velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

26. 1. – 2.2. 2011 Na přelomu ledna a února se projdeme jeskyněmi na Pomezí, vyjedeme unikátním výtahem ve výškové budově ve Zlíně, nasadíme si lyže v Petříkově a nakonec si připomeneme dětství díky hračkám, které vystavují v berounském muzeu.



Jeskyně na Pomezí v Jeseníkách
Ocitnete se v národní přírodní památce, v největším jeskynním systému v České republice, který vznikl rozpouštěním mramoru. Tedy jinak řečeno, a to možná starší školáci vědí, rozpouštěním krystalického vápence.
Procházet budete úzkými ale vysokými chodbami, které vás dovedou do jednotlivých dómů, kde budete moci obdivovat jejich mohutnou krápníkovou výzdobu. Projedete se půl kilometrem jeskynního systému po turistické trase, kterou každý den ráno jeden z průvodců velmi pečlivě kontroluje metr za metrem. Kdyby byla někde uvolněná hornina, turisté z bezpečnostních důvodů do jeskyně nemohou. Stane se tak jen výjimečně a tak vám s chutí mohu tenhle výlet v devíti stupních Celsia s 99 % vlhkostí ovzduší, doporučit.
www.caves.cz



Baťův mrakodrap ve Zlíně
Ač je zlínská jednadvacítka, tak se mrakodrapu běžně říká, protože má číslo 21, sídlem Krajského a finančního úřadu, je otevřena také návštěvníkům. Vašim potomkům se zde bude zaručeně líbit.
Hlavním magnetem je zdejší technická rarita, výtahová kancelář ředitele obuvnické firmy Jana Antonína Bati. Měří šest krát šest metrů, je klimatizovaná, má umyvadlo, je perfektně svému účelu vybavena, včetně výstavky bot.
Mrakodrap nechal Jan Antonín Baťa postavit v letech 1937 až 1938 podle projektu architekta Vladimíra Karlíka. Budova je vysoká 77,5 metru a má 17 pater. V té době, na sklonku třicátých let minulého století, to byl druhý nejvyšší mrakodrap Evropy, tím prvním byl palác Všeobecné bankovní jednoty v Antverpách.
www.kr-zlinsky.cz

Petříkov, malý moravský Kitzbühel
Jinak také lyžařský ráj Olomouckého kraje v nadmořské výšce 780 až 952 m.n.m., kde se díky přírodnímu sněhu i umělému zasněžování lyžuje rok co rok od prosince do dubna. Petříkovské lyžařské areály, na které vás dovede značení, mají kapacitu vleků 3200 osob za hodinu. Je to dobrá zpráva pro všechny, kdo neradi stojí pod sjezdovkou frontu na vlek. Návštěvníci tu mají k dispozici společné odbavení, ať si vyberou kterýkoliv z vleků, z kopce se pak mohou spustit šesti různě náročnými sjezdovkami. Děti mají svůj vlastní areál jménem Zetocha. O víkendech se v rekreační osadě Petříkov lyžuje i večer pod umělým osvětlením.
www.ski-petrikov.cz



Z peřinky až k tabuli
Muzeum Českého krasu v Berouně myslí na to, jak dětičky rychle rostou před očima. A tak se zrodila výstava, která jak malé, tak velké vtáhne do světa her a hraček minulých dob. Stejně jako dnes i v minulých stoletích pádila první léta života dítek v malých městech i na vesnicích rychlým tempem. A právě rodinný život minulých dvou století představuje výstava s milým názvem Od peřinky až k tabuli půvab dětských let na Hořovicku a Berounsku.
www.muzeum-beroun.cz

Foto Mrakodrap Zlín, jeskyně Pomezí : autorka
Foto Muzeum českého krasu: Od peřinky až k tabuli

Kam dál?
Můj pes je stopař mobilů
Babi, proč seš ve vězení?
Sedmiletého Dominika trápí atopický ekzém
Zvířecí záchranka - rychlá pomoc pro mazlíčky
Jak nenaletět podvodníkům

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].









 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.