velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

16.3. – 23.3. 2011 Dnes vás zvu na cesty. Nejdříve to bude cesta za stříbrem, pak Pivní cesta Petra Bezruče a výprava za Čertovým břemenem. A mezi tím se ještě zaskočíme podívat do mýdlárny v Růžové.




Muzeum stříbra v Kutné Hoře, kde cesta do podzemí začíná

Cesta stříbra v Kutné Hoře
Vydat se spolu s vnoučaty, a nutno podotknout, že až od sedmi let, cestou stříbra, tedy do středověkého stříbrného dolu je samo o sobě dobrodružství. Budete procházet autentickým středověkým důlním dílem, úzkými chodbami, projdete se havířskou osadou s hutí, podíváte se do verku, tedy do mincovny. A od průvodce se dozvíte všechno o technologii středověkého dolování, o tom, jak se stříbrná ruda transportovala a kam, jak probíhaly důlní povrchové práce, tedy úpravnictví, hutnění stříbra, tavba a čištění stříbra.

www.cms-kh.cz




Pivní stezka Petra Bezruče
Tematická, osmadvacet kilometrů dlouhá cyklotrasa, kterou mohou absolvovat zdatnější mladí i starší cykloturisté, začíná v Brně-Řečkovicích, poblíž železniční stanice, a končí v Černé Hoře na náměstí před pivovarem a informačním a kulturním centrem Sladovna. Je dobré si na tento jarní výlet rezervovat třeba celý den, abyste si cyklotrasu užili a nemuseli spěchat.
Těšit se můžete na příjemné zážitky během cesty. Sotva šlápnete do kol, pojedete romantickým údolím potoka Ponávka, kde jsou dodnes zachovalé stavby staré železniční trati Brno – Tišnov. Podél Babího lomu se trochu zapotíte, ale pak už pojedete po písčitých cestách, pak lesy kolem Vranova a nakonec vás nemine sešup po asfaltové cestě lesy a zahrádkami do centra Černé Hory.

www.pivovarcernahora.cz


Ruční výroba mýdla v Růžové
Růžová je vesnička v Českém Švýcarsku a zvu vás tam proto, že si tady můžete dát opáčko na téma jak se vyrábí mýdlo. Tady v domě jménem Růžák vznikají za studena vyráběná přírodní mýdla. A můžete si vybrat vůní. Třeba mýdlo kokosové, mandlové nebo s vůní palmového oleje. Zdejší mýdla však nejsou žádná naparfemovaná srdíčka, ale normální, ručně nakrájené kostky.
Majitelka mydlárny paní Hrachovcová provází návštěvníky a všichni s napětím poslouchají každé její slovo. Vždyť vyrobit mýdlo je pořádná alchymie a musí se to umět. Návštěvníci poznají výrobní postup a mohou se podívat i na to, jak vypadají přírodní barviva. S překvapením zjistí, že je to například paprika nebo kakao a kiwi. Pozoruhodná je i doba, kdy si můžete mýdlárnu prohlédnout. Na vývěsce se dozvíte toto: Otevřeno je za světla.

www.mydlarnarubens.cz


Výprava za Čertovým břemenem
Jaro se už klube, pojďte na výlet. Skála zvaná Čertovo břemeno leží v samém srdci středočeské krajiny mezi obcemi Cunkov a Ounuz. A tu je pověst, jak ke svému názvu přišlo. Kdysi tudy prý letěl čert s těžkým břemenem. Když spatřil skalku, zaradoval se, že si na ní odpočine. A jak tam tak stál ,otiskl pod tíhou břemene svoje kopyto do skály. Není bez zajímavosti, že na vrcholku skály skutečně najdeme důlek coby důkaz čertova razítka.
Pro turisty je zdejší krajina malebná. Výchozích bodů, jak se k Čertovu břemeni dostat, je hned několik – Borotín, Jistebnice nebo Libenice. Odtud vás každá cesta k Čertovu břemeni bezpečně dovede. Prostorné ohrady na samém úpatí skály vás upozorní, že se tu můžete potkat se stádem koní z Farmy XY v Cunkově a třeba na chvíli vyměnit sedlo na kole za to na koňském hřbetu.Cestou na Jistebnici budete míjet golfové hřiště pojmenované – jak jinak – Čertovo břemeno.
Stejný název nese také mikroregion sedmi obcí, který má ještě jednu zvláštnost. Prochází tudy mezinárodní zelená stezka Greenways Praha – Vídeň. A aby zdejší turisticky atraktivní místa a cykloturistické trasy zachovaly tradici, jmenují se Greenways Čertovo břemeno.
www.sedlecprcice.cz

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Pořád na cestách a vlastně doma
Ischia – lázně pro každého
Batika: kouzlo nechtěného
Navštivte evropské tropy, dokonalou iluzi exotického ráje
Rekonstrukce panelákové kuchyně
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?