velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

16.2. – 23. 2. 2011 Dnes si nenecháme ujít nově otevřené zrekonstruované Národní technické muzeum Praze, pozvu vás i vaše vnoučata do muzea, kde se rozhodně nebudou nudit, také na lyže do Kašperských hor a na konec mám něco pro babičky a dědy – vimperské pivo.


Národní technické muzeum se opět otevírá
To je informace, která jistě potěší velké i malé, vždyť v Národním technickém muzeu si každý našel a nyní po rekonstrukci opět najde svoje záliby. Kromě dopravní haly s řadou vzácných exponátů budou k vidění i předměty, které dosud nebyly vystaveny. Určitě se máme na co těšit!
Rozsáhlá expozice představuje poutavý, mnohdy až dech beroucí příběh automobilové, motocyklové, cyklistické, letecké a lodní dopravy v českých zemích. Najdete ji v hlavní muzejní dvoraně. Své kouzlo mají i menší expozice vývoje hasičské techniky a železniční dopravy.
Obdiv zaslouží například koněspřežná hasičská stříkačka z roku 1795, první automobil provozovaný na našem území vůz Benz Viktoria z roku 1893, první automobil vyrobený na našem území roku 1898 NW Präsident nebo první u nás vyrobený závodní automobil NW 12 HP Rennzweier.
Tvůrci nové expozice nezapomněli ani na klenot zdejšího muzea, letoun Kašpar JK, systém Blériot z roku 1911, s nímž Jan Kašpar uskutečnil před sto lety první dálkový let u nás. Unikátní je také jediný dochovaný vůz dvorního salonního vlaku císaře Františka Josefa z roku 1891 nebo automobil značky Tatra 80 z roku 1935, který používal prezident T. G. Masaryk. Své obdivovatele bude jistě mít i automobil Tatra 87 z roku 1947, který sloužil cestovatelům Hanzelkovi a Zikmundovi.
www.ntm.cz



Muzeum, kde není nuda
Tak to je Městské muzeum v Horažďovicích. A prosím vás, sahat, ohmatávat… Tady se vracíte proti proudu času a můžete dělat všechno, co naši předkové. Užijí si zejména děti. Třeba si mohou utkat látku na tkalcovském stavu s přesně takovým žakárovým vzorem, který byl módním hitem na konci 19. století. Mohou si také z lipového dřeva vyřezat lžičku na stolici, které se říká dědek. Dalším kouskem pro šikovné je paličkování.
www.muzeumhd.cz


Skiareál Kašperské hory
Zmodernizovaný lyžařský areál má jednu nespornou výhodu – ty pravé zimní radovánky si tu užijí rodiny s dětmi a pohodáři. Děti tu mají k dispozici skipark s pojízdným kobercem, kolotočem, provázkovým vlekem, vydovádět se mohou také na pohádkových a zvířátkovských slalomových dráhách s podjezdy a tunely. Tyto atrakce doplňuje letošní horká novinka – slalomová trať s profesionální časomírou. Děti si zazávodí mezi brankami a ještě si mohou porovnat čas s kamarády.
www.skikasperky.cz

...a ještě něco pro babičky a pro dědy

Vimperské pivo

Ve Vimperku se vařilo pivo už ve středověku. Poslední pivovar byl uzavřen v roce 1967 a ten úplně zbrusu nový otevřen loni. Nese název Šumavský pivovar.
A věřte, že přijít do zdejší restaurace je velký zážitek. Pivo se tu vaří přímo před očima hostů ve dvou hektolitrových nerezových varnách s měděným oplechováním, pak kvasí v klasické otevřené spilce a dozrává v ležáckých sudech v historických sklepích. Receptury vycházejí z tradičních postupů. V nabídce zdejší hospůdky jsou světlý a polotmavý ležák a tmavý speciál.
www.sumavskypivovar.cz

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Babi, dědo, jakou si mám vybrat školu?
Vídeň město kaváren
Zkuste šperkařský kurz Co si dáte chásko?
TESTJak sedíte za volantem,
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?