velikost písma: A +/ A/ A -

Kulturní tipy na leden

Autor: Janka Ryšánek Schmiedtová | komentářů: 0

Lednové počasí zrovna nepřeje rodinným výletům, procházkám či návštěvám hradů a zámků, jako nejlepší řešení volného dne se tak jeví uvařit si horký čaj, zalézt pod deku, začíst se či zaposlouchat do románu, nebo se zakoukat na opravdu dobrý film. Že nevíte, po kterém sáhnout? Poradíme vám!



Vášeň jménem vaření – film Julie a Julia
Co všechno se změní v životě třicetileté sekretářky Julie Powellové z Queensu, když se jednoho dne rozhodne, že během roku zkusí uvařit všech 524 receptů z kuchařky francouzské kuchyně pro americké ženy, kterou v roce 1961 napsala Julia Childová? Není toho zrovna málo – mimo jiné začne konečně dělat to, po čem touží. Nakoupí ingredience, na internetu si založí vlastní blog s názvem Julie/Julia project, kde se čtenářům bude svěřovat se svými zkušenostmi, a dá se do práce. Režisérka Nora Ephronová napsala scénář a podle něj pak natočila film, nechybí mu humor ani spád, Meryl Streepová a Amy Adamsová odvádějí v hlavních rolích skutečně pozoruhodné výkony, a tak snad jediným záporným faktorem tohoto snímku z roku 2009 je to, že při sledování dostanete hlad. Více informací o filmu se dozvíte zde.

Česká klasika na CD: Cirkus Humberto
Román Eduarda Basse Cirkus Humberto patří do zlatého fondu české literatury. Ač byl napsán v roce 1930, poprvé vyšel až v letech okupace. Bass ve své románové kronice popisuje nejslavnější období kočovných cirkusů i jejich úpadek na začátku dvacátého století. Přeneste se spolu se zedníkem Antonínem Karasem a jeho synem Vaškem do světa maringotek, nahlédněte do tajů drezury koní i exotických zvířat. V rozhlasové nahrávce z roku 1957 vystupuje výborný Rudolf Pellar. Více se o titulu dozvíte na webových stránkách nakladatelství Radioservis. Zde si můžete poslechnout ukázku z nahrávky nebo CD zakoupit on-line.

Kniha – Brněnské stopy Adolfa Loose
Patří mezi klasiky moderní architektury, stavby, které za sebou zanechal, tvoří neodmyslitelné dominanty mnoha měst. To je brněnský rodák Adolf Loos – muž, co prohlásil ornament za zločin, architekturu nepovažoval za umění a odmítal všechny zbytečnosti, které bránily funkčnosti díla. Muzeum města Brna vydává u příležitosti 140. výročí architektova narození knihu Brněnské stopy Adolfa Loose. Publikaci připravila Dagmar Černoušková a Jindřich Chatrný, kteří navazují na úspěšnou výstavu otevřenou loni v srpnu na brněnském Špilberku. Více se nejen o knize dozvíte na oficiálních webových stránkách Muzea města Brna.


Divadlo pro děti i jejich rodiče a prarodiče: Pepek námořník
Brněnské loutkové divadlo Radost uvádí pro malé i velké diváky novou inscenaci o nejslavnějším silákovi a milovníkovi špenátu. PEPEK NÁMOŘNÍK aneb Smyšlená historie s téměř pravdivými fakty je divadelní kousek plný veselých písniček, gagů, barevných kostýmů a legrace. Kromě toho je inscenace zároveň jakýmsi zábavným „encyklopedickým heslem“ – ukazuje v dobových souvislostech, jak to všechno začalo, kdo je kdo, co se stalo a jak to bylo dál.
Více se dočtete na oficiálních webových stránkách Divadla Radost, kde se dají rezervovat vstupenky on-line v cenovém rozmezí od 50 do 140 Kč, studenti a důchodci mohou uplatnit slevu 50 %.



Pohádky z jižních Čech aneb Vypráví kapr Jakub
Hodinu a dvacet minut čistého času má CD Pohádky z jižních Čech a Šumavy aneb Vyprávění kapra Jakuba. Titul je určen zejména těm nejmenším – tedy dětem od tří let. Zaposlouchejte se s nimi do jednoduchých, nepříliš známých příběhů. Děti se navíc zábavnou formou dozvědí o pamětihodnostech, mýtech a pověstech spjatých s jihem České republiky. Nahrávka vznikla na motivy knihy Báry Stlukové, režie se ujal Zdeněk Troška, který do hlavní vypravěčské role obsadil Václava Vydru. V dalších úlohách se představí Julie Goetzová a Martin Hruška, zpěvem nahrávku doprovodila Susanne Krkoška. Těšit se společně s vnoučaty můžete třeba na pohádky: O smutném šumavském nádraží a mašinkách z České Kanady, O prameni Vltavy a Zvíkovském raráškovi, O dačickém cukru a pekaři z Netolic, O alchymistovi z Krumlova nebo O píseckém zlatě a lipenském sumci Bořivojovi. Více se o titulu dozvíte zde.



Do kina na slavného Gullivera!
Klasickou pohádku o Gulliverovi, který byl jednou malý a jednou velký, zná snad každé malé dítko. V novém pojetí tohoto příběhu autora Jonathana Swifta hraje Jack Black obyčejného chlápka, který třídí poštu v redakci newyorských novin a sní o tom, že z něj bude známý autor cestopisů. Lstí se mu podaří přesvědčit editorku Darcy, kterou mimochodem tajně miluje, aby ho pověřila napsáním článku o bermudském trojúhelníku. Při výpravě na Bermudy Gulliver ztroskotá a dostane se do zatím neobjevené země Liliputánů. Premiéra nové dobrodružné komedie pro celou rodinu bude v druhé polovině ledna a film se bude promítat i v oblíbeném 3D formátu. Více informací o filmu se dozvíte zde.

Kam dál?
Nový film Ondřeje Trojana mapuje naše mládí. Sladce i trpce
Víme, proč je hra důležitá pro děti i dospělé
Umění žít tady a teď
Ideální „startovací“ byty pro vaše děti
Perlová, zlatá a diamantová svatba – jak ji oslavit?

Viděli jste zajímavou divadelní inscenaci, četli napínavý příběh, nebo navštívili památku s poutavou minulostí? Nenechte si informace pro sebe a podělte se o ně s ostatními čtenáři přímo pod článkem nebo v diskuzním fóru.

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.