velikost písma: A +/ A/ A -

Novou lásku mi poslal manžel

Autor: Milena Bohatová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Paní Marie (72) v prosinci ovdověla. Po krásném, spokojeném manželství, které trvalo 41 let, zůstala najednou sama. Tedy ne tak docela. Má pořád svou dceru Věru, které je 35 a je od narození v ústavu jako těžký případ. Paní Marie si ji bere každý víkend k sobě a snaží se jí udělat hezkou neděli.



Sotva dýchajíc dře vozíček s nepohyblivou dcerkou do kopců mezi rozkvetlé stromy a čelí jejím nezvladatelným záchvatům bezdůvodného vzteku. Pak je tu čtyřicetiletý syn Michal. Ten se zachoval jako chlap. Po tátově smrti řekl: „Mámo, o nic se nestarej, všechno zařídím, vyřídím já sám!“ Až po čase paní Marie zjistila, že nezařídil nic, zato se čím dál častěji objevuje v jejím domečku s partou kumpánů. Jeho žena a dcery ne, těm stará babička nevoní. Mizí věci a Michálek s milým úsměvem říká: „Hele, mami, ten počítač vezmu holce, tobě je stejně na nic!“ „Ne!“ Zapřela se paní Marie na prahu svého domku. „Nejdřív vyřídíme u notáře pozůstalost – dům a chalupu – a potom se domluvíme, co komu!“ Myslela při tom na svou nemocnou holčičku, kterou nikdo nebude podporovat, až tu ona nebude.

Manželovy dluhy
To horší mělo teprve přijít. Tři měsíce po manželově smrti začala paní Marie dostávat upomínky od různých bank a ústavů, že její manžel jim dluží tolik a tolik – celkem se napočítalo půl miliónu korun. Marie jen svěsila hlavu. Netušila a snad ani nechtěla tušit, na co a proč se její manžel tak zadlužil. Neměla o tom ani ponětí. „Tak převeď chalupu rovnou na nás, ať ti jí nemůžou sebrat. Ty přece teď zodpovídáš za jeho dluhy!“ měl řešení po ruce její syn. „Ať je to jak je to,“ prohlásila bojovně Marie. „Tvůj táta nám není nic dlužen. Nechal tu po sobě barák a chalupu.“ Začala se od kamarádky učit zacházet s počítačem, aby ho neměla nadarmo, ale jen nad ním brečela, když se jí začaly objevovat fotky s manželem. Domluvila i pomocníka na zahradu, aby ji sama zvládla, a začala si hledat práci, aby si k důchodu přivydělala a mohla splácet manželovy dluhy. Potom přišel ten dopis: Milá paní Marie, je mi to velmi nemilé, že vám musím napsat takové zprávy, ale váš manžel – můj nejlepší kamarád… Z dopisu se Marie dozvěděla, že Ladislav – dávný spolužák a celoživotní přítel, půjčil jejímu muži 200 tisíc na směnku. Měl mu ji splatit už před rokem a Ladislav… „teď, když i já jsem vdovec a snažím se pomáhat mladým, musím být tak neomalený a poprosit vás o nějaké splácení té sumy…“

Čtěte také: Láska vám dodá energii

Vdova a vdovec
Směnka s manželovým podpisem byla pravá. Marie o Láďovi mockrát slyšela, ale nikdy ho neviděla. „Budeme muset tu chalupu prodat, Michálku,“ pokusila se ještě domluvit se synem. „Maminko, my vám spíš najdeme dobrého psychiatra a zbytek vyřídí náš právník,“ zněla nekompromisní odpověď. Odepsala tedy panu Láďovi a pozvala ho k sobě, aby se domluvili na splátkách.
„Vašek mi o vás tolikrát vyprávěl…“ „Mně o vás taky, ale nikdy nás neseznámil…“ „vždyť víte, jaký byl tajnůstkář…“ povídali si u kávy a u vínka a najednou bylo moc hodin na to, aby jel Láďa domů. To už si tykali. „Já vdovec, ty vdova,“ znělo sametovým tónem. Marie se bála a její ruka chvěla. O jejím muži se jí denně zdálo a určitě nepomyslela na to, že by ještě… Spokojeně se ale opřela o jeho široká ramena a po dlouhé době usnula posilujícím spánkem. Ráno si povídali dál a třetí den už neprotestovala, když ji pohladil po vlasech. „Jsme my to ale blázni,“ shodli se u snídaně a šli společně vyzvednout Věrušku. „Já se tak strašně stydím,“ popisovala věrně Marie své kamarádce do telefonu.

Ve dvou se to lépe táhne
Už mi není třicet a ten můj odpočívá v pokoji jen chvíli…“ „Máňo bláznivá,“ věděla si kamarádka rady. „Chytni příležitost za pačesy a jestli ti je příjemný…“ „No ale, co na to syn a jeho děti?“ „TI? Viděla jsi, co je zajímalo? Chalupa, barák… Vypalte jim rybník!“.
Stavěli se na hlavu – její syn a jeho dcery. Lamentovali, argumentovali, najednou oplakávali svého tátu a dědu. „Že se mami, nestydíš! Ve tvém věku!“ Snacha šla tak daleko, že poprvé své tchyni přijela osobně uvařit polévku. Nebylo jim to nic platné. Marie a Ladislav společně chodili na hroby svých partnerů, prodali baráčky, zaplatili dluhy a odstěhovali se na chalupu i s nemohoucí Věruškou. Inu, ve dvou se to lépe táhne.

Máte také svůj příběh? Popovídejte si o něm našem fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Kastrací kočce neublížíte
Najděte s svůj kopec
Máte strach ze strachu?
Čilá jako fretka
Úskalí zpáteční cesty do hnízda
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne