velikost písma: A +/ A/ A -

Čím začíná odkládání dětí?

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Čtyřiašedesátiletý Ludvík Hess je veřejností vnímán trochu jako nevlastní dědeček všech odložených potomků. Vždyť to byl on, kdo zakládáním babyboxů napomohl záchraně 43 dětí! Sám Hess se však počítá raději k rodičům. Má dvě nezletilé ratolesti a třetí malý synek přišel na svět před několika týdny. O roli prarodičů však ví své v souvislosti s babyboxy. „Prarodiče někdy pomohou, jindy se vmísí negativně, je to pokaždé jinak,“ říká.



Bude to už bezmála šest let, kdy jste 1. června 2005, tedy u příležitosti Mezinárodního dne dětí, v Gyn Centru v pražském Hloubětíně instaloval první babybox. Proč právě tam?
Z minuty na minutu jsem se domluvil se spoluvlastníky Gyn Centra doktory Petrem Píchou a Zdeňkem Mayerem. Bylo to po roce a půl marného snažení zřídit babybox na První gynekologicko-porodnické klinice Všeobecné Fakultní nemocnice v pražské Apolinářské ulici, kde všichni lékaři byli pro, ale vedení proti. Ať už současný ředitel VZP Pavel Horák či jeho pozdější nástupci Jan Bříza a Dana Jurásková.

Jak se hloubětínský babybox osvědčil?
Ačkoli je Gyn Centrum nepříliš výhodně položeno, bylo do hloubětínského babyboxu za 5,5 roku odloženo již šestnáct dětí. Babybox se tedy osvědčil. Jelikož tam pochopitelně není dětské oddělení, všechny děti jsou sanitkou odváženy právě do První gynekologicko-porodnické kliniky v Apolinářské.

Babyboxy pomohly zachránit již 43 dětí, zatím poslední tento týden v Příbrami. Sledujete jejich další osudy?
Nesleduji je programově, ale stává se, že mi někdo z nových rodičů napíše. Dokonce jsem jedno děťátko nedávno viděl, bylo to dojemné, holčičce bylo patnáct měsíců. Maminka mě požádala o schůzku, a když jsme se po dvou hodinách loučili, říkala, že si setkání se mnou dala k narozeninám…

Čtěte také: Rodiče často nahrazují babička s dědou

Většina dětí nalezených v babyboxech je tedy bez průtahů umístěna do rodin?
Ano, v 99 % případech jdou po kratinkém zdravotním vyšetření do rodiny, která si je vezme nejprve na základě předběžného opatření vydaného opatrovnickým soudcem, a po několikaměsíční zkušební lhůtě je soudním rozhodnutím dostane do trvalé péče.

Dojde k odložení dítěte někdy i proto, že v rodině nefungují prarodiče?
Moje celoživotní kamarádka - psychiatrička Dana Janotová - říká, že odkládání dětí začíná právě sháněním babiček a dědečků na hlídání, jakož i různých au-pair a chův. Vztahy k dětem už nejsou tak intimní, jako když je maminka nosila s sebou v šátku na pole. Jistě je to jen teoretická úvaha, leč domnívám se, že Dana Janotová by řekla více. Prarodiče někdy pomohou, jindy se vmísí negativně, je to pokaždé jinak.

Zatím poslední – dvaačtyřicátý – babybox jste instaloval ve slánské nemocnici. Kde bude další?
Už 8. března, tedy na Mezinárodní den žen, slavnostně otevřeme babybox v plzeňské Poliklinice Denisovo nábřeží. Domluvil jsem to se spolumajitelem Norbertem Plchem. Stane se tak přes odpor mnoha plzeňských dětských lékařů.

Proč jsou proti?
Argumentují především právními důvody. Že prý napomáhám trestnému činu, že dítě nedostane rodný list, rodné číslo a podobně. Jsou to nesmysly, navíc si myslím, že dětské lékaře by mělo zajímat něco zcela jiného.

Máte problémy i jinde?

Mou velkou touhou je instalovat babyboxy v Českých Budějovicích a v Hradci Králové – to jsou poslední dvě velká města, kde chybějí. Věřím, že to dobře dopadne, i když tam babyboxy nebudou přímo v nemocnicích. Už bývalý ředitel nemocnice v Hradci a stávající ministr zdravotnictví Leoš Heger mi kdysi napsal stupidní dopis, že v Hradci nebylo doposud žádné mrtvé dítě nalezeno, takže babybox nepotřebují. Čtrnáct dnů na to tam ale našli mrtvé dítě v třídírně odpadů, Hegerův dopis jsem tedy naskenoval a rozeslal jako svou tiskovou zprávou. Později, už jako ministr, někde v televizi řekl, že proti babyboxům není. Stává se, že politici, v souvislosti s veřejným míněním, názor občas změní – vždyť názor nemění jen hlupák. Babybox ale nechce zase pro změnu Hegerův nástupce v Hradci Roman Prymula. Věřím proto, že se domluvím s klinikou SANUS, která sice nemá dětské oddělení, ale děti by byly opět převáženy sanitkou do nemocnice – jako z pražského Hloubětína.

A co České Budějovice
?
Tam je překážkou moje osobní animozita s ředitelem tamní nemocnice Břetislavem Shonem, který je proti babyboxům navzdory tomu, že jeho pediatrický a gynekologický personál je pro. Věřím však, že až ve městě zřídí firma Pronatal svoje IVF – tedy středisko asistované reprodukce, budu moci babybox instalovat na jejich budově, děti budou odtamtud následně taky převáženy do nemocnice.

Řekl jste, že politici občas změní názor. Příkladem je třeba někdejší ministryně zdravotnictví a hejtmanka Plzeňského kraje, dnes poslankyně Milada Emmerová…
Ano, v pozici ministryně byla velkou odpůrkyní, čímž vlastně pomohla tomu, že veřejné mínění bylo na straně babyboxů. Když byla hejtmankou, pozval jsem ji na slavnostní otevření babyboxu v Klatovech, přijela a řekla obligátní větu, že kdyby babybox pomohl jednomu děťátku, je potřebný. Nakonec napsala o babyboxech publikaci, kam jsem na její přání dopsal doslov. Poděkoval jsem jí tam mimo jiné za její původní razantní odpor, který babyboxům – jak už jsem uvedl – pomohl.

Považujete babyboxy za dobrý vynález? Nebo je to slepá ulička? Diskutujte na našem fóru, nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Co pomáhá, když děti odcházejí z domova?
Víme, proč je hra důležitá
Největší mýty o tmavém pečivu
Petanque slaví sto let
Sex zralých žen- konec tabu
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Rozhovor, Téma týdne