velikost písma: A +/ A/ A -

Tibetský Nový rok oslavte v březnu

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Neužili jste si letos Silvestra? Zanedlouho bude opět příležitost k oslavě. V sobotu 5. března 2011 proběhnou v centru Prahy oslavy Losaru – tibetského Nového roku, tentokrát s letopočtem 2138.

Festival u příležitosti vítání roku „kovového králíka“ začne ve 13 hodin na Novoměstské radnici. Organizátoři slibují nabitý program pro návštěvníky všech věkových kategorií. „Letošní ročník je mimořádný tím, že jsme pozvali buddhistické mnichy z exilového kláštera Ganden, kteří českému publiku představí rituální tanec v maskách zvaný Čham, klášterní disputace a modlitby“, říká za pořadatele Šárka Koliášová. Pro návštěvníky benefičního festivalu Losar jsou dále připraveny tematické workshopy, pestrá hudební produkce, divadlo, výstavy, filmové projekce, křty buddhistických knih, přednášky a prezentace organizací věnujících se pomoci Tibetu, ukázky tibetské jógy, tibetské speciality a zvláštní program pro děti a seniory. Nebude chybět čajovna, občerstvení, dětský koutek a jarmark.

Čtěte také Energie - klíč ke zdraví

Původ oslav Losaru sahá až do předbuddhistického období Tibetu. V dobách, kdy Tibeťané praktikovali bönistické náboženství, konal se každou zimu obřad, při němž lidé obětovali místním duchům, božstvům a ochráncům vonné tyčinky pro usmíření. Z tohoto náboženského rituálu se později vyvinula buddhistická slavnost. V klášterech se provádí púdža (specifický druh rituálu) a konají se posvátné tance. Před okupací Tibetu Číňany se Losar slavil patnáct i více dní. V Indii se dnes slaví tři dny, v ostatních zemích světa obvykle jeden den.
V Praze vznikla tradice přivítat tibetský Nový rok již v roce 2003. Posláním oslav Losaru je připomenout kulturu a oživit poznání tibetského národa a podpořit jejich zachování nejen v Tibetu, ale i mimo jeho hranice.

Zajímá vás Tibet? Podporujete jeho boj za nezávislost, nebo ho považujete za nesprávný? Inspiruje vás tibetská kultura?
Diskutujte o tomto tématu na fóru Žijeme naplno - nebo přímo pod tímto článkem.


Čtěte také:

Vnitřní mír pomocí jógy
Rozhovor :Zdena Bronislava Deylová
Jak získat zpět sebevědomí
Hravé odpoledne v DOXu
Chytrá investice: Zlaté mince
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.