velikost písma: A +/ A/ A -

Výdaje za recepty uhradí pojišťovna

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Pro seniory nad 65 let byl od 1. 4. 2009 snížen – oproti původně schválené normě – ochranný roční limit z pěti tisíc na dva a půl tisíce korun.



Přeplatky vrací zdravotní pojišťovny

V nemocnicích platí pacient 60 korun za den pobytu, přičemž peníze jdou na jeho stravu. Za návštěvu pohotovosti platí 90 korun. Poplatek 30 korun se vztahuje také na každou položku na receptu. Lidé starší 65 let jsou chráněni limitem dva a půl tisíce korun. Pokud v lékárnách člověk za recepty zaplatí za rok více než tuto částku, přeplatek je mu zdravotnickou pojišťovnou vrácen.

„Senioři nemusí žádat u svojí zdravotní pojišťovny návrat regulačních poplatků nad limit, pojišťovny mají povinnost přeplatky nad 2.500 korun vracet seniorům buď složenkou, nebo na jejich účet po uplynutí čtvrtletí. Zdravotní pojišťovny jsou navíc povinny, pokud je o to pojištěnec požádá, poskytnout mu jednou ročně bezplatně výpis z jeho osobního účtu, kde budou mimo jiné uvedeny všechny zaplacené poplatky a doplatky na léky, které se započítávají do limitu,“ říká ředitel odboru komunikace s veřejností na ministerstvu zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Týká se to všech regulačních poplatků v hodnotě 30 korun a zdravotní pojišťovny zapisují do ochranného limitu seniora automaticky také určité doplatky za léky. „Pokud chce mít senior přehled o správnosti zapsaných regulačních poplatků a doplatků na léky, které náležejí do limitu, může si samozřejmě ukládat stvrzenky pro svoji kontrolu,“ říká Sršeň.

Do ochranného limitu jsou podle jeho slov započítávány doplatky na částečně hrazené léky pouze ve výši doplatku na nejlevnější lék, který je dostupný na českém trhu a obsahuje stejné léčivé látky se stejnou cestou podání. „To ovšem neplatí v případě, jestliže předepisující lékař na receptu vyznačil, že předepsaný lék nelze nahradit, pak se započítává do limitu doplatek v plné výši,“ dodává Sršeň.

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.