velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty?

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

20. 4. – 27. 4. 2011 Dnes se vypravíme do Poděbrad, abychom zjistili, jak to bylo s počátky létání u nás, pak na Velikonoční trhy v Praze. Poučný bude výlet do brněnského podzemí, přesně do míst pod Zelným trhem, a nakonec se vydáme do Krkonoš do Šindelky.


Bleriot - letadlo se kterým létal Jan Kašpar

Počátky létání
Věřím, že malé i velké kluky zláká výstava ke 100. výročí prvního vzletu v Poděbradech. Ubezpečí se o tom, že se prvním českým pilotem stal ing. Jan Kašpar a nikoli ing. Eugen Čihák z Poděbrad. Seznámí se také s prvními leteckými pokusy v českých zemích i s balónovými lety od toho prvního na konci 18. století až do počátku století dvacátého, což je pěkná řádka let. A samozřejmě se výstava důkladně věnuje právě prvním českým pilotům, Janu Kašparovi i jeho poděbradskému bratranci Eugenu Čihákovi, jehož let se uskutečnil v Poděbradech 16. července roku 1911. A abyste věděli, kudy mají vést vaše kroky za našimi prvními letci, připomenu ještě, že výstavu, kterou pořádá Polabské muzeum v Poděbradech, najdete v prostorách barokního špitálu Kunhuta.
www.polabskemuzeum.cz



Velikonoční trhy v Praze
Nechat si ujít letošní Velikonoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí by byla škoda. Vypravit se sem může celá rodina a každý si tu najde pro sebe zábavu. Obě náměstí pokvetou žlutě a zeleně a břízu ozdobí 3D kuřátka, což bude jistě zvlášť efektní podívaná.
Podium na Staroměstském náměstí tradičně ožije každodenním velikonočním programem, vystoupením folklórních a lidových souborů, tanečních skupin i divadelníků. Chybět nebude ani dětská dílnička. Malé návštěvníky v ní čekají soutěže, divadélko i škola řemesel, ve které si vyzkouší pletení pomlázek, barvení vajíček a další výtvarné techniky. Děti se mohou těšit i na mini zoologickou zahradu se živými zvířátky.
www.trhypraha.cz


Labyrint Zelný trh
Nepochybuji, že vy i vaše vnoučata máte rádi záhady. A to je přesně situace, kterou je třeba využít. Brněnské podzemí a konkrétně labyrint Zelný trh nabízejí mnoho tak trochu záhadných zážitků.
Připomeňme, že Zelný trh je místo, které už od 13. století sloužilo obchodníkům s potravinami. Prohlídková trasa vás povede nahoru k Malému Špalíčku a představuje návštěvníkům činnosti, které tu kdysi lidé provozovali pod jedním z nejstarších brněnských náměstí v uplynulých staletích.
Zhruba čtyřicet minut budete procházet útrobami historického podzemí v hloubce šest až osm metrů pod povrchem a potmě. Povede vás jen sporé osvětlení.Má-li vám labyrint odhalit všechna svá tajemství, musíte zdolat 212 schodů a kromě expozic na vás čekají i historické postavy, které v těchto prostorách kdy působily.
www.brno.cz


U obory v Šindelce

Šindelka Harrachov
Tady budete mít jedinečnou příležitost vrátit se o pár let zpět do doby, kdy se v Krkonoších vyráběly šindele, což bylo od počátku 19. stol. až do 30. let 20. století. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že posledních 60 tisíc šindelů vyrobených v roce 1934 bylo použito na starou Labskou boudu.
V harrachovské Šindelce je umístěna také lesnická a myslivecká expozice, která děti poučí o mysliveckých tradicích a loveckých zbraních. Ovšem největší zdejší atrakcí především pro dětské návštěvníky je model malé přezimovací obory, kde se kolem krmelce s různými druhy krmení sešlo několik lesních zvířat. Jelen, srnec, divočák, liška, zajíc a ptáci, celkem je to 14 vycpanin, přičemž v celé expozici jich lze napočítat 32.
www.krnap.cz

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál
Ischia – lázně pro každého
Levné nápady pro hezký domov
Jízdné by nám asi nevrátili
Aromaterapie - léčba vůní
Batika kouzlo nechtěného
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?