velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

29.12. - 5.1.2011 Tentokrát vás, vaše děti a vnoučata pozvu do koloniálu k panu Vendelínovi Bajzovi, také do Národopisného muzea Národního muzea v Praze, kde si rodiče a prarodiče mohou zavzpomínat na éru céček, a také do gobelínky ve Valašském Meziříčí.



Kam za poznáním s vnoučaty

Koloniál u pana Bajzy

Tým pracovníků Dětského muzea Moravského zemského muzea v Brně měl báječný nápad: vydat se proti proudu času za historií a obchodováním. Inspirováni příběhem z knížky Karla Poláčka Bylo nás pět připravili v brněnském Paláci šlechtičen unikátní interaktivní výstavu nazvanou Koloniál u pana Bajzy aneb Historie obchodu a obchodování.

Sotva vstoupíte, můžete začít nakupovat, třeba v obchodě s textilním zbožím strýce Vařeky, nebo zajít do řeznictví Josefa Štveráka, zastavit se v dobovém hostinci a odtud rovnou do známého koloniálu Vendelína Bajzy, kde vás uvítá figurína herce Oldřicha Navrátila, který pana Bajzu ve stejnojmenném filmu hrál. Nechybí tu samozřejmě ani obchod Bajzova obchodního rivala cukráře Svobody.

A když si děti budou chtít samy zahrát na prodavače a zákazníky, mají ideální příležitost v dobovém hokynářství i v současné prodejně hraček.

Výstava, kterou připravilo Dětské muzeum ve druhém poschodí Paláce šlechtičen, potrvá do 16. dubna 2011.


Nové pověsti české, aneb céčka, fenomén 80. let
Céčka, původně háčky na záclony, pamatuje každý. A nejen céčka jsou součástí expozice v Musaionu Národopisného muzea Národního muzea v Praze. Jsou tu k vidění výtvory domácích kutilů, hračky, památníky či hračky z papíru a ze dřeva. Svým vnukům tady můžete názorně ukázat, s jakým vybavením jste jezdili na vandry, nebo co to bývávaly potlachy v trampských osadách. Prohlídkou expozice si zavzpomínáte na své mládí, a vaši vnuci poznají čas her a zábavy dětí ve 20. století.



Moravská gobelínová manufaktura
Ve Valašském Meziříčí vás rádi uvítají ve zdejší gobelínce, která se svému řemeslu – ručnímu tkaní gobelínů, koberců a uměleckých tapiserií věnuje už přes sto let. Šest desítek let tady odborně restaurují a čistí historické textilie. Za provozu, přímo v tvůrčím prostředí manufaktury můžete obdivovat, jak koberce a gobelíny uzlík po uzlíku a útek po útku vznikají. Při prohlídce si budou moci vaše děti a stejně tak i vy sami ledacos osahat a vyzkoušet. Navíc uvidíte v chodu historické stroje, které jsou dnes už doslova technickými památkami, můžete se podívat i na dobové filmy o dílnách a řemeslech na Valašsku, občerstvit se ve stylové kavárně s dětským koutkem a prohlédnout si galerii moderních a historických tapiserií... Otevřeno je od pondělí do pátku od 8 do 14 hodin.



Přeji vám všem šťastné kroky na cestách v roce 2011



Kam dál?
Kam s vnoučaty 1
Kam s vnoučaty 2
Kam s vnoučaty 3
Kam s vnoučaty 4
Kam s vnoučaty 5
Kam s vnoučaty 6
Kam s vnoučaty 7
Kam s vnoučaty 8

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?