velikost písma: A +/ A/ A -

Z deníku nevlastní babičky (11)

Autor: Hana Švejnohová | komentářů: 0

Tak se nám to jaro jaksi pokazilo. A to mluvím jen o počasí… Inu, apríl jak má být. Zima, vítr, déšť a na horách bílo. A přitom bylo minulou středu tak krásně. Doslova Sluníčkový den. To je totiž název charitativní sbírky, kterou letos už po jedenácté organizoval nadační fond Rozum a Cit


S Adámkem u Macochy

Patronkou nadace je od samého začátku herečka Naďa Konvalinková. Nedávno k ní přibyl další sympaťák. Barevné placky s motivem sluníčka navrhl nový patron nadace, sportovní komentátor Vojta Bernatský. Jeho sluníčka se minulý týden úspěšně prodávala po celé republice.
S nadačním fondem Rozum a Cit www.rozumacit.cz spolupracuji už šestým rokem.
A musím přiznat, že se občas trochu stydím, jak málo dělám pro své děti a vnoučata, ať už vlastní či nevlastní, ve srovnání s pěstouny. Rodiče, kteří se svými dětmi vytvářejí rodinu dětem opuštěným a často velmi problematickým, mají můj obdiv. Stejně jako ředitelka nadace Marie Řezníková, která koordinuje pomoc pěstounským rodinám a vymýšlí pro ně společné aktivity - například dvakrát do roka plavbu parníkem po Vltavě nebo letní návštěvu Moravského krasu.

Jako studentka jsem na Macoše dělala průvodkyni, a proto jsem loni v létě moc ráda přijala pozvání nadačního fondu, abych jela taky. Bylo to po tolika letech, že kromě svého muže jsem mohla s sebou vzít už i pětiletého vnuka, našeho Adámka. Je fakt, že toho dne ve mně Cit s přehledem vítězil nad Rozumem… A nebylo to zdaleka jen vzpomínkami na ztracené mládí, naopak. Dojímala mě ta nelíčená radost všech zúčastněných rodin. Od prvních okamžiků bylo patrné, jak moc se všichni těší na nové zážitky, samozřejmě hlavně ti nejmenší. Na vláček, na lanovku, na jeskyně, na propast, na lodičky i na společný oběd.
Uvědomila jsem si, že se tak legendární Macocha stává symbolicky vlastně třetí patronkou nadace… Aspoň jediný prázdninový den patří dětem, pro které macecha znamená paradoxně záchranu.
Náš vnuk si zatím tyto souvislosti neuvědomuje. Proč taky. Byl tam zkrátka na výletě s dědou a s babičkou, kolem spousta dětí, a moc se mu to líbilo. Dodnes na to vzpomíná. Když vidí fotky, vždycky chce, abych mu vyprávěla pověst o chlapečkovi, kterého zlá macecha svrhla do propasti a on se naštěstí zachránil...Mimochodem, víte, že se jmenoval Martínek?

Čtěte také Z deníku nevlastní babičky(10)


Hana Švejnohová byla původně herečkou, znali ji zejména diváci ve Zlíně a v Brně. Objevila se i v několika filmech (například Dneska přišel nový kluk) Od roku 1992 je populární zejména jako rozhlasová a televizní moderátorka. (např. ČT, Dámský klub F1) .Píše i pro společenský měsíčník Xantypa,v této době se po deseti letech odmlky vrátila k rozhlasové práci. Posluchači ji mohou slyšet od 5.února každou sobotu dopoledne v 10,00 hodin na stanici ČRo2 v autorském pořadu „Nezatloukat aneb My dva a čas“, což je hodinka se zajímavými hosty na téma vztahů manželských i nemanželských..

Patří Hanka mezi vaše oblíbené osobnosti? Chcete se s ní podělit o vaše babičkovské zkušenosti? Napíšte o tom do našeho diskusního fóra nebo do diskuze pod tímto článkem.

Kam dál?
Kde nakupovali pražští labužníciLáska na dvou kolech
Mapa nájemného určí ceny
Čilá jako fretka
Můj muž je Vietnamec
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Z deníku nevlastní babičky