velikost písma: A +/ A/ A -

Všechny zkušenosti se hodí

Autor: Eva Brabcová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Jaké to je, vydat se za výdělkem do zahraničí? Martina Pešková pracuje v různých zemích světa s přestávkami několik let již od roku 2000, kdy poprvé odjela do Anglie jako au-pair. V Austrálii pracovala jako pomocnice v rodinách, hlídala děti, měsíc dokonce myla toalety na fakultě. Jejím zatím posledním místem bylo Tunisko, kde působila jako delegátka cestovní kanceláře.

Telefonování přes internet snížilo ceny hovorů do vzdálené ciziny na přijatelné minimum. Cestovatelům to zmírňuje odloučení od rodiny.

Co vás motivovalo k práci v zahraničí?
Do Anglie jsem odjela, abych se zdokonalila v angličtině. Sehnala jsem si práci au-pair, výdělek mi dobře pokrýval životní náklady a ještě jsem ušetřila. Cizinci navíc mnohdy berou své „au-pairky“ s sebou na dovolené a tak jsem se s rodinami, v nichž jsem pracovala, podívala do několika dalších zemí prakticky zadarmo. Byla jsem v Izraeli, šest týdnů jsem strávila na Mallorce, nějaký čas v Německu. Měla jsem štěstí na velmi dobré vzájemné vazby, takže jsem si až na výjimky připadala jako člen rodiny. Když jsem pracovala jako delegátka v Tunisku, ani tady nebyly motivací peníze. V cestovní agentuře v Čechách jsem dokonce měla vyšší plat než jako delegátka.

Většinu lidí ale motivují k práci v zahraničí finanční podmínky.
To je pravda. A hodně toho využívají mladí lidé, kteří odjíždějí často za sezónními pracemi a vydělané peníze investují do následného cestování a poznávání země. Finančně dobře ohodnocená jsou tam také třeba pracovní místa, která jsou u nás finančně naopak podhodnocena. Mám na mysli například pečovatelky, které se starají o staré a nemohoucí lidi.

Čtěte také: Žijeme v cizině

Měla jste bakalářský titul a dělala i pomocné práce. Nevadilo vám to?
S tím jsem byla dopředu vyrovnaná a na případné narážky připravená s vědomím, že zvolená práce byla moje svobodná volba. A tu má každý. Osobně bych řekla, že podobný přístup má hodně lidí. Člověk musí na to být připraven. Když něco chci, musím pro to také něco udělat a případně i obětovat.

Máte nějakou negativní zkušenost v přístupu tamních obyvatel k cizincům?
Osobně ne, ale několik mých známých něco takového potkalo. Jedna z nich žije s Francouzem v jeho zemi, známí tohoto muže ji mají za prospěchářku z východu a dávají jí to hodně znát. Jiné na vlastní kůži zažily to, co nezřídka potkává u nás ženy z Ukrajiny, jimž lidé dávají nezakrytě najevo, že jsou pro ně jen služky.

Jak si člověk v novém prostředí zvyká?
Je to velice individuální, člověk se sžívá s jinou kulturou. Vždy je důležité respektovat místní zvyky a kulturu a je-li respekt na vaší straně, je pak i na té druhé. Vždycky jsem se o všechno zajímala a snažila se využívat i negativní zážitky. Říkám si, že co mě nezabije, to mě posílí a že všechny zkušenosti jsou dobré. Potkala jsem ale řadu nešťastných lidí, kteří si pořád na něco stěžovali, a nepochopila jsem, proč tedy vůbec někam cestují.

Jak se snáší takové dlouhodobé odloučení od rodiny?
V době skypu a mailů je to daleko lehčí, než třeba když jsem prvně vycestovala do Anglie. Tehdy jsem volala domů jednou týdně, psali jsme si dopisy. Ať jsem později byla kdekoliv, třeba v Austrálii či Tunisku, s možností téměř denních videohovorů jsem si po návratu i po téměř roce připadala, jako bych pomalu ani nikde nebyla. To je ohromné plus pro všechny, kteří jsou dlouhodobě mimo domov. Samozřejmě nejen pro ně.

Pociťujete nějaká negativa takového života?
Nenazvala bych to negativem a netýká se to jen mne. Možnost dlouhodobého pobytu v zahraničí má tu nevýhodu, že za takových podmínek lze obtížně udržet partnerský vztah. Co mě se týká, tak zatímco většina mých kamarádek tady je dávno vdaná a má děti, já jsem prakticky pořád sama. Ovšem s mapou v ruce a milionem nápadů, kam ještě jet.

Žili jste v zahraničí? Nebo máte v zahraničí někoho blízkého? Podělte se o své zkušenosti na diskusním fóru nebo diskutujte přimo pod článkem.

Kam dál?
Za zlatou rybkou na poloostrov Hel
S větrem v zádech i v plachtách
Ischia – lázně pro každého
Ubytování přes internet – tipy a názorné ukázky
Tipy pro snadné cestování



 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne