velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

23.3. – 30. 3.2011 Jaro je tady, vypravíme se tedy na výlety i do muzeí na zajímavé výstavy. Do přírody vás zvu na Babí lom u Lelekovic u Brna a na rozhlednu v Podluží.


Podolská vodárna zevnitř

Využijeme také nabídky Muzea pražského vodárenství, které zve návštěvníky tento víkend zdarma na prohlídku, řadu zajímavých informací má pro vás i Muzeum naftového dobývání a geologie v Hodoníně a na výstavišti v Praze-Letňanech, na veletrhu For bikes, si můžete pro svoje jarní cesty vybrat mezi vystavovanými elektrokoly.

Muzeum pražského vodárenství
Skvělou podívanou je prohlídka Muzea pražského vodárenství v Praze-Podolí. Navíc jen jednou v roce nemusíte platit, a to právě o tomto víkendu. Tyto dny nejsou vybrané náhodně, 22. březen patří Světovému dni vody. Expozice představuje například unikátní sbírky vodoměrů, také vodovodního potrubí a uzavíracích částí a vůbec mapuje vývoj pražského vodárenství, které má dlouholetou tradici a už samotná budova vodárny vzbuzuje úctu vůči jejím architektům a stavitelům.
www.pvk.cz

Babí lom láká výhledy z rozhledny
Jednou z příjemných jarních procházek může být cesta na Babí lom nad Lelekovicemi u Brna. Pravda, v závěru výšlapu se trochu zapotíte, protože musíte k rozhledně vystoupat po dost příkré skále, ale výhledy, které vás čekají, jsou úchvatné. Rozhledna tady stojí už půl století. Nahoře vás příjemně ovane svěží větřík a vy se můžete kochat krásnou přírodou a dalekými výhledy. Zpátky do Lelekovic jsou to zase čtyři kilometry, nebo můžete zvolit jinou trasu návratu, přidáte další čtyři kilometry a dojdete do Vranova. Když se rozhodnete pokračovat dál pěšky, dorazíte do Útěchova nebo Soběšic a cestou uvidíte několik studánek, třeba Vítečkovu. Cesta do Brna pak pokračuje krásnou přírodou Pytláckým průsmykem.
www.lelekovice.cz



Muzeum v Hodoníně

Muzeum naftového dobývání a geologie
Kdybyste chtěli svoje vnoučata poučit právě o tomto oboru, musíte do Hodonína. Čekají vás tu vnitřní expozice i venkovní technologický park. Tam si návštěvník může prohlédnout technická zařízení, která se používají při průzkumných vrtech. Je tu i spousta informací o historii průzkumu a těžbě, o tom, jak najít ložiska přírodních uhlovodíků, jak se k jejich zdrojům dostat a jak je vytěžit. Názorně vám to předvede reálný model, který znázorňuje právě způsob hledání, nalezení a čerpání uhlovodíků.
http://mng.webz.cz

S elektrokolem napříč krajinou i městem
Elektrokola jsou hitem letošní jara a tak mi nedá, abych vás nepozvala také na veletrh For bikes, který se koná od 25. března ve výstavním areálu v Letňanech. Vaše vnoučata i vy sami budete nadšeni, sotva na kolo sednete a projedete se po zdejší dráze. Prostě jede samo! Při výletech do přírody mohou elektrokola vyrovnávat handicapy starších nebo slabších členů rodinného pelotonu, což je v každém případě dobrá zpráva, ve městě zase mohou být levným dopravním prostředkem. A když se vám zachce trochu adrenalinu, jednoduše si kolo upravíte, jako by bylo bez motoru.
www.pva.cz

Vzhůru na rozhlednu na Podluží
Když se vypravíte na výlet po cyklotrase Podluží směrem na Nový Poddvorov, nemůžete ji minout. Specifikou rozhledny je její architektura, připomíná totiž stavbu těžní naftové věže. Součástí areálu je parkoviště a zázemí pro cykloturisty. Pozinkovaná konstrukce se tyčí do výšky třiceti metrů a je-li dobrá viditelnost, uvidíte z její plošiny do Rakouska, pokocháte se vrcholky Malých Karpat, Chřibů a ukáže se vám i Pálava a Lenicko-valtický areál.
www.podluzi.cz


Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem.

Kam dál?
Říp - nejslavnější kopec v Čechách
S Andělem na horách
Co si dáte, chásko? Aneb středověk na vlastní kůži
Sviťte šetrně – úsporně a ekologicky
10 rad jak se zodpovědně zadlužit
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?