velikost písma: A +/ A/ A -

Kdy se mohou senioři obracet na ombudsmana

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Cítíte se být poškozeni na svých právech ze strany státu? Neváhejte obrátit se na ombudsmana. Níže uvedené příklady dokládají, že může pomoci.

Podle zástupkyně veřejného ochránce práv Jitky Seitlové docházely na úřad například opakované stížnosti týkající se činnosti České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Uvedla to před poslanci sněmovního petičního výboru, který vzal na vědomí zprávy o činnosti ombudsmana za rok 2009 a první dvě čtvrtletí roku letošního.

Ze zprávy za první čtvrtletí roku 2010 vyplývá, že během ledna zahájil ombudsman několik šetření podnětů, kdy stěžovatelé poukázali na postup ČSSZ při realizaci exekucí, zajišťovaných srážkami z důchodů. „Ochránce zjistil, že ČSSZ začíná provádět srážky se značným zpožděním, sražené částky neoprávněně deponuje – nezasílá je soudním exekutorům (oprávněným) neprodleně po vyrozumění o právní moci, nepřestává provádět srážky v okamžiku, kdy je pohledávka oprávněného s příslušenstvím již uspokojena nebo došlo k zastavení výkonu rozhodnutí (exekuce), a nereaguje ani na stížnosti stěžovatelů,“ je uvedeno ve zprávě.

Zástupkyně ombudsmana v rámci jednání petičního výboru dodala, že některým penzistům byly exekuce strhávány třeba několik měsíců poté, co dlužnou částku splatili. Sama proto iniciovala šetření na ČSSZ – z vyžádaných padesáti spisů jich podle jejích slov třicet nebylo dohledatelných. Podle ní se nyní situace zlepšila, i když stížnosti tohoto typu na úřad veřejného ochránce práv stále přicházejí. Problémy byly také s vyřizováním důchodů do zahraničí. Někteří lidé na ně čekali i půl roku. To by podle ní mělo vyřešit kupříkladu vyplácení záloh na důchody. J. Seitlová dodala, že systém vyplácení důchodů i vybírání exekucí je složitý, i proto docházelo k prodlení.

Čtěte také: Jak získat důchod za práci v EU?

Důchod pro paní pečující o postižené dítě
Ve zprávě za první čtvrtletí roku 2010 je také uveden případ, kdy ombudsman vedl šetření ve věci důchodového nároku paní, která pečuje o svého invalidního syna od jeho narození. „Jednalo se o dítě dlouhodobě těžce zdravotně postižené vyžadující mimořádnou péči. Aniž se jeho zdravotní stav jakkoliv změnil, byl po dovršení věku 18 let shledán pouze částečně bezmocným, převážně bezmocným byl uznán až o 4 roky později. Doba péče o něj v období částečné bezmocnosti nemohla být matce zhodnocena pro účely důchodového pojištění,“ je uvedeno ve zprávě.

Ombudsman dospěl po prostudování materiálů k závěru, že posudky o zdravotním stavu, podle kterých zdravotní stav syna odpovídal částečné bezmocnosti, neobsahovaly bližší odůvodnění závěru o stupni bezmocnosti, skutečnosti, které vedly posudkového lékaře k uvedenému závěru, ani úvahy, jimiž byl při hodnocení důkazů veden. „Neúplné a nepřesvědčivé posouzení zdravotní stavu a rozsahu schopnosti sebeobsluhy syna stěžovatelky považuje ochránce za vadu řízení, která mohla mít za následek nesprávné posouzení jeho bezmocnosti, a v tomto důsledku i nesprávné posouzení důchodového nároku osoby pečující,“ konstatuje se ve zprávě.

Čtěte také: Pečující o osoby s postižením jsou kráceni na důchodech

Po šetření ombudsmana byl Českou správou sociálního zabezpečení vypracován nový posudek o bezmocnosti, kterým byl syn stěžovatelky uznán převážně bezmocným zpětně i za období od osmnáctého roku věku. „Celá doba péče o něj tak mohla být stěžovatelce uznána jako doba důchodového pojištění. Uvedené opatření k nápravě shledal veřejný ochránce práv dostatečným,“ uvádí dále zpráva.

Podle slov J. Seitlové přichází na úřad veřejného ochránce práv čím dál více stížností od občanů – mnohé se týkají veřejné správy, některé i soukromého sektoru. Soukromé subjekty ale nemají ze zákona povinnost podávat ombudsmanovi informace. Úřad veřejného ochránce práv se podle slov J. Seitlové pokouší spojit i s nimi. „Pokud neodpoví, máme informace jen z jedné strany – ze strany stěžovatele,“ dodala.

Čtěte také: Outplacement - pomoc při propouštění lidí z práce

Zatím nejvíce stížností přišlo veřejnému ochránci práv loni – 7123. Z toho jich do agendy ombudsmana spadala více než polovina. Na základě některých stížností navrhl bývalý ombudsman Otakar Motejl dokonce změny určitých zákonů – za loňský rok tak učinil šestnáctkrát.

Lidé se mohou na ombudsmana, kterým letos zákonodárci zvolili Pavla Varvařovského, obrátit písemně (papírovým dopisem i elektronicky) nebo ho navštívit v brněnském sídle. Zkontaktovat se s úřadem mohou samozřejmě i telefonicky.

Veřejný ochránce práv: http://www.ochrance.cz

Kam dál?
Právní pomoc zdarma
Co dělat, když zaměstnavatel neplatí?
Jak poznáte seriózní realitku?
Co si k vám vymahači dluhů nemůžou dovolit
Senioři volají o pomoc
Změny v důchodech, které byste měli znát

Uvažovali jste někdy o tom, že se obrátíte s žádostí o pomoc na ombudsmana? Má podle vás tato instituce význam? Diskutujte s ostatními čtenáři ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.