velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty?

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

18. 5. – 25. 5. 2011 Tentokrát se podíváme do pohádek, a to na zámku a hradu Staré Hrady u Jičína. Pak vás pozvu do přírody – jednak na Berounsko k Solvayovým lomům a do Šumperka. A skončíme v Hodoníně v tamní zoologické zahradě.



Slavnosti pohádek
Už sám titulek napovídá, že se bude dít něco velmi příjemného, a to na pohádkovém hradu a zámku Staré Hrady u Jičína.
V sobotu 21. května se tu čas vrátí do pohádek a spolu se svými vnoučaty si takový návrat mohou zkusit i dospěláci. Bohatý program pro malé i velké je totiž připraven po celý den. Nachystaná je velká pohádková soutěž, hry, písničky a pohádková představení. Také se můžete na nádvoří zámku zúčastnit vítání pohádkových bytostí, které na zámku žijí. Bude tu i jarmark a na překvapení se může těšit každý.
www.starehrady.cz



Svatý Jan pod Skalou, příjemný výlet pro celou rodinu
Počasí už přeje vycházkám, zabalte tedy batohy a pojďte k Solvayovým lomům kolem bělostných skal. Nahlédnout můžete i do jeskyně poustevníka Ivana. Solvayovy lomy je areál bývalých lomů, kde se těžil vápenec a dnes se využívá jako muzeum v přírodě, návštěvníky tu vozí starý lomový vláček. Dojdete sem procházkou po naučné stezce ze Svatého Jana pod Skalou. A než se na tu cestu vydáte, můžete se kochat pohledy na skály Českého krasu, které tu lemují hluboké údolí. Dost možná tu zahlédnete i horolezce. Vaše zvídavá vnoučata jistě neopominou ani podzemní Ivanovu jeskyni s krápníkovou výzdobou. V jednom místě vyvěrá pramen minerální vody. Je tu také patrné lůžko a balvan s otisky nohou poustevníka Ivana i stropní otvor, kudy prý podle pověsti Ivan vyhnal z jeskyně zlé duchy.
www.svatyjanpodskalou.cz



Do Šumperka na procházku
Město Šumperk má pro svoje návštěvníky velmi poučnou procházku městem, při níž stihnete období od 13. století až do současnosti. Při této procházce poznáte nejvýznamnější památky města a seznámíte se s jeho historií. Dozvíte se například, kde a jak vznikl velký požár, kvůli kterému lehla popelem značná část města. Podle kronikářů požár vznikl z nepozornosti, když jistá dáma pekla na kamnech lívance. Okruh trvá necelou hodinu. Začíná před budovou radnice, odkud se pokračuje ulicí Starobranskou a Úzkou ke klášternímu kostelu a Geschaderova domu. Procházka dále vede kolem bývalého zámku ke kostelu sv. Jana Křtitele. A vzhledem k tomu, že průvodci vyprávějí o historii Šumperka neobyčejně vtipně, zjistíte, že si ji pamatujete i po delší době.
www.mestosumperk.cz



Zoologická zahrada v Hodoníně
Není snad příjemnější doba k návštěvě zoologické zahrady než jaro. A tak se vydejme na samotný okraj lužních lesů jižní Moravy. Zoologická zahrada se rozkládá na sedmi a půl hektarech v lesní rovinaté krajině. Už to samo o sobě dává předpoklad k příjemné procházce, pohodlné pro všechny. V roce 1976 tu vznikl zookoutek a představoval jen několik domácích nebo běžně chovaných exotických zvířat. Dnes vás tu čeká pět set osmdesát zvířat ve sto sedmdesáti třech druzích. Určitě se zastavíte u pavilonu exotického ptactva, pavilonu primátů, u terárií, děti okouzlí půvabní plameňáci. Děti se tu mohou vydovádět na několika dětských hřištích s nejrůznějšími atrakcemi. Oblíbený je také zdejší kontaktní dvorek s domácími zvířátky. Dospělí zase jistě uvítají atraktivní posezení u kávičky na rovné střeše pavilonu velkých koček, odkud je pěkný výhled po zahradě.
www.zoohodonin.cz

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem.

Kam dál?

Navštivte evropské tropy

Čejkovický odkaz Templářů
Říp - nejslavnější kopec v Čechách
S Andělem na horách Fascinující výlety do vesmíru



 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?