velikost písma: A +/ A/ A -

Z deníku nevlastní babičky (7)

Autor: Hana Švejnohová | komentářů: 0

Zub času hlodá na každém z nás úplně jinak. Na někom se podepisuje genetický kód, druhý proti němu bojuje marně i drahými plastikami.



S Klárkou, Filípkem a Adámkem

S léty přibývá vrásek i kilogramů a fotky či videa z minulého století nám nemilosrdně nastavují zrcadlo.Pochopila jsem, že moje předsevzetí zůstat mladá i po padesátce začíná nějak slábnout.
Víkend s Klárkou (nevlastní dcera z druhého manželství) byl senzační. Přijela si do Prahy odpočinout od dětí a nadechnout se jarního vzduchu velkoměsta. Absolvovala se mnou vysílání v rádiu, procházku Kampou, skvělý oběd, ale především návštěvu prodejny své oblíbené módní značky, kterou v Brně tak postrádá…
Má dcera je výrazná černovláska s konfekční velikostí 34, tudíž by do označení štíhlá musela přibrat nejmíň tři kila. Přestože jsem i já měla na sobě džíny, koženou bundu a košili, kterou mi dala k vánocům právě ona, připadala jsem si jako zapšklá stařena. Když si zkoušela osmé kalhoty s rozkrokem kousek nad koleny, začal mi pomalu docházet optimismus. To co jsem já viděla jako odporné prznění dívčí postavy, komentovala Klárka s hlasitým nadšením. Samozřejmě za vydatné podpory stejně oblečených prodavaček. Asi jsem už vážně stará… Nakonec se kvůli mně zapřela a koupila si jen pár triček a slušivou vestu.Nedělní večer jsme už trávily s dětmi v Brně. Adámek odpoledne nespal, tak byl trochu mrzutý, zato starší Filip se mě držel jako klíště. Jeho radost z mé přítomnosti byla dojemně upřímná: „Babičko, já jsem tak uád, že seš tady… babičko, já tě mám tak uád..!“
Křemílek s Vochomůrkou a následná ukolébavka funguje u všech vnoučat stejně. Před usnutím je to už zaběhnutý rituál. A ranní návštěva u mě v posteli taky.
Filípek se ke mně tiskne, dlaněmi drží moji hlavu těsně u svého obličeje a láskyplně si mě prohlíží ze vzdálenosti asi tří centimetrů.
A pak to přijde. Tvrdý ortel z nevinných dětských úst: „Babičko, ty seš… když se tak na tebe dívám… víš… ty vypadáš uáno jako někdo úplně jinej..!!!“
Filípkova upřímnost je vskutku dojemná.
Ale naštěstí i jeho láska…


Čtěte také
Z deníku nevlastní babičky(6)

Hana Švejnohová byla původně herečkou, znali ji zejména diváci ve Zlíně a v Brně. Objevila se i v několika filmech (například Dneska přišel nový kluk) Od roku 1992 je populární zejména jako rozhlasová a televizní moderátorka. (např. ČT, Dámský klub F1) .Píše i pro společenský měsíčník Xantypa,v této době se po deseti letech odmlky vrátila k rozhlasové práci. Posluchači ji mohou slyšet od 5.února každou sobotu dopoledne v 10,00 hodin na stanici ČRo2 v autorském pořadu „Nezatloukat aneb My dva a čas“, což je hodinka se zajímavými hosty na téma vztahů manželských i nemanželských..

Patří Hanka mezi vaše oblíbené osobnosti? Chcete se s ní podělit o vaše babičkovské zkušenosti? Napíšte o tom do našeho diskusního fóra nebo do diskuze pod tímto článkem.

Kam dál?
Jak pohřbít tetičku
Kam zase „kouká“?
Syndrom prázdného hnízda aneb odchod dětí z domova
Naši „mladí“ se rozvádějí
Co když „dědka“ chytne druhá míza?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Z deníku nevlastní babičky