velikost písma: A +/ A/ A -

Jak na hubnutí?

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

Lidstvo se během svého vývoje dostalo do opačného extrému. Již netrpíme problémy z nedostatku, ale z nadbytku. Jedním z nich je i nadváha a obezita, které zvyšují riziko smrti při kardiovaskulárních onemocněních i civilizačních nemocech. Snižovat váhu se vyplatí pomalu, ale trvale.



Do roku 1900 byly hlavními příčinami úmrtí infekční choroby a podvýživa, o sto deset let později trpí miliarda lidí nadváhou nebo obezitou. Od začátku 21. století je jasné, že k epidemii obezity a diabetu 2. typu, tzv. diabezitě, vede nadměrná výživa a nedostatek pohybu – nezdravý životní styl. Důsledkem nadváhy nebo obezity mohou být i onkologická onemocnění, protože obézní více trpí karcinomy dělohy, prsu, tlustého střeva a prostaty. V naší stravě nedodržujeme správný poměr živin a vyvážený poměr tuků – konzumujeme nadbytek těch nasycených. V naší stravě je mnohem více omega-6 mastných kyselin (např. obiloviny, maso, semena většiny rostlin) než omega-3 mastných kyselin (maso mořských ryb). Stále je mezi námi hodně kuřáků – podtrženo, sečteno – to vše odpovídá za třetinu celkové úmrtnosti.

Kód zdravého života
Z iniciativy Evropské kardiologické společnosti a evropské Nadace Srdce vznikl zajímavý marketingový nástroj na propagaci zdravého životního stylu a poznávání rizikových faktorů onemocnění srdce a cév – tzv. kód zdravého života. Je vyjádřený čísly 0-30-5-140-90. Co ta čísla znamenají?
0 – nekouřit
3 – alespoň 3 km procházek nebo 30 min. aerobní aktivity denně
5 – hladina celkového cholesterolu v krvi by měla být menší než 5 mmol/l
140/90 – jsou maximální hodnoty krevního tlaku měřeného v klidu

Čtěte také: Tichý zabiják miluje sůl

Boj s kilogramy
Hormon leptin objevený před patnácti lety přinesl naději na účinnou léčbu obezity. Podařilo se vytvořit jeho syntetickou verzi, která zastavuje takzvaný jo-jo efekt – nežádoucí stav, kdy organismus po úspěšném snížení nadbytečné hmotnosti rychle obnoví nepotřebné zásoby a dieta přijde vniveč. Vědci Harvardské univerzity přišli na to, že podávání syntetického leptinu obézním osobám, ať už měly hladinu přirozeného hormonu normální nebo sníženou, pomohlo většině z nich hmotnost redukovat a dlouhodobě tento stav udržet i bez přísných diet a cvičení.

Jak na to?
Nepatříte-li k vyloženě obézním lidem, jen vám překáží pár kil navíc, pusťte se do boje s přebytečnými kily. Stav hladiny svého cholesterolu zjistíte z odběrů krve. Je výhodné vzít si na pomoc odborníka – nutričního terapeuta, který vám vypracuje nutriční plán přímo na tělo. Ne všechny diety jsou totiž vhodné. (Podle italského odborníka dr. Lucy Specianiho představuje totiž klasická nízkokalorická dieta vysoké riziko! Oslabuje organismus člověka, podporuje úbytek svalové hmoty, ale tuk zůstává prakticky nedotčený.)

Čtěte také: Zůstaňte štíhlá s Glyxdietou

A jaká jsou další doporučení?
- vyvážená snídaně
- odpovídající dávka bílkovin během dne
- kvalitní strava bez příliš průmyslově zpracovaných a rafinovaných potravin
- boj proti zánětům v těle prevencí a ostražitost před imunologickou potravinovou alergií

Kam dál?
www.choresterol-info.cz
www.iscare.cz
Zhubněte 3 kg za 3 týdny – s vlákninou!
Znáte rozdíl mezi prebiotiky a probiotiky?
Ženšen – kořen síly
Osolte si život!

Máte zkušenosti s dietami? Která se vám osvědčila? Napište nám do diskuzního fóra nebo na facebook.

Zdroje:
Můžeš, 2/2009
www.novinky.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.