velikost písma: A +/ A/ A -

V práci vás nechtějí? Podnikejte!

Autor: Petra Klobasová | komentářů: 0

Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Toto rčení přesně vystihuje realitu aktivních nezaměstnaných, případně nespokojených zaměstnaných. Hledáte-li neúspěšně to správné pracovní místo, tak si ho vytvořte! Staňte se podnikatelem, respektive osobou samostatně výdělečně činnou, a můžete mít po problémech.

Stát se takzvaně OSVČ (osobou samostatně výdělečně činnou) můžete snadno. Stačí udělat půldenní kolečko po úřadech a máte výpis z živnostenského rejstříku v kapse (současná obdoba živnostenského listu). Náročnější než samotné vyřizování živnosti je najít ten správný podnikatelský záměr, tedy vyhlédnout si oblast živnosti, kterou byste chtěli vykonávat a kterou se nezabývá ve vašem okolí dalších osm živnostníků.
Stát se podnikatelem můžete i přesto, že jste neabsolvovali nějaké řemeslné učiliště. Existuje nabídka osmdesáti živností tzv. „volných“, které nepožadují žádné doklady a předpoklady k vykonávání živnosti. Poměrně nedávnou novinkou je i možnost zaregistrovat si několik živností za jeden poplatek (tisíc korun). Dříve bylo možné vyřídit si jednu živnost na jeden živnostenský list.Volba živnosti vás pak zavazuje fakturovat určité portfolio služeb.


Čtěte také
Všechny zkušenosti se hodí




Tipy, v jaké oblasti začít podnikat

Obchodní činnost – založte si krámek s určitým zbožím, které budete prodávat zákazníkům.

Chov zvířat a jejich výcvik – máte rádi zvířata? Založte si chovnou stanici.

Výroba potravinářských výrobků – máte-li sklony k vaření či pečení, otevřete si gastronomickou firmu nebo cukrárnu.

Zprostředkování obchodu a služeb – máte styky a známosti? Založte si agenturu a zprostředkovávejte různé služby.

Ubytovací služby – kdo má nevyužívaný objekt, může si zřídit penzion, v němž bude ubytovávat turisty. Zajímavá výzva je také pronajmout si objekt a provozovat hotel či malebný horský penzion.

Mimoškolní výchova – pokud máte znalosti v určité oblasti, můžete doučovat žáky či studenty. Nejčastější je příprava k přijímacím zkouškám, případně jazyky nebo vysokoškolské předměty.

Výroba bižuterie či jiných rukodělných předmětů – zabýváte se podomácku nějakou rukodělnou činností? Rozjeďte to ve velkém a založte si internetový obchod či malou prodejnu.

Přehled všech volných živností: www.ipodnikatel.cz/zivnost-volna-seznam-oboru-od-1-7-2008-po-novele-zivnostenskeho-zakona.html


PLUSY A MINUSY aneb KAŽDÝ NA TO NENÍ

+ samostatnost: Jste svým pánem a rozhodujete si o pracovní době a množství práce. Když si zřídíte firmu v místě bydliště, nemusíte dojíždět do práce.
- náročnost: Rozjet podnikání znamená často nakoupit vybavení a pořídit materiál. V zaměstnání se o nic takového starat nemusíte.

+ snižování daňového základu: Řadu věcí si můžete koupit a dát takzvaně „do nákladů“, to znamená, že čistý zisk se vám sníží a vy pak platíte nižší daně a sociální a zdravotní pojištění.
- účetnictví: S podnikáním souvisí i vedení účetní agendy a samo sebou podávání daňového přiznání. To vše je ve vaší režii, na rozdíl od zaměstnanců, kterým to vyřizuje firemní účetní.

+ jistá práce: Ať je nezaměstnanost jakákoli, vy se o své místo bát nemusíte, nejste závislí na libovůli nadřízeného.
- nejistota: Musíte shánět zakázky a klienty. Už nejde jen o to práci provést, ale také ji někomu nabídnout.

+ Na rozdíl od zaměstnanců odvádíte do důchodového systému méně peněz a také zdravotní pojištění je nižší
- Nemáte proplacenou dovolenou, nemáte příspěvek na stravu a jiné zaměstnanecké výhody.

K podnikání musíte mít odvahu a schopnost pracovat samostatně. Když však tyto požadavky splňujete, není důvod sedět na úřadu práce, případně snášet výpady nenáviděného šéfa. Podnikání je kreativní a částečně adrenalinová záležitost, kterou lze vykonávat i dlouho v důchodovém věku, proto se nemusíte bát, že se stanete „důchodci“ a budete odkázáni jen na „důchod“. Provoz živnosti vás udrží v aktivitě a může vám zajistit vysoký životní standard.

Jaké máte zkušenosti s vlastní firmou? Zbohatli jste nebo vás podnikání naopak"semlelo"? diskutujte na našem fóru nebo pod článkem.


Kam dál?

Mládí nutně neznamená konkurenci
Braňte se věkové diskriminaci!
Mobbing - šikana na pracovišti
Právní pomoc zdarma
Jak postupovat při ztrátě zaměstnání?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.