velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

13. 4. – 20. 4. 2011 Jaro přeje výletům a novým poznáním na českých hradech a zámcích. A tak moje dnešní pozvání směřuje právě sem. Představím vám akce, které můžete zažít na Konopišti. Výlet si uděláme do Brd na nejvyšší vrchol jménem Tok a za poznáním se vypravíme do Tupes za tamní jedinečnou keramikou.




Hrady a zámky ve Středočeském kraji
Co v nové turistické sezóně nabízejí svým návštěvníkům středočeské hrady a zámky? Jednoduše řečeno – nové aktivity. Na zámku Konopiště se především projdete nádherným parkem a vstřebáte vůni rozkvetlých stromů, květin a keřů. Během dubna sem jistě najdou cestu také malí i velcí Jiříci, mohou se tady totiž podívat zdarma do Muzea sv. Jiří. Připravují se tu také na příchod nového medvěda. Středočeské památky se budou představovat v rámci projektu tematicky zaměřených měsíců jako živá místa, kde se stále děje něco nového a zajímavého. V dubnu je to Odemykání bran hradů a zámků.
[email protected]




Tok, nejvyšší vrchol Brd
V Brdech vás čeká řada úžasných zážitků. Především se příjemně projdete nádhernou voňavou krajinou. Je pravda, že 865 metrů vysoký brdský kopec Tok není zdaleka vidět. Překvapení nastane, jakmile dojdete. Poznáte, že to není žádný vrchol, ale rozsáhlá náhorní plošina, kde nejvyšší bod poznáte jenom podle usazeného zeměměřičského kamene. A to bude pro vaše vnoučata velká zajímavost, totiž že vrchol kopce, dokonce nejvyššího v pohoří, může být i tak trochu placatý.
Tok leží ve vojenském újezdu Brdy a tak se sem můžete vydat pouze o víkendech a svátcích, kdy je újezd otevřen turistům jak pěším, tak na kolech.
Na této vrcholové plošině najdete nejednu přírodní zajímavost. Procházet budete tu lesem, tu vřesovištěm s borůvčím a brusinkami, překvapí vás mokřady nebo dokonce mělké rybníčky. Nalezneme tu například i památky z doby ledové, to jsou kamenné polygony. Z vrcholové plošiny Toku se můžete pokochat fantastickými rozhledy a budete-li mít štěstí na dobrou viditelnost, uvidíte až k pohraničním horám, na Klínovec, Ještěd i na Sněžku.





Tupeská keramika
Zdejší muzeum vás seznámí s tradicí hrnčířského a keramického řemesla, zejména majoliky. K regionu Slovácka patří už od 16. století. Zdejší charakteristický dekor, tedy typická tupeská růže, ovlivnil zdobení keramiky ve zdejším kraji na mnoho generací. V původní podobě a mnoha variantách je tento dekor používán dodnes a vy se můžete dívat na ruce maléreček, jak se tvoří.
Muzeum tupeské keramiky najdete v centru obce Tupesy, v objektu, který už v minulosti k výrobě keramiky sloužil. Jeho součástí je původní památka lidového stavitelství, expozice dobového obydlí hrnčíře z přelomu 19. a 20. století.
www.tupeskakeramika.cz




Křemen a jeho rodina
Muzeum Českého krasu v Berouně připravilo expozici, která vás i vaše vnoučata vrátí do hodin chemie. A nadchne! K vidění jsou tu odrůdy křemene a texty o významu křemíku a jeho sloučenin pro přírodu i naši civilizaci. Technické aplikace jsou rozděleny do několika tématických celků, a to podle oborů lidských činností. Na výstavě se také dozvíte o výrobě a použití krystalů, skel, keramiky, karborunda a silikonů. A skutečnou nádherou jsou stovky převážně leštěných vzorků achátů a jaspisů z celého světa.
www.muzeum-beroun.cz

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Snímky Táňa Pikartová

Kam dál?
Kde nakupovali pražští labužníci
Tipy pro snadné cestování
Na Okoř je cesta
Za zlatou rybkou na Hel
Čejkovický odkaz Templářů
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?