velikost písma: A +/ A/ A -

Típni TO! LIVE

Autor: Dušan Spáčil | komentářů: 0

Přestat kouřit může být zábava i napínavé drama. Nevěříte? Třeba vás přesvědčí náš šestiměsíční online dokument o tom, jak končí s cigaretami aktéři naší akce Típni TO! Proces odvykání kouření řídí MUDr. Eva Králíková a MUDr.Alexandra Kmeťová ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku


Odhodlaný čtyřlístek na prvním setkání s lékařkami

Diskutovat s účastnicemi můžete zde

Proč kouříte? Možná jste na tom jako výtvarnice Zlatica. Když jsme se jí ptali, co se jí na kouření líbilo, vysvětlila nám: “Pro mne byla zapálená cigareta něco jako posezení s přítelem , okamžik zklidnění v kolotoči života.“ Zlatica ale už ví, že tabákový dým je ošidný kamarád. A takový je horší než nepřítel, útočí na vás ze zálohy, když se na něj chcete spolehnout, zradí vás. Zničí vám život, uškodí i těm, na kterých vám záleží.

Zlatica, Štěpánka, Alena a Aneta se proto rozhodly skoncovat se zrádným „přítelem“ jednou pro vždy. Protože však vědí, že rozchod s tímto partnerem bývá docela obtížný, rozhodly se, že do toho půjdou společně a za asistence odborníků z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice. Aby byly v boji se svým zlozvykem ještě silnější, souhlasily s tím, že budou odvykat „pod dozorem veřejnosti“, takřka v přímém přenosu, v rámci projektu Típni TO! s naším serverem zijemenaplno.cz


MUDr.Alexandra Kmeťová a MUDr. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku

Co je Típni TO!? Unikátní půl roční reality show, díky níž budete moci na našem serveru sledovat čtyři účastnice nejen až típnou svou poslední cigaretu, ale i při tom, až se budou vyrovnávat s potížemi, spojenými s nikotinovým odvykáním. My je budeme sledovat v článcích, na fotografiích a ve videích a vy s nimi o jejich anabázi budete moci diskutovat, budete je moci podpořit – a případně se k jejich odvykací akci přidat. To je totiž hlavní cíl tohoto projektu: pomoci zbavit se nikotinového návyku nejen čtveřici přímých účastnic a pobavit vás, ale také podpořit v odhodlání nekouřit desítky dalších kuřáků z řad čtenářů internetového portálu Žijeme naplno.

Všechny články o projektu najdete zde

Kdo jsou naše čtyři účastnice:

Štěpánka ( 52)
je toho času bez zaměstnání. Kouřila od osmnácti a dotáhla to až na 40 cigaret denně. Už nejméně pětkrát přestávala kouřit, ale zatím vydržela bez tabáku maximálně tři měsíce. Teď chce skoncovat s cigaretami definitivně. Cigarety jí nabourávají rozpočet a zdraví. V popelnících, které má doma, hodlá pěstovat kytičky.

Zlatica (59)
tvrdí, že si poprvé zapálila už v osmi a od třinácti kouřila pravidelně. Do svého dne Z (zamáčknutí cigarety) kouřila necelou dvacítku. Na sedmnáct let se s cigaretami rozešla. Ke kouření se však vrátila po osobní krizi, v posledních letech kouřila spíš tajně. „Stydím se za to!“ říká. Kromě obvyklých zdravotních důvodů uvádí , že se chce s cigaretami rozejít, neboť jsou ošklivé. “Nesnáším plné popelníky,“ říká tato malířka a učitelka na základní umělecké škole.

Video z první schůzky účastnic s lékařkami najdete [urlj=http://www.youtube.com/user/ZijemeNaplno#p/a/u/0/gr-dfueaeas;t=s]zde

Alena (29)
pracuje v controllingu. Kouřila dvacet až třicet denně. K nekuřáctví ji přemlouvají i kolegové, hlavní motivací však je, že by si s manželem rádi pořídili děťátko. Od účasti v reality show si slibuje, že nejen přestane kouřit, ale že jí odborníci Centra pro závislé na tabáku pomohou nastoupit cestu do abstinence bez tloustnutí.

Aneta (29)
pracuje v lékárně. „Když si jdu zakouřit před obchod, vadí mi nesouhlasné pohledy lidí, kteří jdou okolo – zdravotníci by cigaretám holdovat neměli.“ Aneta se navíc také chystá na roli maminky – a to s kouřením nejde dohromady. Odhodlání přestat má velké – na první setkání v Centru pro závislé na tabáku si například přinesla tři tlusté knihy pomocné literatury. V centru ji však přijali s kapkou nedůvěry, jednou se už tam snažila odvykat – neúspěšně.

Účastnice projektu Típni TO! Live můžete podpořit v našem diskusním fóru.

Co zahrnuje protinikotinový program, který pro naše účastnice organizuje Centrum pro závislé na tabáku?
Všechny „típařky“ musely absolvovat vstupní psychodiagnostické testy a sérii vyšetření, které vedle běžných vyšetření zahrnuje i vyšetření kapacity spirometrií a zátěžový test. Změřili jim i množství oxidu uhelnatého( CO ) ve vydechovaném vzduchu včetně procenta krvinek zablokovaných oxidem uhelnatým pro přenos kyslíku – to aby se intenzita jejich kouření změřila objektivně. Samotný odvykací program znamená schůzky s lékaři každé dva týdny, po třech měsících se budou s odborníky scházet zhruba jednou měsíčně až do konce projektu Típni to. Účastnicím také pomohou specifické léky, které jim předepsaly vedoucí programu MUDr. Eva Králíková a MUDr. Alexandra Kmeťová .

Více informací o možnostech odvykání najdete na stránce Centra pro závislé na tabáku

Chcete přestat kouřit? Připojte se ještě dnes k Típni TO! a skoncujte společně s účastníky půlročního, zábavně dokumentárního projektu se svým zlozvykem.
Úspěšně odvykáte? Podpořte odhodlání účastníků reality show v diskuzním fóru.
Jste zvědaví, kdo vydrží až do konce? Sledujte aktuální rozhovory, fotky a videa každý čtvrtek na zijemenaplno.cz.

Štěpánce, Zlatici, Aleně a Anetě můžeme také napsat na mail [email protected]

Jste proti kouření ? Podepište petici www.stopkoureni.cz


Mediální partner projektu:


 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.