velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

27. 4. – 4. 5. 2011 Dnes se vydáme za poznáním na Svatý kopeček v Mikulově a do Středočeského muzea v Roztokách Prahy za komiksem. V Jičíně nás čeká Rumcajs a celá jeho rodinka. Na závěr mám pozvání pro babičku s dědou – nejdřív si zajezdí na koloběžce a pak si mohou užívat ve vinném sklípku.



Výšlap na Svatý kopeček v Mikulově
Nemůžete ho přehlédnout, ať přijíždíte do Mikulova odkudkoliv. Výšlap může být příjemnou jarní vycházkou pro celou rodinu. Děti si určitě cestu užijí a stoprocentně vás předběhnou. Odměnou vám všem pak bude nádherný výhled z této výrazné přírodní dominanty. Děti vás možná překvapí, když budou poznávat zdejší vzácné druhy rostlin, chráněné zákonem, které budete cestou na kopeček potkávat, třeba kosatec nízký nebo ožanku horskou. Na jižních svazích roste druhově pestrá skalní step. Na vrcholu Svatého kopečku stojí poutní kostel sv. Šebestiána a zvonice.
Připomeňme z učebnice zeměpisu: Svatý kopeček (363 m n. m.) je jeden z kopců Pavlovských vrchů, má tvar oválného hřbetu s plochým vrcholem a se strmými srázy. V roce 1946 byl vyhlášen botanickou rezervací a od roku 1992 přírodní rezervací.
www.mikulov.cz



Legenda českého komiksu
Rozverné obrázkové příběhy o Myšpulínovi, Bobíkovi, Pinďovi a Fifince připravilo především pro děti Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy. Výstavou připomíná legendu českého komiksu stvořenou Jaroslavem Němečkem..
Výstava je interaktivní a děti tu mají dostatek prostoru pro svoji vlastní tvořivost. Malí návštěvníci si tu mohou vytvořit vlastní komiksový příběh nebo se prostřednictvím jednoduchých úkolů ocitnout ve světě nerozlučné kamarádské čtveřice. Nahlédnou do domečku v Třeskoprskách, do Myšpulínovy laboratoře, Fifinčiny kuchyně, Bobíkovy tělocvičny či Pinďovy knihovny. V muzejní kavárně pak mohou dospělí posedět u kávy a děti u Fifinčiny bábovky.
Připomeňme, že první komiksový sešit s názvem Vynálezy prof. Myšpulína vyšel v květnu 1969 jako jednorázová publikace nakladatelství Orbis.
www.muzeum-roztoky.cz



Za Rumcajsem do Jičína
Oblíbený pohádkový loupežník Rumcajs, který opustil svoje ševcovské řemeslo a odstěhoval se do lesa Řáholce, Manka i jejich synek Cipísek očekávají vaše vnoučata v Rumcajsově ševcovně. A nejen to, potkáte je také v jedinečné pohyblivé expozici Rumcajsův svět Radka Pilaře.
Ševcovna, kam jste zváni, je malý domek v centru Jičína u Valtické brány. Děti tu uvidí Rumcajsovu řemeslnou dílnu, Cipískovu zoologickou zahradu i Mančinu bylinkovou zahrádku. A také si tu mohou pohrát. Výstavu Rumcajsův svět najdete jen pár kroků odtud na jičínském zámku.

www.rumcajsovasevcovna.cz



Pro babičku s dědou
Na poslední dubnový den, tedy, jak se běžně říká, na čarodějnice se otevřou mnohé sklípky ve vinařských jihomoravských obcích. Třeba by vás mohla zaujmout akce Z kopca do kopca. Může to být docela dobrá taškařice před večerním ochutnáváním zdejších vín. Uskuteční se ve Stráži a Vrbicích.
Pro cestování mezi sklípky za jedinečnými zdejšími víny zvolili organizátoři coby nejideálnější dopravní prostředek koloběžku.
Po absolvování závodů v unikátní sklepní lokalitě Stráž pak budou návštěvníkům k dispozici otevřené sklepy. A večer bude zakončen, jak jinak, čarodějnickým rejem.
A když už budete v této lokalitě, můžete se zajít podívat do zdejšího vinařského muzea. Tahle návštěva jistě potěší i vaše vnoučata, všichni tu najdete poučení o tom, jak šel zdejší čas ruku v ruce s pěstováním vína. Sbírka představuje desítky předmětů, strojů a nástrojů z dob dávno minulých. Od jednoduchého nářadí denního života až po složitá zařízení. Jsou svědectvím o chytrosti a řemeslné zručnosti našich předků.
www.vinarivrbice.cz



Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru nebo přímo pod článkem.

Foto: Táňa Pikartová a archiv

Kam dál
Úspěšná léčba ničím
Jízdné by nám asi nevrátili
Aromaterapie - léčba vůní
Batika kouzlo nechtěného
Patří staří za volant?Jistě!
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?