velikost písma: A +/ A/ A -

Hubnutí pro diabetiky

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 1

Diabetiků žije v České republice na tři čtvrtě milionu a pořád jich přibývá. Brzy se bude s cukrovkou potýkat každý desátý Čech. Důvodů této novodobé epidemie je celá řada, jeden z hlavních je, že se prostě máme příliš dobře.



Náš organismus není připraven na to, že jídlo v té nejlákavější podobě je dostupné v podstatně kdykoliv a logický důsledek tohoto blahobytu jsou pak tukové polštáře. Obezita a cukrovka přitom představují dvě spojené nádoby, navzájem se zhoršují.
O správnou váhu je tedy třeba pečovat. Nesmí se to však přehánět! Obecně se říká, že pokles hmotnosti by neměl být rychlejší než půl kila týdně, u diabetiků může být ještě pomalejší. Úspěchem je, když se ručička váhy vůbec pohybuje žádoucím směrem. Estetické hledisko zde není tak podstatné (i když může být účinnou motivací), hraje se jednoznačně o zdraví. Každý kilogram představuje zvýšené riziko komplikací cukrovky, jako je infarkt, mrtvice, selhání ledvin nebo zhoršení zraku. A naopak – už zhubnutí o pět procent se objeví na koncentraci krevního cukru. Ale nejen to, sníží se krevní tlak a cholesterol, zmenší se zátěž na klouby a šlachy, zlepší se i příznaky, o kterých se příliš nemluví, jako třeba nechtěný únik moči. Tuková a svalová tkáň bude citlivější na inzulín. A pouhá redukce hmotnosti často vede k tomu, že se diabetik zbaví (alespoň na čas) léčby inzulínem.

Pětkrát denně jíst je nutnost
Lidé bez cukrovky si mohou někdy dovolit nějaký ten experiment v podobě jednodenního půstu. Diabetik však musí být mnohem opatrnější. Svou snahu o hubnutí by proto měl konzultovat se svým lékařem, případně s diabetologickou sestrou. Lidová moudrost říká: „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli.“ Pro diabetika by šla nahradit pravidlem: „Pětkrát denně se najez bez ohledu na přátele či nepřátele.“ Jeho příjem energie musí být pokud možno rovnoměrný, jen tak je hladina cukru v krvi stálá.
Někdy k hubnutí stačí důsledné dodržování diabetické diety, což vlastně není nic jiného než zdravá strava, založená na nutričně vyváženém jídelníčku s omezeným obsahem živočišných tuků a tzv. „rychlých“ cukrů, tedy těch sacharidů, které se bezprostředně přeměňují na energii (sem patří řepný cukr).
Opatrně je třeba přistupovat ke konzumaci alkoholu. Obsahuje jednoduché cukry a navíc oslabuje pozornost – je pak snazší „vyluxovat“ vše, co je v dosahu.
Je škoda si říci, že snižovat váhu stejně nemá cenu – i při sebevětší obezitě má několik shozených kilogramů obrovský význam, třebaže to při celkovém pohledu na postavu není příliš poznat. Když se to podaří, je na místě odměna – rozhodně ale ne v podobě jídla. Nejvhodnější je nějaká sportovní pomůcka – kvalitní odpružené boty nebo třeba hůlky na nordic walking. I diabetici mohou sportovat nebo alespoň být fyzicky aktivní – každý krok navíc, každý vyšlápnutý schod se do celkové energetické bilance počítá.

Nové léky
Až donedávna platilo, že už samotná léčba diabetikům kila přidává. Všechny léky byly spojeny s větším či menším přírůstkem hmotnosti. To už dnes naštěstí neplatí. Nově se objevily přípravky, které prokazatelně mají na váhu příznivý vliv. Těmto lékům se říká GLP-1 analoga a jsou dostupné i v České republice. Napodobují věrně funkci hormonů, kterým se říká inkretiny. Ty se tvoří ve střevě hlavně po jídle a mají celou řadu vlastností, které jsou z hlediska cukrovky výhodné – kromě toho, že snižují hladinu cukru v krvi (což se u léku na cukrovku předpokládá samo sebou) snižují i krevní tlak. Snížení krevního tlaku může omezit riziko závažných zdravotních komplikací, jako jsou srdeční choroby, infarkt a onemocnění ledvin. Dále ochraňují buňky ve slinivce, které tvoří inzulín. Efektivně působí na snížení hmotnosti hned ze dvou směrů – jednak ovlivňují centrum řízení příjmu potravy v mozku a také zpomalují vyprazdňování žaludku, čímž prodlužují pocit sytosti.


Čtěte také Vítězství v léčbě diabetu


O životě s cukrovkou se můžete pobavit s ostatními. Využijte k tomu náš diskusní web, nebo diskutujte přímo pod tímto článkem.





Kam dál
Zbavte srdce křeče
Tajemství tuku odhaleno. Proč se ukládá tam, kde nechceme?
Tuky a cholesterol: jak se kamarádí?
Celiakie a výživa
Jak se vyrovnat se ztrátou blízké osoby?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.