velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty?

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

25. 5. – 1. 6. 2011 Na přelomu dvou jarních měsíců vás pozvu především za neobyčejnými zážitky. Nejdříve se vypravíme na výstavu do Regionálního muzea v Mělníku, pak se podíváme, jak by to vypadalo v Berouně, kdyby tu jezdily tramvaje. Vypravíme se také za ovcemi do Beskyd na Valachy a nakonec se na kolech vydáme po moravských cyklostezkách.

Život Slovanů ve středním Polabí a dolním Povltaví
Neobyčejně zajímavou expozici ze života našich dávných předků v období raného středověku připravilo mělnické Regionální muzeum a myslelo přitom hlavně na děti. Hlavní výstavní síň představuje slovanskou osadu, obydlí jsou utvořena z hrubě opracovaných kmenů, střecha z rákosu. Peče se tu chleba z hrubého zrna a mezi návštěvníky procházejí obyvatelé osady. Za dávné předky se převlékli pracovníci muzea a evidentně jim tato role přináší potěšení. Potkat můžete i praotce Čecha s celou družinou. Nemají ale čas ani na krátké popovídání, spěchají totiž na Říp. Vyzkoušet si tu můžete i dřevěné lůžko vystlané kůžemi. V rohu je postavená malá pec, vedle jsou keramické nádoby s obilím, kousek dál stojí tkalcovský stav. Venku u slovanského obydlí je v ohradě drůbež, kousek dál se pasou ovce a kozy.
www.muzeum-melnik.cz



Tramvaje v Berouně
Jak by středočeské úhledné město vypadalo, kdyby zde jezdily tramvaje? To, co si neumí představit dospělý, dokáže školák. Děti z berounských základních škol navázaly na představy svých pradědečků, kteří o tramvajové dopravě ve městě dost vážně uvažovali. Připravily spolu s berounským Muzeem Českého krasu recesistickou výstavu obrázků, na kterých děti zachytily své představy o tom, jak by to vypadalo v Berouně, kdyby tady, tak jak si přáli jejich předkové, jezdily tramvaje.
www.muzeum-beroun.cz

Nová atrakce pro děti v resortu Valachy
Velké Karlovice uprostřed Chráněné krajinné oblasti Beskydy lákají turisty od nepaměti na přírodu, na oblé kopce, které rychle nabírají dech. Nyní i na novou atrakci, kterou je osmičlenné stádo ovcí u hotelu Horal. Každý se může přijít na ovce kdykoli podívat, děti si je mohou nejen pohladit, ale i nakrmit. A když přinesou kousky suchého chleba, ovečky jim ho sní rovnou z ruky. Za ovečkami můžete přijít kdykoliv. Zatímco v zimě využívaly zázemí salaše, nyní se prohánějí na pastvině, a tak tomu bude až do podzimu. Tak až pojedete na výlet do Velkých Karlovic, nezapomeňte si do batůžku přibalit také pár krajíčků suchého chleba a foťáček. Odjet totiž z Velkých Karlovic bez dokumentu o tom, jak se kamarádíte s ovečkou, nelze.
www.valachy.cz

Moravskými cyklostezkami
Až si se svými vnoučaty budete chtít udělat výlet na kolech po moravských cyklostezkách, budete mít dobrého pomocníka – Cykloprůvodce Moravou a Slezskem. Najdete zde 24 tipů na výlety s podrobnými popisy. Stačí si jen vybrat. Jsou zde náměty pro rodiny s dětmi, cesty za památkami a poznáním, putování za místní gastronomií i adrenalinové zážitky.

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Říp - nejslavnější kopec v Čechách
Dámská jízda za krásou
Za zlatou rybkou na poloostrov Hel
U moře buďte aktivní
Zdravotní klauni aneb Když smích léčí

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?