velikost písma: A +/ A/ A -

Firmy zajímá, že zaměstnanci pečují o staré rodiče

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Některé firmy se snaží vycházet vstříc zaměstnancům, pečujícím nejen o své děti, ale také staré rodiče. Především čtyřicetiletí lidé totiž nezřídka musí s prací skloubit obojí.

V soutěži, kterou již tradičně pořádá občanské sdružení Gender Studies (koncem roku 2010 s podporou České spořitelny), se firmou roku v oblasti rovných příležitostí za letošní rok stal T-Mobile, následovaný GE Money Bank a Allianz Pojišťovnou.

V doprovodné konferenci uvedla Nina Bosničová z Gender Studies, že je pro firmy přínosné, když se snaží vyjít vstříc nejen zaměstnancům pečujících o děti, ale také těm, kteří pečují o své staré rodiče. Takoví zaměstnanci se pak cítí spokojeni, odpadá jim stres a podávají vyšší pracovní výkony, než kdyby byli pod neustálým tlakem, jak obojí skloubí. Podle slov přítomné zástupkyně ministerstva financí Kateřiny Niklové jsou někteří zaměstnanci, především ženy kolem čtyřicítky, v situaci, kdy pečují jak o děti, tak o rodiče. Ministerstvo jim podle slov Niklové v rámci pracovní doby umožňuje třeba doprovod blízkých k lékaři – což vyplývá i ze Zákoníku práce.

Čtěte také: Pečovatelka nakoupí, zatopí a vymění prasklou žárovku

Podle vládního výkladu z loňského roku se poskytuje pracovní volno doprovod osoby blízké k lékaři jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na jeden den, byl-li doprovod v případě, že nebylo možné provést uvedené úkony mimo pracovní dobu. V případě doprovodu manžela, druha dítěte, rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela je mzda hrazena, má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, náhrada mzdy mu nepřísluší. Jedná-li se o ostatní rodinné příslušníky, je doprovod k lékaři bez náhrady mzdy.

Zaměstnavatelé se snaží
A jak vychází vstříc zaměstnancům pečujícím o staré rodiče vítězná firma soutěže? „T-Mobile péči zaměstnanců o jejich rodiče zohledňuje. Na výběr mají celou řadu možností. Při náhlých událostech lze primárně využít dva dny placeného volna ročně. Pro dlouhodobou pomoc rodičům mají zaměstnanci k dispozici: krátkodobé neplacené volno v délce do jednoho měsíce, neplacené přerušení výkonu práce po dobu jednoho až šesti měsíců, po dohodě s nadřízeným možnost upravit pracovní dobu na kratší či možnost úpravy začátku a konce pracovní doby a podobně. Lze také využít flexibilní pracovní režim (například částečný home-office, tedy práci z domova), ale to pouze v případě, že to daná pracovní pozice umožňuje,“ říká vedoucí týmu externí komunikace T-Mobile Jiří Janeček.

Čtěte také: Babi, proč seš ve vězení?

Individuální řešení preferuje také v soutěži stříbrná firma GE Money Bank. „Zaměstnanec má vždy možnost využít své free days/sick days (volné dny/dny nemocenské – pozn. red.), které umožňují zůstat v případě potřeby doma, a to i ze dne na den,“ říká tiskový mluvčí GE Money Bank Milan Kříž. V pořadí třetí Allianz Pojišťovna podobné situace rovněž zohledňuje. „Klademe důraz na profesionalitu zaměstnanců, ale současně si vážíme jejich empatie vůči svému okolí. Pokud se dostanou do svízelné životní situace, umožňujeme jim, aby ji dokázali vyřešit. Varianty jsou různé, jednou z nich je například možnost práce z domova, což závisí na typu vykonávané činnosti, či úprava pracovní doby,“ říká tiskový mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Kam dál?
Oddělené ložnice mohou váš vztah posílit – nevěříte?
Jak to vidí Eva Kalhousová – ředitelka Domova pro seniory
Podnikatelkou po padesátce? Chce to odvahu, ale jde to
Kdy se mohou senioři obracet na ombudsmana

Museli jste si vzít v práci dlouhodobější volno kvůli péči o blízkou osobu? Vyšel vám zaměstnavatel vstříc, nebo jste museli pracovní poměr ukončit? Napište nám své zkušenosti do fóra nebo přímo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.