velikost písma: A +/ A/ A -

Jak na nemoci: domácí první pomoc 1. díl

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 2

Ne se vším je nutné ihned běžet k lékaři. Na běžné neduhy někdy stačí zkusit osvědčené recepty našich babiček. Jejich léčivé účinky bývají často překvapivé.

K čemu je dobrý křen
Má velmi posilující účinek na naši obranyschopnost. Obsahuje důležité živiny a má antibiotický účinek, dokáže v těle eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest, v nosních dutinách, v plicích a průduškách. Účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, vyvolává typické slzení.

Křen s medem – křen najemno nastrouháme a 2 lžíce smícháme se lžící medu. Užíváme 3x denně čajovou lžičku, u dětí dávku o něco snížíme. Už za chvíli po konzumaci pocítíme, že se spouští rýma, snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

Cibule pomůže při kašli
Nejlepším lékem proti nachlazení a následnému kašli je cibule.

Cibulový sirup – nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým), přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.
Cibulový čaj – do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Citrón zatočí s infekcí
Proti infekci je potřeba nasadit dostatečné množství vitaminu C podávaného nejlépe zvýšenou konzumací citrónu, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.

Citrónové kloktadlo – vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citronu a kloktáme 2 – 3x denně. Nakonec polkneme.
Teplá citronáda – šťávu z 2 citronů smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní po celé zimní období.
Citrónové rozinky – balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Vymačkáme na ně šťávu z 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak v našem organismu větší účinek.

Sádlo na bolesti v krku
Sádlový obklad asi zná každý.
Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na ně nastrouháme trochu muškátového oříšku tak, aby se utvořila tenounká vrstvička. Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

Mrkvový tvaroh pomůže játrům
Při jakémkoli oslabení organizmu jsou nadměrně zatěžovaná naše játra. Při infekci bychom jim měli dopřát úlevu, proto omezíme všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. Naopak přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.

Mrkvový tvaroh na játra – nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme osladit nebo trochu osolit, podle chuti.

Česnek, křen, cibule a citrón očistí játra

K očistě jater: 2 litry převařené vody, 20 dkg cukru, 4 citróny, 15 až 20 stroužků česneku, 20 dkg křenu, 1 větší cibule. Česnek, křen a cibuli semeleme, dáme do 4litrové skleněné lahve, přidáme převařenou vodu, cukr a na kolečka nakrájené citróny. Louhujeme 14 dní za občasného promíchání, pak přecedíme přes gázu. Hotový nápoj skladujeme v chladničce. Pijeme ráno a večer po jedné štamprličce, připravíme 2x ročně.


Zdroj:

Magazín Vozka 1 - 4/2009

Kam dál?
Rady babky kořenářky
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl
Malý průvodce tradiční přípravou bylin 2. díl

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.