velikost písma: A +/ A/ A -

Seriál: Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 1. díl

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 0

Zažili to i ti nejlepší. Řadu let vstávali brzy ráno do zaměstnání, práci si večer nosili domů a navzdory tomu si jednoho dne přinesli domů výpověď… A co bude dál?

Každý příběh má někde svůj počátek. Ten váš začal pravděpodobně v okamžiku, kdy vám personalista předal list papíru se slovy: „Je nám líto, máte výpověď“. Možná se mnou nesouhlasíte a máte pocit, že to je spíše konec příběhu, ale nenechte se mýlit, teď, ano právě teď začíná příběh nový. A jen na vás záleží, jakou v něm budete mít roli.

Máte padáka
Bez ohledu na to, jak moc velký soucit vám personalista projeví, zachovejte především chladnou hlavu a ve chvíli, kdy vám předá výpověď, myslete především sami na sebe, protože to budete vy, kdo musí zaplatit příští měsíc účty. Popřemýšlejte tedy, jak z dané situace vytěžit co nejvíce. V první řadě je vždy důležité rozejít se zaměstnavatelem v dobrém, pokud to situace jen trochu dovolí. Dobré reference vám při hledání nového zaměstnání jen pomohou. Požádejte o ně! Uvažte, jestli nebudete k práci doma potřebovat například mobilní telefon nebo notebook. Možná jste tyto předměty doposud využívali jako služební benefity a nyní vám budou chybět. V dané situaci není rozumné je pořizovat za plnou cenu, zeptejte se zaměstnavatele, zda-li si je nemůžete výhodně odkoupit. Nabídněte mu své služby, alespoň brigádně, formou dohody o provedení práce. Velká část zaměstnavatelů to přijme pozitivně, ušetří za odvody a vy si alespoň něco přivyděláte. Nezapomeňte také, že v případě výpovědi máte nárok na dvouměsíční výpovědní dobu, která začíná běžet prvním dnem v měsíci a zároveň vám také náleží odstupné ve výši tříměsíčního platu.


Jsem bez práce
Ve stejném okamžiku, kdy přijdete o práci, získáváte novou. Vaší nynější prací je zajistit si nové zaměstnaní. Berte to tak, že úřad práce vás formou podpory za tuto činnost platí. Nezapomínejte, že většina zaměstnavatelů hledá nové posily s předstihem, takže pokud se vám podaří vyjednat si pracovní místo brzy, budete mít dostatek času na zotavení a přípravu na nové zaměstnání. Práci hledejte aktivně od prvního dne. Využijte noviny, pracovní úřad, ale také webové servery s pracovní inzercí. Zaměstnanci i zaměstnavatelé u nás nejvíce využívají server www.jobs.cz, kde se soustřeďuje většina pracovních nabídek. Můžete si zde bezplatně založit vlastní životopis. Zaměstnavatelé v těchto registrech často pátrají po vhodných kandidátech a je možné, že se vám sami ozvou. Nebojte se také využít služeb personálních agentur. I zde si vás zdarma zaregistrují a v případě vhodného místa vás osloví a zařadí do výběrového řízení. Vyplatí se také sledovat nástěnky úřadu práce. Zaměstnavatel má povinnost každé volné pracovní místo nahlásit na úřad práce. Většina firem místo nahlásí a nechá je zveřejnit na nástěnkách. Ty dnes už můžete sledovat prostřednictvím internetu. Základním zdrojem informací může být pro vás portál Ministerstva práce a sociálních věcí. Zde najdete nejrůznější informace od aktuální výše podpory v nezaměstnanosti až po inzerci volných pracovních míst. Pokud si chcete být jisti, že vám žádné vhodné volné pracovní místo neuniklo, nechte si je zasílat emailem. Každý den tak ve své emailové schránce najdete nově zadaná volná pracovní místa dle vašeho výběru. K užívání této služby je potřeba se registrovat. Když se zaregistrujete, můžete si nechat zdarma zasílat nejen volné pracovní pozice, ale také si zde můžete zdarma založit vlastní životopis pro potencionálního zaměstnavatele.

Tip na závěr: Nespoléhejte se jen na nabídku inzerovaných pracovních pozic. Porozhlédněte se na internetu po firmách, kde byste mohli najít uplatnění. Navštivte jejich webové stránky a pošlete jim konkrétní nabídku spolupráce, i když aktuálně žádnou pracovní pozici přímo nenabízejí. Možná jen nevědí, že vás potřebují. A nespoléhejte se přitom pouze na prostý dotaz na volné pracovní místo. Zamyslete se, co můžete společnosti nabídnout, jejich webové stránky vám jistě hodně napoví, a pak to také nabídněte. Buďte vždy o krok dopředu!

Kam dál:
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 2. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 3. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 4. díl
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání? 5. díl
www.jobs.cz
www.prace.cz
www.sprace.cz
www.mpsv.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.