velikost písma: A +/ A/ A -

Seniorfitnes Praha

Autor: Pavel Plohák | komentářů: 0

Pražské občanské sdružení Seniorfitnes organizuje pohybové aktivity pro cvičence středního a staršího věku, ať už jsou zdraví nebo zdravotně postižení.

Speciální cvičební program přináší cvičencům zlepšení psychického i fyzického zdraví. Hlavním cílem sdružení je zapojit seniory i zdravotně postižené do aktivního a plnohodnotného života udržením, rozvíjením a prodloužením jejich mobility. Odborně vedená zdravotní tělesná výchova dokáže udržet v přiměřené kondici i chronicky nemocné.

Hlavní přínosy pravidelné pohybové činnosti v systému Seniorfitnes:

- tělesný a funkční rozvoj, fixování a udržení pohybových schopností
- udržení a zdokonalení pohybových a dovednostních návyků
- kompenzace jednostranných pohybových aktivit a nesprávných návyků
- odbourávání stresu
- vytváření sociálních vazeb při skupinových aktivitách
- odhalení zdravotních komplikací – předání do lékařské a rehabilitační péče.


Intenzita cvičení a náplň cvičební lekce jsou vždy šité na míru fyzickému i psychickému stavu cvičenců. Odborně vzdělaný fyzioterapeut vede cvičení s individuálním dohledem. Každému cvičenci stanoví tréninkovou tepovou frekvenci na základě zátěžového vyšetření, zjistí rizikové faktory, užívané léky, krevní tlak a tepovou frekvenci.

Tréninkový program se potom odehrává na různých cvičebních trenažérech – na bicyklovém ergometru, veslařském trenažéru, tréninkovém chodeckém trenažéru a na posilovacích strojích v rehabilitační posilovně. Před a po každém cvičení vám změří tepovou frekvenci, krevní tlak, zjistí aktuální subjektivní stav a reakci na minulý trénink. Při vlastním tréninku se monitoruje srdeční frekvence a udržuje se na určitých hodnotách, které pomáhají zvyšovat kondici kardiovaskulárního a pohybového aparátu, redukovat hmotnost, snižovat glykemii atd. Můžete se sami rozhodnout, zda budete preferovat určitou formu cvičení nebo kombinaci tréninkového programu a skupinového cvičení.

Pod vedením zkušené psycholožky se můžete zúčastnit skupinové relaxace a dechových cvičení. Dechová cvičení trénují správné dýchání, díky němuž se organismus lépe okysličuje. Uvolňují se také svalové skupiny, které bývají v důsledku chronického stresu v trvalém napětí. Cvičí se převážně vleže a je nutné vybavit se pohodlným, teplým oblečením, protože ve stavu hlubokého uvolnění tělo rychle prochladne.

Kde můžete cvičit?
- GeRi – Ostrovského 22, Praha 5 – tělocvična rehabilitačního centra
- Fakultní základní umělecká škola Music Art – Barrandov, V remízku 7/919
- FTVS UK Jose Martiho 31, Praha 6
- Sokol Dejvice I., Bubenečská ul., Praha 6
- Sokol Břevnov, Heleny Malířové 14, Praha 6
- bazén Radlice

Platí se od 15 do 60 Kč za hodinu cvičení, dlouhodobí cvičenci mohou získat certifikát cvičitele a pokračovat dále už jako cvičitelé.

Zdroj:
Popularis 12/2009
www.seniorfitnes.estranky.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.