velikost písma: A +/ A/ A -

Ochutnejte kaktus

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Že se vám při této představě zježily všechny chlupy? Zbytečně. I plody kaktusu se dají konzumovat. A nejsou vůbec špatné. Nevěříte? Zavítejte tedy podruhé do naší miniporadny o exotickém ovoci.


Opuncie
Právě o plodech tohoto kaktusu byla v úvodu řeč. Možná jej mnozí máte doma za oknem v květináči. Jeho plody jsou vejčitého tvaru a dlouhé až 10 cm. Mají lahodnou sladkou chuť. Před jejich požitím je však třeba důkladně odstranit jemné chloupkovité ostny. Konzumuje se měkká dužnina, plod se rozkrojí napůl a vydlabe lžičkou. Toto ovoce je bohaté na cukry, vlákninu a slizovité látky. Obsahuje i vitamíny skupiny B a C a minerály. Pomáhá prý při snižování váhy a odvádí přebytečnou vodu z těla. U nás se dají koupit i potravinové doplňky z opuncie.



Avokádo
Je k dostání poměrně běžně. Je to plod tropického stromu hruškovce přelahodného, svým tvarem skutečně hrušku s tmavozelenou slupkou připomíná. Samotná chuť je však hrušce na hony vzdálená. Jde o ovoce velmi výživné, obsahuje až pětinu tuků – zejména zdravých nenasycených mastných kyselin. Je bohatým zdrojem vitamínů (A, B, C, E), minerálů, ale také rostlinných bílkovin. Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje játra. Obsahuje také lutein, důležitý pro zrak. Chutí vás příliš nenadchne, tedy pokud byste jej chtěli konzumovat jen tak. Většinou se přidává do směsí s jiným ovocem, zeleninou, masem. Zpracovává se i tepelně. Plod rozkrojíme napůl, vyjmeme velkou pecku a dužninu vydlabeme. Ihned ji zakápneme citrónovou šťávou, jinak zhnědne. Zpracováváme co nejdříve.


Mango
Máte-li depku, dejte si místo neurolu mango. Toto ovoce je totiž bohatým zdrojem ovocných cukrů a dalších látek, které mají zklidňující účinek na nervovou soustavu. Plody jsou oranžové, oválné s hladkou slupkou a velkou peckou uvnitř. Dlouhé jsou kolem deseti centimetrů. Mají lahodnou chuť. Nejlepší jsou v době, když při lehkém zmáčknutí slupka pod prsty trochu povolí. Dostat se dovnitř chce trochu zručnosti. Nožem objeďte plod po delší straně kolem dokola až k pecce. Dovnitř strčte lžíci a oddělte pecku od dužniny, stejně tak i z druhé strany. Dužninu vydlabejte lžící. Mango má široké použití. Nejčastěji se ale jí za syrova nebo sušené.



Maracuja
Je plod tropické liány. Má kulatý tvar, kolem 10 cm v průměru, tmavě fialovou barvu. Po rozříznutí na polovinu se z plodu vylije rosolovitá dužnina s množstvím semínek, která se konzumuje. Má poměrně hodně vitamínu A, B, C a také draslíku. Působí příznivě na krvetvorbu, krevní tlak, podporuje správnou činnost střev. Dužnina, která připomíná lahodnou chuť šťavnatých broskví, se také používá k ochucování zmrzlin, džemů, džusů.


Máte rádi exotické ovoce? Svěřte se pod článkem nebo na diskusním fóru.[b]

Kam dál?
Topinambur – sladký brambor
Vítej zpátky, cizrno
Co láká "tiché blázny" k vodě?
Dobrotami proti splínu T
Tuky a cholesterol jak se kamarádí?
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.