velikost písma: A +/ A/ A -

Kastrací kočce neublížíte

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Kočka i kocour jsou přítulní a milí společníci. Většina lidí se při představě klubka koťat, pro které musí hledat několikrát do roka odpovědné rodiče, rozhodne raději pro kocoura. Nechci tu lobovat za kočky, ale vždyť stačí tak málo.

Doma jsme vždycky měli kocoury, právě kvůli nechtěnému rozmnožování. Moc se ale nedrželi u domu, často si chodili jen pro jídlo a pak zase pryč. Někdy se vrátili až za několik dní. Byli potrhaní a špinaví. To vše způsobovaly jejich hormony a pohlavní aktivita. Po šesti kocourech, kteří tak po třech až čtyřech letech umřeli, jsme si pořídili kočku a rozhodli se ji nechat vykastrovat. Z počátku jsme trochu váhali, ale když po prvním roce věku začala hrnout jednu várku koťat za druhou, bylo rozhodnuto. Nyní je naše kočka stále poblíž domu, i když běhá po zahradě a pořád někde leze. Řekla bych, že je po kastraci hravější a loví myši jako o závod. Mýty s leností, poleháváním a tloustnutím jsou pravda jen napůl. Kočka přibrala, ale je to spíš tím, že má díky častému pobytu doma pravidelnou stravu. Rozhodně nezlenivěla, je hravá a aktivní.

Kastrace: pro a proti
Na kastraci koček existuje řada názorů. Odpůrci říkají, že zákrokem jim bereme radost ze života. Protistrana na to odpovídá: „Ale jaká radost je to vidět toulavé hladové kočky na ulici?“ Pojďme si tedy probrat několik základních informací o tomto chirurgickém zákroku, ať si v tom uděláme trochu jasno.

Krom zmíněného důvodu ke kastraci, tedy nechtěné plození koťat, jsou další příčinou operativního zákroku různé projevy zvířete spojené s pohlavní aktivitou. Kočky vydávají nepříjemný zvuk, takzvané mrouskání, kocouři zase značkují své teritorium páchnoucí močí. Proto je zejména vhodné kastrovat kočky či kocoury žijící v bytě, byť u nich nehrozí nechtěné oplodnění. Kastrace stojí zhruba 800 Kč až 1500 Kč, záleží na ceníku konkrétního veterináře.

Přečtěte si také: Vybíráme kočku

A jak se dívá na zákrok odborník?
„Obecně lze říct, že kastrace má na zdraví kočky spíš pozitivní vliv – kočka se nevysiluje opakovanými říjemi, březostí ani porody, netoulá se, neznačkuje a podobně. Jedinou „nevýhodou“ snad je, že některé kastrované kočky (samozřejmě i kocouři) mají sklony k obezitě, ale to je věc, kterou rozumný majitel docela snadno pohlídá a správným krmením udrží kastrované zvíře v dobré kondici po celý život,“ uvádí na pravou míru třebíčská veterinářka Šárka Stará.

Kastrují se i kocouři. „Kastrace kocourů se provádí u zvířat chovaných trvale v bytě kvůli zamezení značkování teritoria a u zvířat, která mají volný pohyb venku je to hlavně z důvodu zamezení toulání a s tím spojenými problémy, což jsou různá zranění a úrazy,“ vysvětluje veterinářka.

Přečtěte si také: Jak porozumět chování své kočky

Hormonální léčba není dlouhodobé řešení
Mezi odpůrci zaznívá názor, že každý chirurgický zákrok je automaticky spojen s nebezpečím a negativními dopady. „Nedá se říct, že by zákrok byl nebezpečný, provádí se sice v celkové anestezii, ale jak anestezii, tak vlastní zákrok i hojení snášejí kočky velmi dobře. Kočka obvykle již druhý den po operaci normálně přijímá potravu, pečuje o sebe a nejeví známky nějakých potíží,“ uvádí na pravou míru Šárka Stará.

Patříte-li však k těm, kteří se s kastrací kočky nemůžou ztotožnit, existuje i jiná možnost. „Kromě kastrace lze podávat hormonální antikoncepci, která spočívá v podkožní injekci hormonálního preparátu jedenkrát za čtyři až pět měsíců. Tuto metodu zabránění říje však nedoporučuji, jelikož může mít nežádoucí účinky na zdravotní stav zvířete, a kromě toho, efekt je dočasný a nemusí stoprocentně zabránit zabřeznutí kočky. Lze jej však využít v různých výjimečných případech, ale opravdu jako řešení dočasné,“ říká třebíčská zvěrolékařka Šárka Stará.

Kam dál?
Zvířecí záchranka - rychlá pomoc pro mazlíčky
Člověče, nauč se mluvit tak, abych ti rozuměl
Pejska, kočičku nebo třeba leguána?
Upovídaný společník
Společníci z terária

Máte doma kočičku nebo kocoura? V čem spatřujete výhody případně nevýhody pohlaví, které jste vybrali? Diskutujte na toto téma s ostatními ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.