velikost písma: A +/ A/ A -

Vnoučata se ptají na sex, aneb sexuální výchova prarodičů

Autor: Kateřina Hollá | komentářů: 0

Jdete s dobou, jste na facebooku, není vám cizí adrenalinová zábava v lanovém parku, ani společné cestování? Vaše vnoučata se tedy nejspíš nemusí stydět, že jste pozadu. Pravděpodobně máte s dětmi dobrý vztah, a tak se vaše hovory ubírají mnoha směry. Už jste museli zodpovídat zvídavé otázky na téma sex?

Jestliže chceme s vnoučaty hovořit o sexualitě, měli bychom mít jasno v tom, co jsou pouze naše názory, které mohou být ovlivněny různými předsudky, mýty, negativní zkušeností či společenskými stereotypy, a co jsou obecně platné informace o sexualitě. S tématy jako je nevěra, promiskuitní chování, nechráněný pohlavní styk, umělé přerušení těhotenství, antikoncepce, masturbace, a jiná je třeba zacházet opatrně a promyšleně. Hovory se mohou lišit jak podle věku – vnoučat i prarodičů, tak podle jejich povahy, jejich životních zkušenostní a zásad, ale také podle otevřenosti vztahu či míry intimity.

Čtěte také: Děti se učí nápodobou


Dětem neříkáme jen to příjemné
Životní zkušenost, ať už kladná nebo záporná, zprostředkovaná dětem vhodným způsobem, může být ve formování zdravého přístupu k sexualitě velmi prospěšná. Vždy mějte na paměti, že svými postoji můžete názory dítěte ovlivnit, a snažte se vyhnout subjektivnímu hodnocení a generalizace typu: „všichni mužský jsou stejný,“ myšleno, že všichni jsou nevěrní. Také jednoznačné svalování chyby na partnera má k objektivitě daleko a na dítě a jeho budoucí vývoj může mít negativní dopad. V sexuální výchově je důležité, aby byla vnoučata seznamována s úskalími, které přináší "nepromyšlené" sexuální chování. Dokážete-li vhodnou formou přiblížit vnoučatům svoji zkušenost – co se vám v životě stalo, nebo jakého svého činu litujete a proč – získáte jejich zasloužený obdiv. Navíc vhodně interpretovaný příběh může dětem pomoci v případě, že se samy ocitnou v podobně složité situaci.

Proč jsou důvěrnosti důležité
Vnoučata velmi obohacuje, když mohou pozorovat prarodiče jako partnery. Dlouhodobé partnerství vyžaduje respekt, vzájemnou úctu a lásku jednoho k druhému. Jestliže se tyto aspekty vztahu projevují nejen slovem ale i gesty, je to pro děti velmi cenná zkušenost.
Z hlediska sexuální výchovy může prarodič k formování zdravého přístupu k sexualitě u mladého člověka přispět hlavně tím, že mu ukáže, že intimita je přirozená bez ohledu na věk. Vidí-li dítě, že i v dlouhodobém partnerství funguje tělesná intimita která se na veřejnosti projevuje milými doteky, políbením, pohlazením, obejmutím – není v budoucnu zatíženo předsudky a až samo zestárne, pravděpodobně tyto vzory automaticky přijme a promítne je do svého vztahu s partnerem i vnoučaty. Dnešní doba přináší kromě pokroku a technických vymožeností také větší odcizení – čtvrtinu všech rozvedených manželství tvoří páry starší padesáti let. Můžete-li vnoučatům ukázat, že dlouhodobé partnerství má smysl, že životní krize mohou mít pozitivní vyústění a že z mnoha chyb se dá poučit, dáte jim do života velmi cenný kredit.


Slova činy nenahradí
V jakémkoli vztahu platí pravidlo, že slova nejsou ani z poloviny tak důležitá jako činy. Přesto je důležité, abyste byli v konverzaci maximálně upřímní. Nechcete-li otvírat při hovoru určitá témata, nasměrujte děti s klidným srdcem zpět k rodičům. Pro své vnouče můžete být vzorem – kladným nebo záporným, a to už za trochu té námahy stojí, co říkáte?

Kam dál?
Kam s vnoučaty?
Po letech zpátky doma
Víme proč je hra důležitá pro děti i pro dospělé
Babi, dědo, jakou si mám vybrat školu?
Komunikujte se svou rodinou

Už se vás vnouče zeptalo na intimní otázky? Jaká byla vaše reakce? Mohou být prarodiče v sexuální osvětě platnými pomocníky rodičů? Napište nám svoje zkušenosti do diskuzního fóra nebo na facebook a podělte se o ně s ostatními čtenáři.


 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.