velikost písma: A +/ A/ A -

Barvy do zimní zahrady

Autor: Zahradnictví Líbeznice | komentářů: 0

V době, kdy zima ještě pevně drží vládu nad zemí, poskytují květy dřínu, vilínu nebo kaliny první pastvu očím i včelám. Rozveselí i provoní každou zahrádku a jejich pěstování není náročné.


Květy vilínu

Mužný dřín
Ještě trocha času zbývá, než rozkvete dřín obecný (Cornus mas): první žluté okolíky, které hustě pokrývají ještě bezlisté větve, se objevují až v únoru. Teprve po nich zazáří zlatice. Na podzim pak na keři nebo drobném stromu dozrají červené peckovice, které později získají příjemně kyselou chuť. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C (skvěle chutnají v marmeládách a kompotech) a někteří odborníci dokonce tvrdí, že posilují mužnou sílu. Zda je toto tvrzení pravdivé můžete vyzkoušet sami na sobě.

Jak na něj?
Dřín je tak nenáročný, jak si jen lze představit. Otužilá dřevina prospívá na propustných, nejlépe vápenitých půdách na slunném stanovišti; bez obtíží snáší sucho a také znečištěné městské prostředí. Obejde se bez řezu, i když zásahy nůžkami snáší velmi dobře. Lze jej tedy vysadit do živého plotu, ale má to jeden háček: při řezu se odstraní mnoho květních pupenů, protože dřín rozkvétá na loňském dřevě.

Nejlépe dřín vynikne ve skupině nebo jako solitér: zvlášť pokud jej zapěstujete na kmínku. A v přírodní zahradě patří mezi ty opravdu nepostradatelné.

Čtěte také: Levné nápady pro hezký domov

Nenáročný vilín
V zimě je na zahradě nouze o květy i o barvy. Takže určitě nepřehlédnete drobné, ale pestře zbarvené květy vilínu (Hamamelis). Drobný keř, který se vejde i na malou zahradu, totiž rozkvétá právě teď, v lednu. Květy, které připomínají svazky tenkých fáborků na holých větvích, mohou být žluté (kultivary ’Arnold Promise’, ’Pallida ’ a ’Primavera’), oranžové (’Orange Beauty’), měděné i červené (’Diane’)

Pěstuje se několik druhů: nejčastěji vilín prostřední (Hamamelis x intermedia), vilín měkký (H. mollis) a vilín virginský (H. virginiana). Všem prospívá běžná zahradní půda, pokud možno bez vápníku, a slunné stanoviště (i když snesou i polostín). A pro ty, kdo si nelibují v údržbě zahrady, ještě jedna dobrá zpráva: vilíny se nestříhají.

Voňavá kalina bodnanská
I když hlavní období kvetení kaliny bodnanské (Viburnum bodnatense ’Dawn’) připadá na březen a duben, první svazečky světle růžových květů se objevují mnohem dřív: často už v lednu. Těžko je na bezlistých větvích přehlédnete – ale pokud ano, upozorní na sebe jemnou vůní. Rozložitý keř vysoký 2 až 3 metry není nijak náročný na stanoviště: můžete ho zasadit do jakékoli zahradní půdy dobře zásobené vodou, na slunné až polostinné, nejlépe chráněné stanoviště. Mrazuvzdorná kalina dobře snáší i znečištěné ovzduší měst. Kalina bodnanská se obejde bez řezu, v případě potřeby ji však můžete prosvětlit.

Užíváte si svou zahrádku i v zimě? Co vám na ní roste? Povídejte si na našem diskuzním fóru, facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Svítící domečky
Aikido – objevte umění samurajů
Jak se žije tam, kde vládne příroda
Dejte zahradě svého ducha
Jak se zabezpečit na důchod 1. díl
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Vánoční dekorace pro šikovné ruce