velikost písma: A +/ A/ A -

Když muži mají své dny

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Asi 40 % mužů mezi 40 a 60 lety trpí depresemi, jsou vznětliví a náladoví. Za jejich náladovostí stojí mužský přechod.



Menopauza je spojována nejčastěji s ženami, ale své oběti si vybírá také v řadách mužů. I muži mají svůj přechod, je to tzv. andropauza, neboli mužská menopauza.

Co je to andropauza?
Andropauza se odborně označuje jako „částečný androgenový deficit“. Je to soubor příznaků, které souvisí s poklesem tvorby mužských pohlavních hormonů, především testosteronu. K úbytku testosteronu začíná docházet už ve 30 letech, ale jeho deficit muž nejčastěji pozná mezi 50. a 55. rokem života. Příznaky mužského přechodu se velmi často podobají ženské menopauze. Muži bývají nervózní, cítí se vyčerpaně, mají potíže s erekcí, trápí je suchá kůže, kila navíc a ve zvýšené míře jim padají vlasy. Stejně jako ženy i oni nyní čelí vyššímu riziku osteoporózy a srdečně - cévních onemocnění.

Jsem v přechodu?
Zatímco u žen se menopauza skloňuje ve všech pádech, u mužů je stále ještě tabu. Situaci si sami neulehčují ani samotní pánové, pro něž bývá často obtížné si přiznat, že trpí právě přechodem, který bývá spojován pouze s ženským pohlavím. A dokonce i lékaři někdy tápou, než určí správnou diagnózu – andropauzu. Dnes již existují metody, které určí hladinu testosteronu v krvi muže.

Jak léčit andropauzu?
Ženy mohou svoji menopauzu řešit podáváním estrogenů, ale u andropauzy je medicína stále ještě v plenkách. Způsob léčby u pánské části pacientů tedy není zcela přesně stanoven. Je však už prokázáno, že dodávání chybějícího testosteronu může do značné míry potíže zmírnit. Tato léčba však není ideální pro každého a samozřejmě s sebou nese i rizika. Hormonální léčbu nelze například aplikovat u mužů se zhoubným onemocněním prostaty nebo u těch, kteří trpí tzv. spánkovou apnoe, stavem, který je charakteristický krátkými výpadky dechu během spánku.

Kde hledat pomoc?
Vlastně jediným účinným lékem pro muže v andropauze je láska a péče jeho manželky či partnerky, protože hormonální léčba není jedinou možnou a často i vhodnou cestou. Muži by měli více dbát o svůj zdravotní stav, o jídelníček, hlídat si životosprávu, věnovat se tělesné aktivitě a neztrácet zájem o své koníčky. Od toho jsme tu právě my ženy, abychom svým drahým polovičkám ukázaly, že andropauza není žádný strašák, který by činil muže méně atraktivním nebo méně milovaným.

Tip na závěr: I láska má své meze. Nezaměňujme andropauzu, která souvisí s úbytkem mužských hormonů, s krizí středního věku. Ta se většinou projeví už dříve a „léčí se“ mnohem hůře.

Kam dál?
Lék na poruchu erekce
Tajemná erekce
http://www.andropauza.eu
Inspirace pro lepší spánek podle Feng Shui
Radka: „Orlí nos už mi asi zůstane“

Věříte, že existuje mužský přechod? Projevil se nějak přechod na kvalitě vašeho partnerského vztahu? Podělte se o své zkušenosti v našem diskuzním fóru stejně jako další čtenářky. Najdete nás také na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Přechod