velikost písma: A +/ A/ A -

Paní Irena a její celoživotní boj s chutí na sladké

Autor: Jarmila Mandžuková | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Ireně je 57 let a celý svůj život bojuje s nadváhou, která jí komplikuje život zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, vysokým krevním tlakem a bolestí kloubů. Jejím největším problémem je její závislost na sladkém. Zajímá ji, zda ve snaze odolat všem sladkým nástrahám mohou pomoci umělá sladidla?

Cílem omezení příjmu cukru je zmírnění frekvence vylučování inzulínu, neboť při konzumaci cukru náhle stoupne hladina krevního cukru, což podnítí produkci inzulínu, který ale stlačí hladinu krevního cukru dolů a cukr se přemění na tuk. Do nápojů i pokrmů lze využít náhradní sladidla, která uspokojí naši chuť na sladké, neovlivňují hladinu cukru v krvi a mají výrazně nižší množství energie. To ale splňují pouze nekalorická sladidla, jako například sacharin, cyklamáty, aspartan a acesulfam.

A co je pravdy na tom, že jsou sladila zdraví nebezpečná?
Jde o rozšířený mýtus, užíváme-li sladidla rozumně a respektujeme maximální denní povolené množství, organismu neškodí.

O náhražkách cukru se dočtete v úvodním tématickém článku Umíte si představit život bez cukru?

Setkala jsem se již s pojmem sladká tráva, ale nevím, co si pod tím mám představit.
Název sladká tráva se vžil pro rostlinu stevii, která je výborným sladidlem pro ty, kteří nechtějí přibírat na váze, ale i pro diabetiky. Navíc má cenné vlastnosti na zažívací a trávicí systém. Na oslazení nápojů se používají usušené lístky, na hrneček čaje dáváme jen kousek lístku, jinak čaj bude hořký. Je možné si stevií osladit i kávu – lístek stevii zalijeme horkou vodou, necháme krátce louhovat a přes sítko horkou vodu nalijeme na kávu.

Ve druhém článku k tématu naleznete informace odbornice o tzv. Glyxdietě.

Je možné moje „mlsné chutě“ usměrnit zdravěji?
Můžete si vybrat celou řadu zdravějších sladkostí, ale přesto by vaším dlouhodobým cílem mělo být chuti na sladké se postupně odnaučit. Pozvolna redukovat obsah cukru v nápojích, jako je káva a čaj. K zdravějším sladkostem patří müsli tyčinky (bez polevy), pufované chlebíčky, burisony, popcorn či obilné (nejčastěji ovesné) a celozrnné sušenky. Navíc po celý rok je k dostání množství čerstvého a sušeného ovoce, různá semínka a jádra ořechů. Určitě nekupujeme tučné moučníky, bonbony, levné cukrovinky, oplatky, řezy a limonády. Je důležité číst etikety, ale upřednostňujeme sladkosti se sníženým obsahem cukru nebo nepřislazované.

Na otázky paní Ireny odpovídala autorka článku a řady knih o výživě - Jarmila Mandžuková.

Zpovědi a příběhy lidí z dalších TÝDENNÍCH TÉMAT:
Stojí za to cvičit, říká návštěvník kurzu procvičování paměti
Menopauza: dá se s tím žít
Kateřina i Táňa přišly o své nejbližší – jak zvládly trauma?
Paní před důchodem pomohl outplacement
Jak se žije v domově pro seniory podle paní Boženy
Příběh alergika: Jiřina Kropáčová, 42 let

Také bojujete s chutí na sladké? Znáte spouštěče svých chutí? Čím si případnou chuť na sladké zaháníte? Co mlsáte nejčastěji? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne