velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

5.1. – 12.1. 2011 Začátek ledna si žádá pozvání za trochou adrenalinu na sněhu i do tepla výstavních síní. Zveme vás tedy do Národního muzea v Praze na bzučící hmyz a brouky, na saně do Špindlerova Mlýna a přidáme pár typů na výpravy do podzemí. Krátce se ohlédneme i za Vánocemi.

V Národním muzeu bzučí a cvrká hmyz
Výstava se jmenuje Zpívající hmyz a je z Tchajwanu. Je to vskutku veselá expozice, kde se návštěvníci dozvědí, koho lze za zpívající hmyz považovat, co znamená v řeči hmyzu zpěv, jak vzniká a jaké druhy zpěvu rozlišujeme. Pro dětské i dospělé návštěvníky je připravena také interaktivní hra. Zábavnou formou seznamuje s nejvýraznějšími zástupci zpívajícího hmyzu. Kdo bude chtít, může si ze zpěvu hmyzu vytvořit vlastní kompozici.
www.nm.cz



Svezte se na saních!
Děti milují klouzání po sněhu všeho druhu – jízdu na saních i bobech, na lopatách nebo igelitových pytlích naplněných senem. Přestane-li vás bavit šlapání do kopce za vaším domem, doporučujeme vyzkoušet jízdu na saních dlouhou skoro čtyři kilometry. A co je ještě lepší? Na sáňkařské dráze ve Špindlerově Mlýně nemusíte udělat ani krok pěšky. Přímo na náměstí si na stanovišti autobusů koupíte jízdenky a skibus vás dopraví přímo k sáňkařské dráze. A ani nemusíte s sebou brát sáňky, ty vám na startu půjčí a vy je vrátíte pod kopcem. Na kopec se můžete vydat opakovaně nebo podniknout romantickou procházku podél Labe.
www.sankarska-draha.cz

Historická podzemí
Mnohá města, nabízejí prohlídku svých historických sklepení, vodních děl, tunelů i tajemných chodeb. Třeba v Plzni se můžete vypravit do historického podzemí, které bylo budováno už od 14. století. Labyrintem chodeb půjdete téměř kilometr a od průvodce se dozvíte každý detail o jeho historii.
Ve stejném století se začalo budovat i jihlavské podzemí, opředené řadou mýtů a strašidelných báchorek. Zdejší chodby vznikaly propojením vzdálenějších sklepů a pod městem je lidé vysekávali již od konce 14. století. Původní účel byl čistě praktický – sloužily k uskladnění piva a potravin. Nejhlubší chodba je 13 metrů pod zemí a určitě vás zaujme i zdejší unikát – fosforeskující chodba. Do třetice nabízíme prohlídku mělnického podzemí. I tady podniknete výpravu do 14. století. vyhlášená je zdejší studna, nejširší v České republice. Chodba, která k ní vede, je dlouhá 150 metrů. Na jejím konci vás odmění pohled do 54 metrové hloubky na smaragdově zbarvenou vodu.
www.melnik.cz



Skleněné Vánoce
Kdybyste si chtěli ještě připomenout kouzlo Vánoc, můžete se zajít podívat na výstavu Skleněné Vánoce do Muzea Mladoboleslavska. Uvidíte, jak se skleněné ozdoby vyráběly v malých dílničkách, seznámíte se s výrobou foukaného skla a sekaných korálků. K vidění je tu i náčiní sklářů, tedy píšťaly, formy i kleště. V doprovodném programu jsou připraveny tvůrčí dílny pro děti.
www.muzeum-mb.cz

Foto: autorka

Kam dál?
Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé
Děti se učí nápodobou
Babi, proč seš ve vězení?
Znáte ráčkové věty – palindromy?
Spořit vnoučkům není povinnost!

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?