velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

9.2. – 16. 2. 2011 Tentokrát mám něco pro ty z vás, kdo si rádi v zimě vyjedou na běžkách za určitým cílem, a také pro ty, kdo se rádi nechají poučit v teple výstavních síní.



Prohlídka Dlouhých Strání
Na Dlouhé Stráně v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky se můžete vypravit také v zimě, a nebudete litovat. Exkurze, které se v tomto ročním období konají na spodní nádrži, jsou unikátní.
Auto necháte na bezplatném parkovišti v Koutech nad Desnou a pak se už o vás postará místní dopravce. Anebo, a to je svým způsobem výzva, se na Dlouhé Stráně můžete vypravit na běžkách. Upravená stopa vás totiž dovede až k nádrži. Elektrárna, která se rozkládá na ploše 95 hektarů, se může pochlubit hned třemi nej. Má největší reverzní vodní turbínu v Evropě, největší spád v České republice a největší instalovaný výkon u nás.
Stojí za to, aby si vaše vnoučata poznamenala, že se přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně v roce 2005 zařadila mezi sedm největších divů České republiky. Zaujímá tedy čestné místo mezi nejvýznamnějšími českými památkami, jako jsou hrad Karlštejn, Pražský hrad nebo zámek Hluboká.
www.dlouhe-strane.cz

Vojenské muzeum Králíky
Zvu vás s vašimi vnoučaty do nejmodernějšího vojenského muzea v České republice, do města Králíky. Muzeum, otevřené 1. července loňského roku, je celoročně přístupné a vojensko-historické expozice jsou věnované armádě, obraně státu a československým opevněním.
Poohlédneme-li se jen tak ze zvědavosti po historii areálu dnešního moderního muzea, s překvapením zjistíme, že se ocitáme v bývalé výkrmně skotu. Zdejší obrovské prostory – výstavní hala měří více než dva a půl tisíce čtverečních metrů – jsou pro muzeum tohoto typu ideálním místem. Vždyť tanky ani pěchotní vozy nejsou žádné miniatury. Pohodlně se sem vejdou i těžká a polní protiletadlová děla, nákladní a terénní vozidla i podvozky nosičů taktických raket a ženijní technika.
www.kpo1938.com



Čtěte také Kam s vnoučaty 2.2 -9.2.

Příběh Českého Krumlova
Českokrumlovské Regionální muzeum nabízí návštěvníkům všech generací
unikátní procházku historií města zařazeného pod ochranu UNESCO Tolik informací na jednom místě o slavném rodu Rožmberků, kteří město založili, jen těžko jinde najdete.
Poslední mužský potomek proslulého rodu Petr Vok zemřel 6. listopadu 1611. A tak skončilo téměř čtyřsetleté rožmberské panování v jižních Čechách.
Rožmberkové zastávali už od první poloviny 13. století v každé generaci nejvyšší funkce na dvorech českých králů a výrazně zasahovali do vnitropolitických i mezinárodních událostí.
Sídlem rodu byl původně hrad Rožmberk. Rožmberskou rezidencí se roku 1302 stal Český Krumlov. Rožmberkové postupně ovládli podstatnou část jižních Čech. Na svém panství budovali města a reprezentační sídla, iniciovali vznik vynikajících sakrálních i světských staveb a institucí, pečovali o rozkvět hospodářství. Všechny aktivity rodu se zásadním způsobem zapsaly do tváře jihočeské krajiny.
Jedinečným exponátem výstavy je například pergamenová latinsky psaná listina, na které 2. srpna roku 1309 stvrdil Jindřich I. z Rožmberka svou pečetí, že se Český Krumlov stává městem. Jsou tu i vzácné listiny Petra Voka, Marie Terezie i Rudolfa II.
www.muzeum.ckrumlov.cz

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál:
Tipy pro snadné cestování
Na Okoř je cesta
Za zlatou rybkou na Hel
Čejkovický odkaz Templářů
Říp - nejslavnější kopec v Čechách
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?