velikost písma: A +/ A/ A -

Celiakie a výživa

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

Celiakie je autoimunitní onemocnění, způsobené celoživotní nesnášenlivostí lepku. Rozpoznat výrobek vhodný pro tzv. „bezlepkovou dietu“ je stále obtížné.

Lepek je bílkovina uložená na povrchu obilných zrn. Člověk, který trpí celiakií, musí jíst bezlepkovou stravu. Její srozumitelné označení a kontrola nezávadnosti jsou pro celiaky velmi důležité, protože lepek může celiakovi způsobovat záněty nebo atrofii střevní sliznice, zhoršení vstřebávání živin a přetížení imunitního systému. Kožním projevem nesnášenlivosti lepku je Duringova dermatitida, svědivá vyrážka na typických místech těla.

Mezi bezlepkové potraviny patří ty, které neobsahují více než 100 mg lepku na 1 kg potraviny. Výrobce musí zajistit jejich výrobu tak, aby suroviny nebyly kontaminovány lepkem, a výsledný výrobek musí být atestován u renomované laboratoře. I tzv. potraviny přirozeně bezlepkové, mezi které patří např. maso, ryby, zelenina, ovoce, mléko, tuky, brambory, kukuřice, cizrna, amarant, ořechy, semena, luštěniny, vejce atd., musí splňovat minimální hodnoty obsahu lepku. Je to nejvýše 20 mg lepku na 1 kilogram potraviny. Mohou být kontaminovány při pěstování, dopravě, zpracování nebo skladování.

Celiaci vědí, jak je někdy při nakupování složité rozpoznat vhodnost výrobku pro jejich výživu. V minulosti se označovaly potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu jednoduchým symbolem přeškrtnutého klasu. Někteří výrobci ale tímto logem kvůli zisku označují i výrobky, které bezlepkové nejsou. Od roku 2008 musí být všechny alergeny včetně lepku uvedené ve speciální vyhlášce (novelizace vyhlášky č. 113/2005 Sb.) označeny na obalu výrobku. Výrobce pak garantuje složení potraviny. Celý proces vývoje, výroby, označování a kontroly bezlepkových potravin je složitý a proto by si celiaci měli dát pozor na aktuální informace z této oblasti.

Testováním a kontrolou potravin se zabývá několik institucí, pro celiaky je dobré sledovat informace např. na webových stránkách Výzkumného ústavu potravinářského nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V této oblasti se neustále něco vyvíjí, protože s rozvojem diagnostických metod dochází i k nárůstu počtu nemocných a v důsledku toho k nárůstu spotřeby bezlepkových potravin.

Pravidelně nové produkty uvádí na trh např. italská firma Schär (pečivo, těstoviny, müsli, oplatky), rakouský Mantler (bezlepková mouka, těstoviny) nebo největší tuzemský výrobce bezlepkových potravin Jizerské pekárny. Pivaře potěší Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, který rozjel vývoj tuzemského bezlepkového piva. Na nových výrobcích se podílejí i samotní celiaci – uzenáři, cukráři nebo pekaři.

Webové stránky, na kterých lze sledovat aktuální informace v oblasti výroby, testování a kontroly bezlepkových potravin:
www.wupp.cz (Výzkumný ústav potravinářský)
www.szpi.gov.cz (Státní zemědělská a potravinářská inspekce)
Zdroj:
www.bezlepkovadieta.cz
www.celiak.cz
Sociální péče 5/2009
www.klubceliakie.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.