velikost písma: A +/ A/ A -

Zahrady pro lenošení

Autor: Michaela Plachká | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE – EKOZAHRADY: Krásná, jedlá a bezúdržbová – i taková může být vaše zahrada, ať už má velikost balkónu nebo fotbalového hřiště. Chce to jen změnu myšlení!


Foto: Jaroslav Svoboda

Permakultura na dlani
Základním principem ekozahrady je koncept permakultury. Ten vznikl v 70. letech v Austrálii a Tasmánii díky zakladatelům Billu Mollisonovi a Davidu Holmgrenovi. Termín permakultura je složen ze dvou anglických slov – permanent a agriculture. Mezi její základní principy patří respekt k přírodním zákonům, využití místních zdrojů, spojování prvků v harmonický a fungující celek, maximální efektivnost s minimálním úsilím, či snaha udělat život jednodušší a šťastnější. Je to v podstatě designérský směr, který chce vytvářet trvale udržitelné systémy a lidská sídla. Spojuje pozorování přírody a moudrosti tradičního zemědělství s moderními vědeckými poznatky. Permakulturní techniky jsou obvykle levnější, snadno aplikovatelné i pochopitelné, jejich použitím se šetří čas, práce i peníze. Přirozeným vedlejším produktem permakultury je ochrana a zlepšování životního prostředí, ale také etické a uržitelné využívání krajiny. Tento design se dá uplatnit v jakémkoliv měřítku, ať už se jedná o balkóny, zahrady, farmy, vodní plochy či výrobní procesy. Cílem je zajistit blahobyt pro člověka, ne však na úkor přírody, rostlin a živočichů.

Přečtěte si také: Znáte dřevité pivoňky?

Příroda jako přítel
Mnoho lidí na svých zahrádách s přírodou spíš bojuje. Převládá trend vybetonovaných teras a úhledných zelených trávníků olemovaných tújemi. Ale i to málo, co na zahradě je, se musí stále udržovat. Nejdříve použijeme herbicid, aby nerostl plevel, pak půdu hnojíme chemickými hnojivy, aby dobře rostla tráva, vyhlašujeme boj takzvaným škůdcům, každý víkend sekáme trávu. Přírodní hospodaření chce určitou změnu myšlení. Ekozahrada potřebuje daleko méně udržby, nestojí takřka nic a neprodukuje odpad. Příroda se stává přítelem, postupně odpadá potřeba boje s plevelem a škůdci, chemikálie nezamořují půdu. Za odměnu můžeme sklízet bylinky a zdravé ovoce.


Foto: Jaroslav Svoboda

Vždy originál
Každá ekozahrada vypadá jinak. Neexistuje jedna šablona použitelná pro všechny, přesto lze najít pro ekozahrady a permakulturní hospodaření společné rysy. K těm patří živý plot, louka nebo alespoň její prvky, vlhká nebo suchá stanoviště, bylinné záhonky, tu a tam vykukující divoký koutek a listnaté stromy. Pro potěšení oka i ducha sázíme květiny a dáváme přednost kvetoucím trvalkám. Nesmíme zapomenout vytvořit “domeček” pro naše zvířecí pomocníky, kompost a zelené hnojení. Na ekozahrádkách se užívají materiály a postupy šetrné k přírodě, plodiny se střídají, aby nevznikaly monokultury. Ideální je také využití dešťové vody a mulčování. Nepoužívají se umělá minerální hnojiva, pesticidy, herbicidy, chemické postřiky ani rašelina k úpravě půdy. Postupně vzniká jedlý a tak trochu tajemný celek, který se může stát rájem pro dětské hry, pro maminčinu kuchyni i lenošení.


Foto: Jaroslav Svoboda

Nebaví vás zahradní práce? Nebo se naopak vyžíváte v pletí, zalévání a stříhání keřů? Svěřte se v našem diskuzním fóru nebo přímo pod tímto článkem.

Kam dál?
Ovoce a zelenina – chutnají i léčí
S léky bez receptu zacházejte opatrně
Škůdci číhají v zahradě na svou příležitost i v zimě
Vzdělávejte se hrou

Všechny články z rubriky naleznete zde
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011, Téma týdne