dospělí si v koutku kutilů mohou zavzpomínat na svoje dětské časy, kdy si se stavebnicí hráli, děti si mohou vyzkoušet, co všechno se dá z této české stavebnice vytvořit. Výstava je uspořádána ve spolupráci s neúnavným propagátorem Merkuru Jiřím Mládkem. Prohlédnout si ji můžete ještě do 3. prosince 2010. Návštěvní hodiny v prosinci: úterý – pátek od 10 do 16 hodin, sobota od 12 do 16 hodin.

Přečtěte si také: Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé

Botanická zahrada v Teplicích
Unikátní podívanou nabízí botanická zahrada v Teplicích ve čtvrti Šanov, jediná svého druhu v Ústeckém kraji. Najdete ji u Písečného vrchu a Janáčkových sadů. Zimní procházku si tu můžete udělat po venkovní expozici, ohřát se pak můžete ve sklenících. Jste-li rodina zahrádkářská, určitě tu najdete inspiraci, coby pěstitelé pokojových rostlin zase atraktivní i málo známé druhy. Zdejší zajímavostí je takzvaný křížovkářský záhon v tropickém skleníku. Ten si nenechte ujít! Najdete tady rostliny, jejichž názvy jsou známé z tajenek. Teplickou zahradu si můžete prohlédnout kdykoliv kromě pondělí, nyní v zimě od 9.00 do 17.00 hodin.



Přečtěte si také: Pěstujte kaktusy v paneláku nebo na zahradě

Mikulášská nadílka i degustace
Pro děti i dospělé ještě jedna pozvánka, a to do hotelu Zámeček v Mikulově. Svatý Mikuláš a jeho pomocníci čert a anděl tam budou 3. prosince rozdávat sladkou odměnu hodným dětem. A pro dospělé je připravena mikulášská degustace vín.

Kam dál?
Cestujeme s vnoučaty
Kam s vnoučaty 1
Kam s vnoučaty 2
Kam s vnoučaty 3
Kam s vnoučaty 4

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?