velikost písma: A +/ A/ A -

Patří staří za volant?Jistě!

Autor: Matěj Kouba | komentářů: 0

Proč na silnících fatálně bouráme ? Na webu xman před časem vyšel docela zdařilý živočichopis silničních škůdců – řidičů, od kterých se máme držet raději dál. Takže tu figurují řidiči dodávek, kamionů,"samodomo" tuneři, závodníci, frajeři i třeba ženské. Poslední kategorií v seznamu postrachů silnic jsou pak důchodci. Těm autor článku doporučuje, ať za volant raději nesedají – když chtějí jezdit, ať je prý někdo sveze!



Docela chápu, proč to autor článku Martin Kupka napsal. Zažil jsem mnohokrát, že jsem doslova rostl z "čepičáře" vlekoucího se ve škodovce 105, či jsem dokonce musel neplánovaně dupnout na brzdu, protože si bělovlasý strejda na poslední chvíli rozmyslel směr cesty a vydal se vpravo místo vlevo. Vzpomínám si, že jsem kolikrát polykal velmi nelichotivá slůvka. S přezíravým "vy nám sem nelezte, vy už jste na to staří" bychom ale měli šetřit.
Proč to říkám? Protože si myslím, že tenhle přístup je jedním z diskriminačních stereotypů, kterým mimoděk podléháme. Vůči jiným skupinám řidičů si taková doporučení totiž nedovolíme.Příklad?

Smutné prvenství mladých
Jak z nahlédnutí do loňských statistik zjistíte, největšími "škůdci" na silnicích jsou naopak mladí řidiči ve věku do 25 let – ti loni zavinili 24 procent smrtelných nehod. (Podíl starých viníků je ovšem vysoký také - rok předtím dokonce důchodci v této smutné kategorii sotva zletilé provinilce předběhli). Zajímavé ale přitom je, že nikdo neřekne – děti před pětadvacítkou na silnici nepatří! Maximálně se velmi opatrně uvažuje o tom, že by mladí řidiči měli začínat jezdit opatrněji, se spolujezdcem. Dost ovšem pochybuji, že toto pravidlo někdo prosadí. Starouškům ale velmi rádi vzkážeme – nelezte za volant!
Přitom si ani neuvědomujeme, jak důležité pro řadu důchodců to řízení je. Pro člověka, který se špatně pohybuje – a to je po pětašedesátce jistě dobrá polovina všech lidí, je cesta autem mnohem důležitější, než pro nás mladší. A nejen to, pro mnohé důchodce je to dokonce jediná svoboda, která jim zůstala!

Pomalu a opatrně
Rada, aby nechali řízení na mladší, je jistě dobře míněná – přiznejme si však, že většina z nás nemá na ježdění se starými čas. Obvykle jsme dokonce rádi, že jsou babička či dědeček soběstační – a v tu chvíli nám vůbec nevadí, že občas proženou svou škodovku či žiguli. Navíc nemálo imobilních důchodců prostě nikoho, kdo by jim pomohl, nemá, auto je pro tyto lidi jedinou možností, jak se dostat ke svému obvoďákovi či do samošky.
Ale co dělat s tím, že některý důchodce je skutečně za volantem nebezpečný sobě i jiným? Myslím, že o staré řidiče by se měli mnohem víc zajímat posudkoví doktoři. Ti by měli velmi citlivě ale i rozhodně oddělit ty, kdo za volant už skutečně nemůžou, od duševně i smyslově dosud zdravých starých lidí, které by naopak neměli od řízení odrazovat. I když třeba budou jezdit pomalu, opatrně a budou zdržovat ostatní.

Závodníci a popletové
Hodně v tom ale můžeme udělat i my – ostatní účastníci provozu. Hlavně svou předvídavostí a tolerancí. Ty by totiž neměly být výjimkou, ale normálním jednáním. Když poběžíte po chodníku a uvidíte batolící se dítě, také ho nesrazíte k zemi jen proto, že zrovna spěcháte! A lidé na sklonku života přece začínají mít k dětem opět blízko.
Věřte, že taková ohleduplnost může fungovat. Nehody totiž obvykle nezpůsobují důchodci sami – většinou vznikají ze setkání mladého netrpělivého závodníka a starého poplety.

Čtěte také Řídíte a je vám 60? Potřebujete zdravotní potvrzení!

Co soudíte o lidech nad sedmdesát za volantem? Jsou ohrožením pro sebe a ostatní? Vyjádřete se na našem fóru nebo pod článkem.

Kam dál?
Auto - nové nebo ojeté?
Jak účinně zabezpečit auto
Pět mýtů o bezpečnosti
Jak se neztratit
Vyhodit nemusíte nic
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.