velikost písma: A +/ A/ A -

Jarní detoxikace

Autor: Irena Ševelová | komentářů: 4

Dopřejte svému organismu po dlouhé zimě blahodárnou očistu. Zbavíte se škodlivých toxinů, nebude vás trápit jarní únava a zlepší se vám nálada.


Proč detoxikovat?
Pomocí detoxikace zbavujeme naše tělo škodlivých látek. Tento proces je často spojován s obdobím jara, kdy se vše probouzí k životu. Občasná očista organismu však neuškodí kdykoliv v průběhu roku, nejenom v jarních měsících. Odborníci doporučují provádět detoxikaci nejméně dvakrát ročně.

Detoxikace:
•  Posiluje imunitu.
•  Zbavuje pocitu únavy a dodává ztracenou energii.
•  Přirozeným způsobem upravuje váhu.
•  Zlepšuje kvalitu pleti.

Když budete dodržovat zásady detoxikace, posílíte svůj imunitní systém a zabráníte vzniku chronických chorob.

Jak na to?

Pitný režim
Nejen v období detoxikace je nutné pít 2 až 3 litry vody. Nedostatek, ale i přebytek tekutin, zatěžuje ledviny i lymfatický systém. Za tekutiny ale nepovažujte slazené vody nebo dokonce kávu. Takovýmto typům tekutiny se raději vyhněte a dejte přednost čisté, neperlivé vodě. Ideální je, pokud máte v blízkosti svého bydliště studánku. Taková přírodní čistá voda vás přímo nabije energií. Vhodné pro pitný režim jsou také speciální bylinkové detoxikační směsi. Koupíte je v lékárně nebo v prodejnách zdravé výživy.

Čtěte také: S teploměrem k talíři

Jídelníček
Všechna jídla, po kterých se cítíte těžce a unaveně, vyškrtněte ze svého jídelníčku. Potraviny vám mají dodávat energii a živiny, ne vás na zbytek dne vyřadit z provozu. Snažte se proto jíst střídmě a častěji. Alespoň v období detoxikace se zaměřte na výrobky BIO potravin. Omezte kofein, samozřejmě také nikotin a do svého jídelníčku zahrňte zeleninu, celozrnné pečivo, luštěniny. Pozor na mastná a smažená jídla, živočišné tuky, uzeniny, sladkosti, bílou mouku. Podle tradiční čínské medicíny bychom na jaře neměli jíst ani ořechy, které jsou pro svou výživovou hodnotu naopak výborné na podzim a v zimě.

Čtěte také: Jarní chroupání

Bylinky
Dodržování správného jídelníčku a pitného režimu jsou stěžejní kameny pro detoxikaci našeho organismu. Jsou ale i další důležité prvky, které očistu našeho těla podpoří. Mezi takové patří sport, relaxace, masáže (zejména lymfatické), sauna. Na cestě za zdravím najdeme oporu i v bylinkách. Tělo vám pomůže dokonale pročistit například kopřivový čaj, který obsahuje vysokou dávku vitaminu C, vitamin A, železo, vápník nebo betakarotén. Kopřivu lze přidat i do jídla, čistí krev a vylepší nám pleť. Měli bychom ji užívat v opakujících se kůrách, nepřetržitě však nejdéle po dobu dvou týdnů.

Čtěte také: Malý průvodce tradiční přípravou bylin 1. díl

Nejen pro krásnou pleť, ale také pro zdravou krev můžeme chroupat listy i květy sedmikrásky chudobky. Ty se přidávají do salátu i do polévek. Podporují funkci žlučníku, jater a čistí krev. Veselou, na pohled hezkou, ale neobvyklou pochoutku připravíme, když lístky či květy položíme například na chleba namazaný máslem. Ano, i takto si můžeme na sedmikrásce pochutnat.

Bylinky přidáváme do jídla jako koření, ale nezapomeňte, že je nutné je trhat pouze tam, kde je čistá půda. Rozhodně nejsou vhodná místa v blízkosti silnic. Bylinky před konzumací vždy několikrát po sobě důkladně properte ve studené vodě.

Tip na závěr: Uvařte si nízkokalorickou očistnou polévku. Připravte si celer, petržel, mrkev, bramboru, pórek, pažitku, libeček a špetku soli. Zeleninu nastrouhejte, povařte 15 minut, přidejte dle chuti sůl. Po odstavení přimíchejte ještě pažitku a libeček.

Věnujete svému tělu pravidelnou péči? Prozraďte nám své osvědčené tipy. Pište do fóra nebo na facebook.

Kam dál?
Pusťte si teplo k tělu!
Ty tam jsou „Popelčiny nožky“
Aby domácí práce nebolely
Udělejte si bylinkový záhon do spirály
Stárněte bez problémů díky stravě
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.