velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

23.2. – 2.3.2011 Tentokrát vás zvu na Šumavu do běžecké stopy a také na výstavu v jičínském regionálním muzeu, kde se pokochají hlavně děvčata a možná najdou i inspiraci. Cestu do minulosti najdete ve cvočkařském veřtatu ve Starém Rožmitále a na Křivoklátě vás děti zavedou do svého světa.



Stopa pro život
Vydejte se na jeden z běžeckých závodů seriálu Stopa pro život, který se uskuteční o víkendu 26. a 27. února v okolí Kvildy. Šumavského skimaratonu se můžete zúčastnit spolu se svými vnuky! Dvoudenní program začíná v sobotu závodem volnou technikou, dospělí poběží 23 km, děti se pak mohou vydat na svých běžkách na tratě dlouhé 1, 2, 5 a 8 km. Závodníci budou mít k dispozici velkoplošný vyhřívaný stan, šatny, úschovnu a děti navíc i zábavu – přijede kouzelník, divadelní ansámbl a budou si moct vyzkoušet i skákací hrad.
www.stopaprozivot.cz

Rukavičky, vějíře, šperky
Jičínské regionální muzeum a galerie myslelo při přípravě této unikátní výstavy především na maminky, babičky a malé i větší slečny. Jsou v něm totiž k vidění společenské oděvy a módní doplňky. Výstava Smím prosit představuje všechno, co lidé v 19. a 20. století nosili na bály a večírky, co si oblékali a co nemohlo chybět. Jsou tu dámské róby, také kabelky, vějíře, rukavičky a šperky. A ještě taneční pořádky! Babičky jistě budou umět svým vnučkám vysvětlit, co to bylo…tedy, že si do těch knížeček dívky a dámy zapisovaly k jednotlivým tancům jména svých tanečníků.
http://www.muzeumhry.cz

Cvočkařský veřtat
Co to je, se dozvíte ve Starém Rožmitále. Původní cvočkařský veřtat vznikl ve druhé polovině 19. století. Ve své době byl jednou z mnoha zdejších dílen, které živily v Brdech několik rodin. Práce spočívala v tavení rudy a ve výrobě drobného železářského zboží.
Malou továrnu z původní dílny prohodit dokázal pomalu a v obtížných podmínkách zřídit jistý pan Josef Kulovaný . Jeho sedm synů a dcer pak ve 30. a 40. letech 20. století výrobu rozšiřovali, přestavěli dům a rozvinuli ucelený výrobní program.
Návštěvníci se tu vracejí do dob, kdy cvočkařina, dnes už řemeslo zapomenuté, bylo ve Starém Rožmitále na výsluní.
www.staryrozmital.cz

Svět očima dětí
… a ještě pozvánka do dětského světa. Je to výstava výtvarného kroužku paní Aleny Jedličkové ve výstavní síni Informačního střediska Křivoklát Budy.
[email protected]

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Babi, dědo, jakou si mám vybrat školu?
Vídeň město kaváren
Zkuste šperkařský kurz
Co si dáte chásko?
Jak sedíte za volantem, test
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?