velikost písma: A +/ A/ A -

Atopický ekzém – chronické onemocnění kůže

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 2

TÉMA TÝDNE: Atopická dermatitida patří mezi nejčastější kožní onemocnění. Jen ve střední Evropě postihuje 15 – 20 % obyvatel. Platí to i u nás, školních atopických dětí je už téměř 20 %. Těžké formy postihují asi 6 % dospělých pacientů.



Onemocnění je zátěží pro celou rodinu a péče o nemocného vyžaduje přísnou disciplínu.Trpí-li atopickým ekzémem oba rodiče, je 81 % pravděpodobnost vzniku ekzému také u jejich dítěte. Jestliže má ekzém pouze jeden z rodičů, předpokládá se 56 % pravděpodobnost.

Kromě dědičných dispozic mají na vzniku ekzému – dermatitidy – vliv alergeny, například kravské mléko, prací přípravky, zvířecí srst, domácí prach i stres a hormonální vlivy. Pro atopika je nevhodné oblečení s vlasem, neprodyšné, dráždivé, také časté mytí mýdly, kontakt s chemikáliemi (například chlor v bazénu), kosmetika, parfémy, ekzém dráždí horko i zima. Atopické dermatitidě škodí také cigaretový kouř, ostrá a kyselá jídla a nápoje, aromatické ovoce, káva i alkohol.

Děti s atopickým ekzémem by neměly sedět ve škole blízko topení. Dalším problémem jsou koberce ve třídách, v nichž se drží prach, i ten zhoršuje chorobu. To se stalo sedmiletému Dominikovi. Jakmile se potvrdilo, že je to právě prach z koberce ve škole, který mu stav kůže zhoršuje, rodiče ho přeřadili na jinou školu, kde koberce ve třídách nejsou, a kůže se výrazně zlepšila.

Celý příběh Dominika a jeho rodiny čtete na našich stránkách ve čtvrtek.

Onemocnění se objeví nejčastěji do 6 let od narození
Kojenecká forma atopického ekzému začíná už ve 3. měsíci života, a to velmi specificky a nepřehlédnutelně. Tváře miminka se pokryjí červenými pupínky až puchýřky se šupinami nebo mokváním, někdy se objeví i po celé hlavě, leckdy se ekzém rozšíří na trup a končetiny. Pro druhou dětskou fázi je příznačné, že se ekzém už neobjevuje na obličeji, ale přemísťuje se do loketních a podkolenních jamek. Na zápěstí začínají být patrné známky zhrubění a popraskání kůže.
„U deseti procent pacientů může atopický ekzém začít až v dospělosti,“ připomíná prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc. „Postižená místa jsou stejná jako při dětské formě, ale navíc je postižena ještě kůže obličeje a krku, výjimečně se příznaky objevují na celém kožním povrchu. V takovém případě se jedná o tzv. erytrodermii.“

Stručně: Atopický ekzém (atopická dermatitida) je neinfekční kožní zánětlivé onemocnění, způsobené patologickou imunitní odpovědí organismu, jež vzniká na základě vrozené dispozice. Slovo ekzém pochází z řeckého výrazu ekzeo (něco, co vyvěrá nebo vybublává) a atopický je ze slova atopos (zvláštní, cizí, atypické).

Celý rozhovor s prof. MUDr. Janou Hercokovou, CSc, si můžete přečíst na našich stránkách v úterý.

Příznaky atopického ekzému
Jednoznačným příznakem atopického ekzému je svědění, suchost kůže, bledost nebo zarudnutí obličeje, ztmavnutí kůže kolem očí, prořídnutí obočí, snížená hranice vlasů, ekzém ve kštici, ekzém prsních bradavek, olupování kůže nebo puchýřky na ploskách a dlaních a praskliny kůže za ušima. Často se přidávají bakteriální nebo virové infekce. Průběh onemocnění bývá chronický, střídají se období klidu s obdobími vzplanutí choroby. Atopický ekzém je celoživotní nevyléčitelná choroba.

Jak zmírnit následky choroby
Za prvé a jednoznačně by se měl atopik vyhnout látkám a činnostem, které jeho kůži dráždí, ať už jsou to vlněné oděvy, časté koupání nebo používání nešetrných čistících prostředků. V léčbě konkrétních ekzémových změn se pacient neobejde bez pomoci dermatologa, který volí prostředky léčby podle intenzity a stadia choroby.
„K zvládnutí akutního, vzplanutí ekzému byly tradičně používány kortikosteroidy. Vzhledem k jejich nežádoucím vedlejším účinkům se obvykle předepisují jen na nezbytně dlouhou dobu,“ vysvětluje prof. Hercogová. „Do samé podstaty atopického ekzému zasahují místní imunomodulátory, vhodné k dlouhodobému užívání, díky nimž lze předejít novému vzplanutí ekzému.“
Každý pacient se musí vyhýbat různým alergenům, naučit se ošetřovat kůži vhodnými emolienciemi a respektovat zásady, které mohou opakovaným vzplanutím onemocnění zabránit. Nikdy se ale léčba neobejde bez stálé konzultace s dermatologem.

Praktické rady:

• Nepoužívejte zbytečně mýdlo, které pokožku vysušuje. Mýdlo nahraďte jemnými mycími prostředky s obsahem olejů.
• Nikdy se nekoupejte v horké vodě, ta způsobuje rychlé vysychání kůže.
• Používejte koupelové olejové přísady. Zjemňují a zvláčňují kůži, snižují množství šupin a pomáhají ulevovat od svědění a podráždění kůže. Vytvářejí na povrchu kůže jemný film, který udržuje v kůži vodu, a zabraňují dalšímu vysychání.
• Koupejte se a sprchujte krátce, maximálně 5 minut. Dlouhé koupele vymývají přirozené tuky v kůži.
• Netřete si kůži žínkou, kartáčem, to může vaši kůži podráždit. Po koupeli či sprchování tělo neutírejte do sucha hrubým ručníkem, ale přikládejte na tělo jemný ručník.
• Používejte jemný šampón a umývejte si vlasy v umyvadle nebo pod sprchou místo ve vaně. Tímto způsobem nebudou mydliny zůstávat na kůži.
• Koupání ve slané a chlorované vodě může pokožku dráždit. Před a po návštěvě bazénu se vždy osprchujte a kůži promažte.
• Vyhýbejte se perličkovým (bublinkovým) koupelím, aromatickým koupelovým olejům a koupelovým solím, které mohou stav vaší kůže zhoršovat.

Léčba akutního stadia
Podkladem akutního stadia ekzému je zánět, k jehož projevům patří pupínky, mokvání, zčervenání a především svědění.
Mokvavá ložiska se klidní vysýchavými, tedy mokrými obklady s příměsí tišící látky (černý čaj, přípravky z lékárny na doporučení lékaře). Suchá ložiska se promazávají emoliencii, v akutním stadiu jsou lékem první volby místní kortikosteroidy, ať už je to krém nebo mléko. Ty se však používají na dobu co nejkratší. Po zmírnění zánětu je nutné je vysadit, protože při dlouhodobém podávání působí nevratné ztenčení kůže.

Pokud se objeví atopický ekzém po vysazení kortikoidů nebo nesnáší-li pacient léčbu kortikosteroidy, je na místě léčba lokálními imunomodulátory (Topical ImunoModulators, TIM). Tyto prostředky brání zánětlivé reakci kůže jiným mechanizmem než kortikoidy a nezpůsobují ztenčení kůže ani při dlouhodobém podávání.

Promazávat, promazávat … promazávat …
Kůži je nutné stále promazávat nedráždivou mastí (tzv. emolienciem) – nikdy ne obyčejnými kosmetickými přípravky, ale tzv. léčebnou kosmetikou z lékárny. Dokáží obnovit porušenou kožní bariéru, uzavřít, říkejme tomu dírky mezi buňkami, brání vysychání kůže a průniku škodlivin. To platí jak pro akutní, tak pro klidové stadium atopického ekzému.
Optimální je vybírat přípravky speciálně navržené pro atopickou kůži, přípravky, které obsahují ceramidy co nejpodobnější ceramidům v lidské kůži. Ty prostupují do hlubších vrstev, kde tvoří zdroj pro obnovu kožní bariéry zezdola, od základů pokožky (epidermis).

Ani klidové stadium nemůže být bez léčby
Atopická kůže není nikdy zcela v klidu. I když se zdá, že je bez projevů, probíhá v ní tzv. sub-klinický zánět, který jen čeká na vhodnou příležitost, aby propukl v plné síle, se zarudnutím kůže a svěděním. Impulzem může být nachlazení, psychická zátěž, únava, rozčílení, delší cesta a řada dalších, zdánlivě bezvýznamných vlivů.
Proto si atopici, aby byla jejich kůže připravena na útok, musí i ve zdánlivě klidovém stadiu kůži promazávat, a to nejen promašťovadlem, které udržuje kožní bariéru v kondici, ale musí trvale působit proti sub-klinickému zánětu.

Kam dál?
Masážní kartáče a žínky očistí tělo i duši
Dejte pigmentovým skvrnám vale
Účinná léčba alergie začíná na podzim
S medem si medíme
Pichlavý dar slunce - Aloe vera

Jaké projevy atopického ekzému vás nejvíce obtěžují? Čeho všeho jste se kvůli chorobě museli vzdát? Cop je pro vás ve zvládání nemoci nejtěžší? Diskutujte s ostatními čtenáři ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne