velikost písma: A +/ A/ A -

Deregulace nájmů ztrpčuje seniorům život

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Když Eva přidala k devítitisícovému důchodu deset tisíc za částečný úvazek, zaplatila v pohodě nájem i poplatky. Již druhým rokem ale žije pouze z penze. Co teď?



Paní Eva má letos štěstí. Protože bydlí v městské části Praha 5, čeká ji tento rok úleva na nájemném. Rada této městské části totiž v únoru rozhodla poskytnout pětitisícovou účelovou slevu nájemníkům obecních bytů. Tato sleva je platná pro rok 2010. Týká se jen nájemců řádně platících nájem a služby. Polovinu částky, tedy 2500 korun, dostanou nájemci v dubnu, druhou polovinu v září. Úhrada děleného příspěvku bude provedena pomocí složenky. V případě, že z prokazatelných důvodů nájemce nestihne termín výběru finančních prostředků, bude řešen individuálně po dohodě s bytovým odborem Městské části Praha 5.

To se nelíbí lidem žijícím v bytech se soukromým majitelem, kterých se sleva netýká. Vedoucí městského bytového fondu Žaneta Kadlecová vysvětluje, že jde čistě o rozhodnutí majitele domů – v tomto případě městské části – slevit svým nájemcům. „Majitel tuto slevu bude vyplácet výhradně z výnosů z vybraného nájemného, proto se tato sleva týká pouze nájemců v bytech ve vlastnictví městské části a nejde o plošnou podporu pro všechny, kdo v Praze 5 bydlí v nájemních bytech,“ říká Kadlecová.

Podobná rozhodnutí jsou v kompetenci jednotlivých městských částí či obcí. Celostátně ale dochází v České republice k postupnému uvolňování nájemného
- v některých pražských městských částech lidé nyní platí kolem 80 korun za metr čtvereční, za dva roky to může být i 130 korun. Se zvýšením nákladů na bydlení se potýkají i další senioři. V minulém volebním období byl totiž parlamentem schválen návrh zákona o jednostranném zvyšování nájemného z bytu, podle kterého nájem každým rokem stoupá.

Původně zákonodárci schválili, že do konce letošního roku se tak bude dít regulovaně. Ministerstvo pro místní rozvoj ale později zákon modifikovalo tím, že zvýšení nájemného na letošní rok asi pro 300 tisíc domácností, kterých by se dotklo nejvíce, rozložilo až do roku 2012. Změna se dotýká všech krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a také obcí ve Středočeském kraji, které mají nad 10 tisíc obyvatel. Pro téměř 450 tisíc bytů je ale letošní rok posledním, ve kterém je maximální výše nájmu stanovena zákonem. Od příštího roku bude v těchto bytech platit tržní nájemné, jehož výše bude záviset na dohodě mezi majitelem bytu a nájemníkem.

Stát plošně pamatuje i na ty, pro které je zvyšující se nájemné problém. Senioři s nižšími penzemi po splnění určitých podmínek, které jim sdělí na sociálním odboru příslušného městského nebo místního úřadu, mohou zažádat o příspěvek na bydlení nebo o pomoc v hmotné nouzi. Příspěvky jdou ze státních peněz, rozdělují je obce a městské části. Podpora je směřována jen k bydlení v bytě, který odpovídá svou velikostí počtu členů domácnosti. Podmínkou je mimo jiné i to, že v dané městské části či v obci má konkrétní člověk trvalé bydliště. O tyto příspěvky mohou žádat také lidé, kteří bydlí v bytě, jehož vlastníkem je soukromý majitel.

A jaké možnosti řešení se pro seniory nabízejí do budoucna? Názory a návrhy se různí. „My jsme neúspěšně navrhovali zákon o sociálním bydlení, který by zodpovědnost přenesl na stát. Jenže to by pak v regulovaném nájemném nemohli bydlet někteří politici, proto se tomu brání,“ říká předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček. Zákon o sociálním bydlení by se naopak nelíbil senátoru a primátoru Teplic Jaroslavu Kuberovi (ODS). „Není možné, aby stát házel břemeno na majitele domů. Stát ale na druhou stranu nemůže shánět klienty majitelům domů,“ říká.

V Poslanecké sněmovně je před závěrečným čtením návrh poslanců Milady Halíkové a Miroslava Opálky (oba KSČM) na vydání zákona o nájemném z bytů a jeho sjednávání. Návrh vychází ze zásady dohody při uzavírání nájemní smlouvy a má ambici řešit nájemné a platby za služby spojené s bydlením obecně, a to ve všech typech nájemního bydlení. Návrh stanovuje konkrétní zásady a termíny, pro které v současnosti jiné platné předpisy neexistují. V případě, že by nedošlo ke vzájemné dohodě mezi majitelem a nájemníkem, stanovuje návrh nájemné v maximální výši 45 korun z metru čtverečního. Obsahuje také sociální klausuli, že pronajímatel nemůže zvyšovat nájemné, pokud nesouhlasí s výměnou bytu za menší a tedy pro nájemce levnější. Zda zákonodárci stihnou normu projednat ve stávajícím volebním období, není zatím jisté. Stejně jako to, zda by vůbec měla šanci na definitivní schválení. Novela, možná v modifikované verzi, by se mohla na stolech zákonodárců objevit opět ve volebním období po květnových volbách do sněmovny.

Více informací o slevách na obecním nájemném v Praze 5: zde

Více informací o příspěvku na bydlení, o který mohou senioři žádat: zde

Webové stránky městských částí a obcí

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.