velikost písma: A +/ A/ A -

Chránit se lze před infarktem i mrtvicí

Autor: Jarmila Jelínková | komentářů: 1

Dejte mu aspirin a klystýr!“ Univerzální „recept“ na všechny neduhy, tak dobře známý z Osudů dobrého vojáka Švejka, lze s úspěchem aplikovat i do dnešních dnů. Samozřejmě, bez nepříjemného klystýru.


Nám všem dobře známý lék na bázi acetylsalicylové ksyseliny, dnes ovšem vyráběný a distribuovaný i pod jinými názvy a od jiných výrobců, funguje již více než sto let nejen jako přípravek první volby, když „ na nás něco leze“, bolí nás hlava, klouby, či zuby, ale i jako osvědčená prevence proti infarktu myokardu a mozkové mrtvici.
„Léčbu tímto lékem, a to v dávce pouhých 100 mg denně, doporučuje Evropská i Česká kardiologická společnost jako druhotnou prevenci ischemické choroby srdeční s chronickou anginou pektoris a rovněž tak u stavů po prodělaném infarktu myokardu a ischemických cévních mozkových příhodách. Upozorňuji, jako druhotnou prevenci, tedy pokud pacient tyto nemoci již jednou prodělal,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Jan Kvasnička, DrSc, vedoucí lékař Oddělení klinické hematologie a Trombotického centra 1. LF UK Praha.
Užívat tento typ "prášků" jako prevenci proti mrtvici či infarktu bez toho, že by pacienti tyto nemoci již jednou prodělali, lékaři rozhodně nedoporučují.

Čtěte také Trénujeme paměť

Co dokáže a
Nejvíce ohroženou skupinou v případě mrtvice a infarktu jsou diabetici a kuřáci. Aby krevní destičky byly schopné vytvořit sraženinu (trombus), musí být nejprve aktivovány. A právě tuto aktivaci účinně blokuje acetylsalicylová kyselina . Antitrombotický účinek nastupuje po spolknutí tablety již za 5 – 16 minut. Tento účinek trvá až sedm dnů. Užívat aspirin, acylpirin či anopirin jako prevenci má však význam pouze při dlouhodobém, nikoli jednorázovém aplikování.

„Umí“ i rakovinu
Tablety s kyselinou acetylsalicylovou které nám dokážou ulevit od bolesti, při lehčím zánětu kloubů, zánětu horních cest dýchacích či počátečních příznacích chřipky, podle posledních výzkumů po dlouhodobém užívání také snižují riziko výskytu rakoviny tlustého střeva.
´
Pozor na vředy!
Jejich užívání lékaři naopak nedoporučují lidem s dvanáctníkovým nebo žaludečním vředem, s krvácivými projevy a těhotným ženám v posledních třech měsících těhotenství.
Nedoporučuje se také podávat "aspirin" proti horečce dětem do dvanácti let a mladistvým do šestnácti let. Hrozí zde výskyt, byť velmi vzácného, tzv. Reyova syndromu. Také se nedoporučuje užívat kyselinu acetylsalicylovou společně s léky obsahujícími ibuprofen či s léky zvyšujícími krvácivost.
Osvědčil se vám aspirin nebo acylpirin? Nebo dáváte přednost přírodní medicíně? Rozdělte se o své postřehy v diskuzním fóru nebo v diskuzi tady pod článkem.

Kam dál:
Rady baby kořenářky
Vliv fází Měsíce na člověka
Jak na nemoci
Nenechte klouby „zrezivět“!
Je chrápání další civilizační choroba?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Diabetes