velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty?

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

1. 6. – 8. 6. 2011 Tentokrát vás pozvu do Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě a na výpravu po stopách těžby zlata ve středních Čechách. Projedeme se také lodí po Baťově kanálu a šlapací drezínou po kolejích.

Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě
Už jsou skoro prázdniny a tak vnoučata snad příliš nerozčílíte, když je vezmete do muzea učitele národů. Co je čeká? Vstupní část expozice přiblíží dětem dobu, ve které Komenský žil. Seznámí se s hlavními mezníky jeho života a můžou je porovnat s důležitými událostmi v Evropě. Otáčející se kruhová obrazovka zachycuje témata, kterými se Komenský zabýval (astronomie, historie, literatura a samozřejmě pedagogika). Návštěvníci zde najdou i mapy s místy jeho pobytu. A nakonec děti objeví v Komenském docela milého a laskavého člověka, který dělal všechno proto, aby byla škola hrou.
www.mjakub.cz

Po stopách zlata ve středních Čechách
Vydejte se s vnoučaty po stopách zlata, určitě to bude dobrodružné. Můžete třeba společně vyzkoušet, zda je říčka Kocába stále zlatonosná. Začněte v Novém Kníně, kde byla na tamějším přemyslovském dvorci v roce 1186 podepsaná významná smlouva potvrzující znovuspojení Čech a Moravy. Zpočátku zlatého období se zlato získávalo skutečně jenom rýžováním v říčce Kocábě, až na přelomu 13. a 14. století. se začalo dolovat v dole hlubinném. Zlaté doly vzkvétaly, ovšem pouze do doby husitských válek a třicetileté války. Vše zajímavé o historii královského zlatohorního města, ale i o současnosti rýžování zlata na Kocábě, se dozvíte v novoknínském Muzeu zlata.
www.muzeum-pribram.cz

Na výlet po Baťově kanálu
Technická a přírodní památka vybudovaná na řece Moravě v polovině třicátých let minulého století jistě potěší malé i velké. Vodní kanál vznikl díky iniciativě Jana Antonína Bati. Původně sloužil k dopravě lignitu z Ratíškovic do jeho otrokovické elektrárny. Vodní dílo ovšem mělo ještě jednu důležitou funkci – zavlažování okolních luk a polí. Baťův kanál je splavný v délce 65 km od Kroměříže až do Hodonína. Můžete se nechat svézt malým parníkem a vychutnat si přírodu. S sebou můžete vzít i kola a vystoupit, ujet pár kilometrů a pak zase na loď nastoupit. Příjemně tak strávíte i několik dní.
www.batakanal.cz



Muzeum ve vagónu v Ratíškovicích
Další zajímavosti nabízejí Ratíškovice. V netradičních výstavních prostorách – dvou železničních vagónech – je právě k vidění expozice o zdejší těžbě lignitu (hnědé dřevěné uhlí). Venku si pak můžete všichni vyzkoušet jízdu na šlapací drezíně a brzy zjistíte, že rozpohybovat ji není zas tak jednoduché.
www.ratiskovka.com

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Z deníku nevlastní babičky (17)
Banánové děti a my
Jak se neztratit? Zkušenosti bludičky
Hubnutí pro diabetiky
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?