velikost písma: A +/ A/ A -

Pozdní přiznání daně letos za pětistovku

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Už jen několik dní zbývá pro podání přiznání k dani z nemovitosti. Nedbalost by se Vám nemusela vyplatit! Od letošního roku totiž zaplatíte za pozdní podání daňového přiznání pokutu 500 korun.



S úředníkem už nic neusmlouváte, pokuta je na rozdíl od minulosti, kdy o tom, zda bude udělena a v jaké výši, rozhodovali sami úředníci, striktně stanovena. Na podání přiznání daně z nemovitostí vám zbývá už jen několik dní. Lhůta vyprší 31. ledna.
Pracovníci finančních úřadů už to pocítili. Fronty se prodlužují, stejně jako doba čekání.
„Doslova mi spadl kámen ze srdce. Měla jsem z toho obavy, protože těm formulářům jsem nerozuměla ani já ani manžel,“ postěžovala si paní Jana Sklářová z Ostravy. Manželé Sklářovi si v závěru loňského roku nechali převést svůj družstevní byt do osobního vlastnictví a tudíž jim vznikla daňová povinnost. „Nevím, proč jsou ty formuláře tak složité. Mám vysokou školu, ale bez pomoci bych je sama nevyplnila. Na finančním úřadě mi ale ochotně poradili. Jen ty úřednice lituji, protože teď se nezastaví. Navíc jim do vyřizování pořád vyzvánějí telefony dalších lidí, kteří si s tím nevědí rady,“ říká paní Jana.

Manželé Sklářovi podávají přiznání k dani z nemovitosti stejně jako lidé, kteří v minulém roce získali nějakou nemovitost. Je jedno zda je to byt, dům, pozemek, garáž… Přiznání se podává vždy na tom finančním úřadu, v jehož katastru se nemovitost nachází. Ti, kdo již daň platí a nic se v jejich případě nezměnilo, podávat přiznání k dani nemusí.

Formuláře je možné získat na kterémkoli finančním úřadu nebo také elektronicky. Na elektronické adrese České daňové správy – cds.mfcr.cz lze formuláře stáhnout nebo také elektronicky vyplnit a vytisknout. Aplikace vám po zadání náležitostí pomůže daň spočítat. Pokud máte zřízen elektronický podpis a datovou schránku, můžete vyplněný formulář odeslat elektronickou poštou. Jestliže odešlete formulář prostřednictvím České pošty, a to doslova v posledním dni, zajistěte si raději na poště pro případné spory doklad o podání. Největší jistotu máte, když daňové přiznání doručíte osobně na podatelnu příslušného finančního úřadu. V každém případě byste to měli stihnout do pondělí 31. ledna. Raději se nespoléhejte na informaci, která se objevila v některých médiích – že pokuta se načítá až po následujících pěti pracovních dnech.

Daň je obecně splatná do konce května. Česká daňová správa rozešle také letos všem poplatníkům složenky s přesnou částkou daně. Pokud její výše nepřesáhne 5 tisíc korun, je třeba daň zaplatit do konce května. Pokud je částka vyšší, lze ji rozdělit na dvě části a druhou polovinu zaplatit do konce listopadu. „Daň jsme rovnou zaplatili v pokladně finančního úřadu, ať už máme klid. Vyměřili nám ji na 389 korun. Ta pokuta by byla vyšší, tak jsem ráda, že to mám za sebou. I když jsem na úřadu strávila přes dvě hodiny,“ oddechla si paní Jana.

Manželé Sklářovi se stali spoluvlastníky družstevního bytu. Rozhodli se podat jedno daňové přiznání a daň platit najednou. Může se ale stát, že nemovitost má více vlastníků. Do loňského roku daňové přiznání podával jeden z nich a také ten celou částku platil. Od letošního roku však mohou spoluvlastníci podávat daňové přiznání a platit daň jen ze své části nemovitosti. Je třeba, aby si to ostatní spoluvlastníci pohlídali, protože v tom případě by i jim vznikla daňová povinnost k jejich části nemovitosti.

Kam dál?
Dostali jste vyúčtování za byt? Pořádně ho zkontrolujte.
Chcete pracovat z domova? Nenechte se napálit
Máme doma potkana
Proč je sexy prádlo pro muže přitažlivé
Někdo se dívá

Věděli jste, že od letošního roku můžete podávat daňové přiznání a platit daň jen ze své části nemovitosti? Vnímáte tuto změnu pozitivně, nebo si myslíte, že díky ní bude přiznání zbytečně zmatečné? Diskutujte s námi na toto téma ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.