velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

22. – 29. 12. 2010 V týdnu vrcholících štědrovečerních příprav vám nabídneme výstavu o sáňkování dřeva, pozveme vás do Vrchlabí na výstavu suvenýrů a představíme unikátní výstavu slaměného betlému v životní velikosti.



Sáňkování dříví v loveckém zámečku Ohrada u Hluboké nad Vltavou
Zvláště v horských šumavských terénech patřilo sáňkování dřeva k nejběžnějším způsobům jeho dopravy z místa těžby k lesním cestám v údolích. Dále se už dopravovalo koňskými povozy. Sáňkování dříví je skutečný fenomén. Výstava v Sallačově chodbě a vestibulu Muzea lesnictví, myslivosti a rybářství na loveckém zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou názorně představuje činnosti, které s těžbou a svozem dřeva na Šumavě souvisely a také samozřejmě trojrozměrné exponáty. O ně budou mít vaše vnoučata nejspíš největší zájem – tedy potažní saně. Uvidíte tu šumavské, krkonošské i beskydské ruční i potažní saně a všechna další náčiní, která dřevorubci v horách používali.



Výstava suvenýrů a audiovizuální expozice ve Vrchlabí
Výstava v Augustiánském klášteře představuje všechno, co se kdy v Krkonoších prodávalo jako suvenýr a co mnozí z nás možná mají ještě doma. Jsou to jak věci s patinou uměleckou, ale i věcičky kýčovité. Nicméně obojí ke škále suvenýrů v našich nejvyšších horách patří. Dodnes jsou oblíbené štítky na hole, najdeme tu i velmi originální vyřezávané a malované korbele, také vypalované obrázky i talíře.

V muzeu najdete moderní audiovizuální expozici Kámen a život, kterou charakterizují zvuk, světlo a dvourozměrný nebo trojrozměrný obraz. Hudba a charakteristické zvuky přírodních živlů umocňují výklad komentátora naprosto dokonale. Při prohlídce se například ocitnete v modelu jeskyně, podíváte se do staré hornické štoly a budete procházet horským potokem, který je oživen rostlinami, rybami, ptáky a dalšími zvířaty. Součástí prohlídky je i velkoplošné promítání o krkonošské přírodě.

Betlémy v Muzeu Karlova mostu
Letos je to už počtvrté, kdy v grottě kostela sv. Františka z Assisi se můžete podívat na unikátní slaměný betlém s postavami v životní velikosti. Je jich tu dvacet a jejich autor Andrzej Wrzecionek je tvoří ze slámy, kterou nachází na loukách Dukly.
Výstava slámových betlémů ale není jediná nabídka Muzea Karlova mostu. V jeho historických prostorách vás i vaše děti jistě pobaví Námořnický betlém, který zobrazuje skutečné námořníky První Všeobecné Člunovací společnosti. A pokud se jim blíž podíváte do tváře, pak zjistíte, že jsou náramně podobní těm živým, skutečným převozníkům, kteří i vás svezou Pražskými Benátkami.

Naprostou novinkou letošního adventu v Muzeu Karlova mostu je zcela unikátní Vltavský rybí betlém. Ve 200litrovém akváriu, kolem něhož se odehrává scéna narození Páně, jsou živí kapři.



Procházka zimní krajinou pro celou rodinu
Vezměte celou rodinu a vypravte se do okolí svého bydliště, projděte se zasněženou přírodou a nechte se její romantikou, nostalgiíi a klidem unést. Čas vánoční je přece čas pohádkový, tak si ho krásně pohádkově užijte. Přejeme vám i vašim dětem a vnoučatům šťastné Vánoce.



Kam dál?
Kam s vnoučaty 1
Kam s vnoučaty 2
Kam s vnoučaty 3
Kam s vnoučaty 4
Kam s vnoučaty 5
Kam s vnoučaty 6
Kam s vnoučaty 7

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?