velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

15.- 22.12. 2010 V tento nádherný adventní čas vás zveme na Vánoce do hornického domku v Příbrami na Březových horách, na prohlídku Proboštova mechanického betlému a na Starý kvartýr do Lužic na Slovácku. Advent to jsou ovšem také koncerty - i pro ně mám v pozvánce místo.



Vánoce v hornickém domku a v Prokopské štole
V březohorském svátečně vyzdobeném domku hornické rodiny z konce 19. století v Havířské ulici čp. 105 se rovnou ocitnete v pohádce, anebo jinak řečeno uprostřed adventních příprav na Štědrý den. Řezbář tu vyřezává figurky do betléma, hospodyně peče a zdobí perníčky, vyrábějí se tu také vánoční ozdoby, lije se olovo, pouští ořechové lodičky, popíjí punč.
Návštěvníci si tu zkoušejí omalovat betlémové figurky z chlebového těsta, sami upéct perníček nebo odlít olovo. V hornickém domku vás čekají do 21. prosince.

V Prokopské štole a cáchovně dolu Anna, kam dojdete z hornického domku za pár minut, se můžete svézt důlním vláčkem vyzdobenou Prokopskou štolou. Těšit se můžete i na vánoční nadílku u nejhlubší jámy březohorského důlního revíru. Cestou historickým podzemím se dozvíte také o vánočních zvycích horníků, třeba o tom, jak si svátečně zdobili štoly.

Více se dočtete na adrese www.muzeum-pribram.cz.



Expozice Proboštova mechanického betlému
Muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem je místo, kam v době adventu vedou už tradičně naše kroky. Více než 100 let starý unikát sestává ze dvou tisíc vyřezávaných dílů a 350 figurek, 51 z nich se pohybuje a 120 jezdí na pohyblivých pásech. Součástí výstavy Proměny Proboštova betlému jsou také jeho historické fotografie, vyřezávaný vrch Oreb, snímky z převozů betlému v minulosti a nechybí ani medaile, které na výstavách získal. Na historický Proboštův betlém se můžete přijít podívat do konce prosince.

Starý kvartýr v Lužicích
Muzejní spolek v obci Lužice na Slovácku také pamatuje na to, že přichází pro děti nejočekávanější část roku – Vánoce. A tak připravil provoněnou vánoční výstavu o lahodných nápojích, které v čase adventním i vánočním rádi popíjíme. Jmenuje se Káva, čaj a romantika. Potěšíte se pohledem na nejroztodivnější hrnky, hrníčky a šálky. Své porcelánové „dámy minulých epoch“ představuje v historickém domku Starý kvartýr, paní Růžena Hanáková z Hodonína.

Kontakt: Muzejní spolek v Lužících, Česká 1, 696 18 Lužice, tel.: 606 814 727.



Pro rodiče a prarodiče

Mezinárodní festival Souznění

Poslední adventní dny, od 16. do 19. prosince se koná v Moravskoslezském kraji Mezinárodní festival Souznění. Uvidíte a uslyšíte ho v Ostravě a v Kozlovicích. Koncerty se konají nejenom v koncertních sálech, ale také v kostelech i pod širým nebem. Součástí festivalu Souznění je i vánoční jarmark s neobyčejně zajímavým zvykoslovným programem a prodejem regionálních specialit v Kozlovicích. Festival vyvrcholí nedělním galakoncertem v Domě kultury města Ostravy 19. prosince.

Kam dál?
Ubytování přes internet – tipy a názorné ukázky
Kam s vnoučaty 1
Kam s vnoučaty 2
Kam s vnoučaty 3
Kam s vnoučaty 4
Kam s vnoučaty 5
Kam s vnoučaty 6

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?