velikost písma: A +/ A/ A -

Z deníku nevlastní babičky (4)

Autor: Hana Švejnohová | komentářů: 0

Tématu „Kam s vnoučaty“ je na našich stránkách věnována celá rubrika. I já mám pro vás jeden aktuální tip.


Napřed ale budu muset něco prozradit na svého muže. Je to sice proti jeho vůli, ale spoléhám na to, že má ve svých oblíbených odkazech úplně jiné favority. A navíc – podobnost s vašimi zkušenostmi nemusí být čistě náhodná…
Můj muž je vývojem procesorů, modemů a bitů přímo posedlý. V zimním období tráví s počítačem mnohem více času než se mnou a přes léto se o něj musím dělit ještě s traktorem a sekačkou. Dokonalý sestřih naší rozlehlé zahrady je jeho pýcha. A to není všechno.

Minulý díl deníku Hany Švejnohová najdete zde

Netají se svou zálibou v uměleckém směru zvaném „kýč“. Na toto téma vedeme bezpočet diskusí, které však obvykle skončí nějakým novým přírůstkem. Pro klid v rodině se je aspoň snažím maskovat mezi keři u plotu. A tak mohou kolemjdoucí ukazovat dětem rozsáhlou zahradní expozici. Kamenné šneky, malovanou kachnu, dva čápy, srnku i s kolouškem v životní velikosti (ta je od tchýně), ježka (ten je od tchána) i muchomůrky s puntíky. Největší láskou mého muže jsou však trpaslíci. Prozatím čtyři. Ležící, sedící, čtoucí a vítací… Přiznávám, že jednoho (toho nejhezčího!) jsem kdysi manželovi darovala sama. K padesátinám. Jako dekoraci na obřím dortu ve tvaru zahrádky, kterou přesně v duchu manželových představ vytvořil pan Semecký z cukrárny Marcipánka. Krtince a sedmikrásky, žížaly, jezírko z modrého želé a – trpaslík. V paneláku stál potom několik let pod kytkou v ložnici. Když jsme se přestěhovali na venkov, zdobil trpaslík mramorovou desku u krbu až do chvíle, kdy se mohl definitivně umístit na zahradu. Beru to s humorem. Zálibu mého muže chápu jako kompenzaci jeho ostatních dovedností, které jsou vskutku mimořádného rozsahu…

Minulý víkend jsme opět po čase trávili s vnoučaty. Sobota proběhla v duchu improvizovaných aktivit v domácím prostředí, na neděli jsem naplánovala společnou návštěvu multikina. Při výběru filmu jsem měla jasno na první kliknutí. GNOMEO A JULIE. Kreslený snímek z dílny Walta Disneye, parafráze nejslavnějšího příběhu Williama Shakespeara s hudbou a dokonce i produkcí Eltona Johna… A to vše mezi dvěma nesmiřitelnými rody trpaslíků !!! Se vším, co k nim patří. Krásně barevné, kýčovité, vtipné, moderní… Do děje prastarého příběhu lásky byly nenásilně zapojeny sekačky, traktůrky i počítače. S popcornem na klíně to bez problému vydržel Adam i Linda.
Komu z nás čtyř se film líbil nejvíc, to asi tušíte. Děda Honza si užíval i závěrečné titulky…

Hana Švejnohová byla původně herečkou, znali ji zejména diváci ve Zlíně a v Brně. Objevila se i v několika filmech (například Dneska přišel nový kluk) Od roku 1992 je populární zejména jako rozhlasová a televizní moderátorka. (např. ČT, Dámský klub F1) .Píše i pro společenský měsíčník Xantypa,v této době se po deseti letech odmlky vrátila k rozhlasové práci. Posluchači ji mohou slyšet od 5.února každou sobotu dopoledne v 10,00 hodin na stanici ČRo2 v autorském pořadu „Nezatloukat aneb My dva a čas“, což je hodinka se zajímavými hosty na téma vztahů manželských i nemanželských..


Patří Hanka mezi vaše oblíbené osobnosti? Chcete se s ní podělit o vaše babičkovské zkušenosti? Napíšte o tom do našeho diskusního fóra nebo do diskuze pod tímto článkem.


Kam dál?

Marie i Standa vyzráli na depresi
Chcete pronajímat byt nebo pokoj?
Proč je nutné vést rodinný rozpočet
Dovolená na Rabyni dříve a dnes
Galerie Art Deco v Michalské ulici
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Z deníku nevlastní babičky